Regija
KASNI DOVRŠETAK PROJEKATA

Otok sportova bi trebao biti gotov do ovoga ljeta
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Penava kaže kako su penalizirali neke izvođače, no ni to ih nije navelo na ubrzanje radova
VUKOVAR

Proteklih su godina u Vukovaru počeli radovi na uređenju, obnovi i rekonstrukciji mnogih objekata i dijelova grada, no unatoč početnom optimizmu, u nekim se slučajevima pokazuje kako zacrtani rokovi za dovršetak poslova bivaju probijeni ne samo nekoliko tjedana i mjeseci, već se ponekad radi i o godinama.

Jedan od primjera su radovi na uređenju Otoka sportova u samom središtu grada, a prema riječima gradonačelnika Ivana Penave, osnovni je problem promjena izvođača radova.

- Držim kako je u smislu duljine trajanja radova Otok sportova najveći problem, budući da radovi traju 3 - 4 godine. Bilo je obećanja kako će posao biti dovršen do kraja prošle godine, međutim to se nije dogodilo. Sada su radovi opet u tijeku i idu dobrom dinamikom, a ukupno je dovršeno oko 90 posto planiranih poslova. Nezahvalno je prognozirati, no mislim kako je realno očekivati dovršetak do ljeta - rekao je Penava, dodajući kako su izvođači radova predviđanjem roka završetka posla dovodili u zabludu i Grad i Hrvatske vode, koje su investitor toga projekta te je došlo do prolongiranja.

Naveo je kako predugo traju i radovi na obaloutvrdi Vuke te uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, pa i dovršetku rekonstrukcije Vodotornja.

- U javnosti je Vodotoranj najviše eksponiran, međutim u odnosu na to koliko su drugi projekti razvučeni, s Vodotornjem je još i dobra situacija. Nadam se kako će ova godina biti ta u kojoj će barem ova četiri projekta biti ili u cijelosti dovršena ili dovedena u fazu u kojoj je kraj prepoznatljiv. Treba znati kako nam se otvaraju nove priče, pa i potencijal za nove probleme - naglasio je, pojašnjavajući kako slijedi realizacija projekta "Vukovarska obilaznica", vrijednog 166 milijuna kuna te - kako je rekao - mjerodavni već sad imaju fobiju kako će to izgledati s ovakvom operativom, pristupom i zakonskim okvirom.

Penava je istaknuo kako tvrtke koje su angažirane na realizaciji velikih projekata imaju realne probleme i nikada nije izbjegavao prihvatiti takvo stanje na terenu, međutim kada se s time više puta suočite kao investitor koji je osigurao financijsku konstrukciju i nailazite na brojne upite građana, cijela situacija nije nimalo ugodna, a ponekad je čak i teško shvatljiva.

- Koristili smo sve mogućnosti i penalizirali neke izvođače radova, ali to im često nije bio dovoljan poticaj niti motiv za ubrzanje radova - izjavio je prvi čovjek Vukovara.

Dragana Korpoš
SLIJEDI VIŠE VELIKIH PROJEKATA
Vukovar u sljedećih nekoliko godina očekuje realizaciju nekoliko financijski “teških” i važnih projekata iz Intervencijskog plana, za što su osigurana sredstva u EU fondovima. Penava je naglasio rekonstrukciju Radničkog doma u Borovu naselju (70 milijuna kuna), gradnju Ekonomske škole (110 milijuna kuna) te obnovu nogometnog stadiona i projekt Adica.

- Radi se o ogromnim iznosima, a kontrolna tijela jedva čekaju da nam u slučaju utvrđenih nepravilnosti skoče za vrat. Donedavno je najmanja sustega bila pet posto iznosa, po novim pravilima je podignuto na 25 posto - rekao je i dodao kako cijelo vrijeme imamo situaciju da je zakonom određeno kako tvrtke koje izvode radove ne mogu penalizirati ni približno tom iznosu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike