Ekonomija
EUROPA KAO DIGITALNA SILA

Sve veća ulaganja u digitalne tehnologije
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Udruženje DigitalEurope drži da treba povećati EU proračun za digitalnu transformaciju, proširiti program Digital Europe...

Predstavnici europskoga digitalnog sektora traže povećanje EU proračuna za digitalnu transformaciju s tri na deset posto i poručuju da se čelnici Unije moraju odlučiti hoće li se okrenuti ulaganju u industrije budućnosti ili žele ostati u prošlosti.Naveli su to iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Uoči izvanrednog Europskog vijeća na kojem će se raspravljati o budžetu EU-a generalna direktorica udruženja DigitalEurope Cecilia Bonefeld-Dahl je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i nacionalnim čelnicima poručila da digitalne tvrtke rastu dva i pol puta brže od nedigitalnih tvrtki.
"Usprkos tomu samo tri posto predloženog EU proračuna posvećeno je digitalnoj transformaciji našeg društva. Taj bi iznos trebao biti deset posto ako se želimo ozbiljno baviti uvođenjem Europe u digitalno doba, od čega bi polovica tog iznosa trebala biti usmjerena na uvođenje novih tehnologija“, naglasila je, dodavši kako ne traže povećanje europskoga proračuna, nego raspodjelu novca u ona područja koja mogu pružiti najveći doprinos našem budućem prosperitetu.
"Natprosječni podaci za hrvatsku IT industriju govore u prilog većim ulaganjima u digitalne tehnologije. Najveći doprinos ova grana gospodarstva donosi dodanom vrijednošću koju generira te izvozom. Prosječna mjesečna netoplaća u IT industriji i do 45 posto je viša od prosjeka“, rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.
Udruženje DigitalEurope donijelo je i pet preporuka za pretvaranje Europe u digitalnu silu. Potrebno je povećati udio potrošnje EU proračuna za digitalnu transformaciju na 10 posto s postojećih 3 posto, znatno proširiti program Digital Europe s 9,2 milijarde eura na 25 milijardi eura, integrirati digitalizaciju preko okvirnog programa Horizon Europe, odrediti posebna ulaganja u digitalne inovacije iz drugih programa financiranja poput Zajedničke poljoprivredne politike ili Kohezijske politike te povećati ukupna sredstva za istraživanje i razvoj s dva posto na tri posto BDP-a EU-a.
Također napominju da bi umjetna inteligencija mogla pridonijeti s 3,6 trilijuna eura gospodarskom rastu Europe do 2030., ali i da trenutno SAD ulaže četiri puta više nego EU, a Kina ulaže dvostruko više. Digitalizirane industrije mogle bi podržati i 20-postotno smanjenje globalnih emisija CO2.
Udruženje DigitalEurope predstavlja industriju digitalne tehnologije u Europi i zauzima se za regulatorno okruženje koje europskim tvrtkama i građanima omogućava napredak digitalnim tehnologijama. Članstvo im čini 35.000 poduzeća koja posluju i ulažu u Europu, među njima je 69 globalnih lidera te 40 nacionalnih trgovinskih udruga iz cijele Europe. Predstavnica hrvatskoga gospodarstva u udruženju je Hrvatska gospodarska komora. Zdenka Rupčić

Umjetna inteligencija mogla pridonijeti s 3,6 trilijuna eura gospodarskom rastu Europe do 2030.
10 %

povećanje EU proračuna za digitalnu transformaciju traže predstavnici europskoga digitalnog sektora

3 %

iz EU proračuna izdvaja se sada za digitalnu transformaciju

45 %

viša je netoplaća u IT industriji od prosječne mjesečne netoplaće
Možda ste propustili...

IZNENADNI PAD TEMPERATURE I NEOČEKIVANI SNIJEG

Kod pojedinih se voćara očekuju stopostotne štete

RUSIJA STRAHUJE OD UBRZANJA ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Ograničit će izvoz pšenice i kukuruza

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI PUT U 25 GODINA STAO IZVOZ U ITALIJU

Junetine ima dostatno za prebroditi krizu, a i poslije

2

RUSIJA STRAHUJE OD UBRZANJA ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Ograničit će izvoz pšenice i kukuruza

3

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND:

Korona gurnula svijet u recesiju