Dome slatki dome
LIFESTYLE ODLAGANJE

Više mjesta za odjeću uz različite ormare
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Pretvorite neku manju prostoriju u garderobu i jednim potezom riješite problem odlaganja odjeće za cijelu obitelj

Važna funkcija spavaonice je i skladištenje. Pri odabiru ormara pokušajte maksimalno iskoristiti visinu, do stropa prostorije, tako da ne biste imali "rupu" za skupljanje prašine iznad ormara.

Klizna vrata su atraktivna i praktična jer ne zauzimaju prostor, ali su skuplja od običnih. Unutrašnjost ormara treba biti pomno organizirana - kvalitetniji proizvođači nude cijelu paletu dodataka kojima se može ispuniti ormar. Razlika u naizgled istim kliznim vratima različite cijene najvjerojatnije je u kliznom mehanizmu. Ako doista nemate mjesta u spavaćoj sobi, razmislite o mogućnosti da odjeću odlažete i odijevate na nekom drugom mjestu. Također, možete iskoristiti prostor ispod kreveta, ugrađene ladice korisne su za spremanje posteljine, ali zahtijevaju dosta prostora za izvlačenje. Jednostavnija verzija ladica su kutije za odlaganje stvari kao što su cipele i sl.; važno je samo da se mogu dobro zatvoriti zbog prašine, koja se ispod kreveta brzo nakuplja. Umjesto stolića uz krevet koji nosi svjetiljku i sat moguće je upotrijebiti neku vrstu sanduka, koji istovremeno služi za odlaganje. Na isti način može se upotrijebiti prostor do nogu - ako tamo postavite sanduk, poslužit će kao klupa za presvlačenje. Prostor koji se vrlo često zaboravlja dio je zida iza i iznad uzglavlja - može se oživiti policama ili čak visećim elementima, samo je bitno da budu plitki i malobrojni, a krevet lagano odmaknut kako vam ne bi visjeli nad glavom.

Razni odjevni predmeti i dodatci trebaju biti racionalno složeni u ormaru kako bi uvijek bili lako dostupni. Ako u spavaonici nemate dovoljno prostora čak ni za takav smještaj odjeće, razmislite o tome da ormar potpuno premjestite. Garderobni ormari mogu staviti u funkciju neki prostor u stanu koji bi inače ostao neiskorišten (npr. široki hodnik). Ako imate na raspolaganju neku malu prostoriju, pretvorite je u garderobu i jednim potezom riješite problem odlaganja odjeće za cijelu obitelj. Ušteda prostora bit će velika.

Ormari s vratima od matiranog stakla i rasvjetom omogućavaju da istaknete odjeću. Ne opterećuju prostoriju jer svjetlo prolazi kroz njih, doimaju se lakim i prozračnim.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike