Regija
OPĆINA VILJEVO ZA VATROGASNI DOM

Dižu kredit od 2,5 milijuna kn
Objavljeno 20. veljače, 2020.
VILJEVO

Općina Viljevo planira se zadužiti za 2,5 milijuna kuna kod Privredne banke na devet godina uz kamatnu stopu od 1,5 posto, a kredit bi se otplaćivao u 108 jednakih godišnjih rata, od 300.000 kuna. Odluku o zaduženju usvojilo je Općinsko vijeće Viljevo i sada je na redu Ministarstvo financija, koje treba dati suglasnost, a konačnu riječ ima Vlada, koja odobrava jamstvo.

Novac bi se koristio za dovršetak gradnje vatrogasnog doma, čije gradilište miruje više od godinu dana. Načelnik općine Viljevo Dominik Knežević kaže kako je kredit jedino rješenje za završetak tog velikog projekta, koji je započela bivša općinska vlast.

– Drugog rješenja nema. U sklopu Programa regionalnog razvoja za novo financijsko razdoblje neće biti neke mogućnosti za povlačenje europskih sredstava. A na natječajima koje raspisuje država, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja ili Ministarstvo graditeljstva, novac koji se dodjeljuje nije dostatan. Dobije se po 100, 200, 300 ili 400 tisuća kuna, ovisno o investiciji, a ostalo je naše sufinanciranje. Tako da ne vidim drugog rješenja osim kreditnog zaduženja – objašnjava načelnik Knežević.

Planira se da radovi na završetku vatrogasnog doma počnu ove godine. No načelnik kaže da je jako teško prognozirati kada bi radovi mogli početi, jer se mora poštovati procedura.

- Na proceduru ne možemo utjecati, znači, nakon odluke Općinskog vijeća na redu je Ministarstvo financija, pa Vlada. Čim dobijemo odobrenje za kreditno zaduženje, krenut ćemo u postupak javne nabave i izbor izvođača radova. Potrajat će sve to nekoliko mjeseci, ali svakako planiramo krenuti u radove ove godine. No nećemo forsirati da vatrogasni dom bude gotov do kraja godine, jer ima tu dosta posla, jer je građevina stavljena pod krov – napominje općinski načelnik Dominik Knežević.

Gradnja vatrogasnog doma počela je 2018. i sadašnje stanje zgrade je rohbau. Sastavni je dio ambicioznog poslovno-stambenog kompleksa Centar, koji se sastoji od četiri zgrade.

Uz nedovršeni su vatrogasni dom dio budućeg Centra, koji je zamišljen kao polivalentno općinsko središte, ambulanta (obiteljska medicina, dentalna medicina i ljekarna), koja je također u rohbau izvedbi, te poslovno-stambeni objekt (prostorije Općine, ugostiteljsto i dvije stambene jedinice) i društveni dom, a čija gradnja još nije počela. S.Fridl
Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana