Novosti
GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Vrkić ne skriva kako još teško hoda, a u gradsku upravu dolazit će svaki drugi dan

Otkada je sredinom siječnja Vlada RH donijela odluku da će Osijek biti prvi 5G grad u Hrvatskoj, u srijedu su građani mogli vidjeti i prvi konkretan primjer toga projekta.


Osijek je, naime, bio domaćin susreta posvećenog otvaranju novih prostora suradnje Hrvatske i Kine u području informacijskih tehnologija. Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, bio je domaćin sastanka s Erwenom Xu, veleposlanicom Kine u RH. Kako je ovo bilo prvo službeno pojavljivanje Vrkića nakon operativnih zahvata i rehabilitacije, gradonačelnik je to iskoristio za objavu informacija o svom zdravstvenom stanju i planova gradske uprave.


Osječki je gradonačelnik poslao i poruku svojim političkim oponentima. Kaže kako do sada nije nikoga izbjegavao, niti je išta skrivao, ali imao je dvije tehničke zapreke - jedna je govor, no nakon prošlotjedne operacije na glasnicama, sada već nešto bolje govori, ali još uvijek teško hoda.


- Liječnici kažu da treba najmanje godinu dana kako bih prohodao, a budući da nema zakonske mogućnosti da dam ostavku, nastavit ću raditi na način da ću svaki drugi dan dolaziti u Kuhačevu, gdje će taj rad služiti i kao oporavak. Vjerujem da ću još za vrijeme svoga mandata početi dolaziti svaki dan i raditi kao što sam radio ranije - kaže Vrkić.


Naime, iako je Vrkić ustvrdio kako nema zakonsku mogućnost za ostavku, valja pojasniti kako Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi kaže da u slučaju ako je "prestanak mandata nastupio nakon isteka dvije godine mandata, neće se raspisati prijevremeni izbori, a dužnost gradonačelnika do kraja mandata obnašat će njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim". Dakle, eventualna ostavka značila bi samo da bi ovlasti gradonačelnika preuzeo netko od Vrkićevih zamjenika sve do redovnih lokalnih izbora koji su na rasporedu u svibnju sljedeće godine.


Vrkić je najavio i da u ponedjeljak neće biti na najavljenoj sjednici Gradskog vijeća, no ponovio je kako prelazak dva vijećnika iz većine na oporbenu stranu neće ugroziti odnose u tom tijelu.


- Grad Osijek funkcionira stabilno, štoviše, uvjerenja sam kako ćemo još više pojačati aktivnost. I sve što smo obećali do kraja mandata ćemo i obaviti - kaže Vrkić, a potom je odgovorio i HDZ-u čiji su predstavnici prošloga tjedna održali konferenciju za medije ispred vrata zgrade gradske uprave s pitanjem na koji će način Grad reagirati na poskupljenja.


- Grad Osijek ovih je dana u javnu raspravu dao prijedlog sniženja prireza s 13 na 10 posto, gdje se mi odričemo oko deset milijuna kuna. No to je prvi od dva koraka - drugi je onaj u kojemu, najvjerojatnije, smanjujemo fiksnu cijenu odvoza smeća - najavio je Vrkić te najavio i treći prijedlog, a riječ je o novčanom dodatku za umirovljenike.


- Naposljetku, poručujem HDZ-u da su se uključili u projekte koje smo počeli prije nego što smo izišli s njima u javnost. No nemamo komplekse, njima hvala, pojačali su nas u namjeri da napravimo posao kako bismo umanjili štetu od povećanja u cijeni vode - rekao je Vrkić.


Najavio je i kako će resorno ministarstvo uskoro objaviti natječaj za reciklažna dvorišta. Vrkić očekuje da bi Grad Osijek mogao dobiti sredstva za gradnju trećeg reciklažnog dvorišta, i to na lokaciji Šumica, u Donjem gradu. Umirio je i one koji su zabrinuti zbog uvođenja 5G tehnologije u naš grad.
- Zahvalio bih Vladi što je izabrala Osijek, a sugrađanima, koji kažu da smo to dobili "zato što to nije dobro", poručujem kako ćemo provjeravati svaki potez, činiti mjerenja radi provjere je li to doista sumnjiva tehnologija ili nije - rekao je Vrkić.


Dario Kuštro
Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Grad Osijek funkcionira stabilno, štoviše, uvjeren sam da ćemo još više pojačati aktivnost. I sve što smo obećali do kraja mandata ćemo i obaviti.
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika