Osijek
POTICAJI ZAPOŠLJAVANJU

Ulagačima bolje uvjete u
Slavoniji nego u Zagrebu!
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Ivanović: Treba nam novi zakonski okvir kojim bi Slavonija postala privlačnija investitorima

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović i predstojnik Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ivan Ravlić održali su jučer radni sastanak o temi poticanja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba.

Iako imaju odgovarajuću stručnu spremu, takvim osobama nedostaju znanja i vještine koje zahtijeva današnje tržište rada, stoga Županija i HZZ konstantno surađuju na programima njihova osposobljavanja i(li) prekvalifikacije.

- S HZZ-om u Osijeku surađujemo u nekoliko programa poticanja zapošljavanja koje smo i sami potaknuli. Ti su programi naišli na dobar odjek, posebice program "Zaželi", koji je namijenjen starijim nezaposlenim osobama. No želim naglasiti ono što i župan Ivan Anušić često ističe, a to je da nam treba novi zakonski okvir. Ulagač koji želi uložiti svoj novac ima jednake uvjete u Zagrebu i u Petrijevcima, a mi smatramo da to nije pošteno i dobro, odnosno, da bi investitore ovdje trebalo privući tako da ono što u Zagrebu košta 100 kuna, ovdje mogu dobiti za 50 kuna - rekao je nakon sastanka zamjenik župana.

Županija je na jučerašnjem sastanku s HZZ-om dogovorila suradnju na konkretnim projektima zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba za 2020. godinu.

- Riječ je o projektu ‘Asistent u nastavi‘, koji smo provodili i tijekom prošle godine i koji se pokazao jako dobrim vezano uz kasnije zapošljavanje. Također, s obzirom na to da je među nezaposlenim osobama 60 posto žena, dogovorili smo projekt namijenjen upravo njima, a to je projekt za računovođe. Dogovorili smo i projekt ‘Voditelj EU projekata‘, koji uvijek ima dobar prijam, te projekt ECDL edukacije, koji također provodimo niz godina. Za sve te projekte OBŽ će polaznicima u cijelosti financirati edukaciju i troškove prijevoza - poručila je Ivana Katavić-Milardović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.
Ivan Alilović
17

tisuća nezaposlenih evidentirano je krajem siječnja u Osječko-baranjskoj županiji
TRAŽE SE GRAĐEVINCI I UGOSTITELJI
Broj nezaposlenih u OBŽ-u trenutačno je oko 17.000. Kako bi se ta brojka smanjila, osječki Regionalni ured HZZ-a provodi niz programa, istaknuo je jučer predstojnik Ivan Ravlić.

“Prošle je godine u osposobljavanje, usavršavanje i prekvalifikaciju uključeno više od 1000 osoba. To su u pravilu zanimanja koja nedostaju na tržištu rada, prvenstveno iz djelatnosti građevine, turizma, IT sektora, metalurgije... Trenutačno je nezaposlenih nešto više od prošlogodišnjeg prosjeka, no očekujem da će se taj broj smanjiti početkom turističke i građevinske sezone.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike