Mozaik
KONCERT ŠIME JOVANOVCA U HNK-U OSIJEK

Na Šimunovu proslavljeno 55 godina Šimine karijere
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Šimini prijatelji glazbenici pjevali su njegove pjesme i one koje je on za njih pisao

Pred prepunim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku legenda hrvatske tamburaške glazbe Šima Jovanovac proslavio je svoj 55. rođendan glazbene karijere u kojoj je svojim pjesama koje je pisao ili potpisivao nosio Slavoniju diljem svijeta i na najbolji je mogući način, glazbom i srcem, promovirao. Šimunovo u Osijeku bila je idealna potvrda rečenog.


- Na sadašnjim je štitonošama tambure da je dostojno predstavljaju. Na svima nama i budućim naraštajima je da stvaramo nova glazbena djela za ovaj sveti instrument. Samo stvaranjem joj dajemo postojanost u vremenu i otvaramo prostranstva glazbenog univerzuma. Publika je ogledalo istine... Ona je ta bez koje ne možemo, ona je ta koja vrednuje naše glazbene umotvorine i, napokon, ona je ta kojoj sam vječno zahvalan što još uvijek postojim u glazbenom svijetu - rekao je Šima, a kada je prvi put zašao na pozornicu Šimunova uz čestitku unuku Šimunu za rođendan i imendan, s ponosom je naglasio kako mu je i otac nazočan koncertu te se sa suzom o oku obratio publici.


- Dragi moji prijatelji, bez vas, bez moje obitelji i bez mojih glazbenih prijatelja ne bih mogao ništa, i zato vam iz cijelog mog srca najveća hvala jer baš vi hranite mene i moju obitelj sve ove godine - poručio je Šima nanizavši potom mnoštvo svojih hitova uz golem pljesak publike koja je svaku pjesmu pjevala do posljednjeg stiha. Na scenu su zatim stupili Šimini prijatelji glazbenici pjevajući njegove pjesme i one koje je on za njih pisao.


- Šima je doista Slavonija u malom, poznavati njega znači poznavati Slavoniju. Hvala mu za sve što je učinio i vjerujem da će još dugo godina na sebi svojstven način uveseljavati sve nas - rekla je Vlatka Kopić - Tena.


- Uvijek je bio veliki promotor novih i mladih izvođača, uvijek je bio spreman pružiti ruku i pomoći, to čini cijeli život. Ja sam kao mladac i spavao kod njega i znam koliko je cijela obitelj Jovanovac velika i dobra na čelu s legendom Šimom. Hvala mu od srca i idemo zajedno dalje - rekao je Željko Lončarić Žec, a nakon njega zapjevala je i njegova supruga Viktorija Kulišić - Đenka.


Šimin veliki prijatelj Darko Ergotić iz Slavonskih lola na pozornici se za početak predstavio sa slavljenikom u izvedbi zajedničke pjesme ‘‘Šokadijo moja ravna‘‘.


- Teško je zapravo pronaći riječi za Šimu, zapravo se pitam danas kako još uvijek sve to može, ali može i zato mu hvala što godinama svojim velikim srcem uveseljava naša i vaša srca - poručio je Ergotić. Zaplesao je i zapjevao sa Šimom, potom, i Folklorni ansambl Broda, a mikrofon je zatim uzeo Stjepan Jeršek Štef otpjevavši nekoliko svojih hitova, a najveći pljesak dobila je zajednička izvedba, Štefa, Šime, Žeca i Darka Ergotića uz TS Žeteoci, ‘‘Slavonija, Srijem i Baranja‘‘. Kulminacija večeri bila je dolazak velikog Šimina prijatelja, također doajena hrvatske tamburaške i glazbene scene Krunoslava Kiće Slabinca, koji se u startu obratio na sebi svojstven, humorističan način.


- Sjećam se, Šima, kada si ti počinjao, ja sam išao u treći razred osnovne škole i bio si mi uzor. Šalu nastranu, mi smo prijatelji više od 50 godina i čast je bila raditi i surađivati s tobom. Hvala ti, dragi prijatelju, i ništa, još smo tu, još možemo i idemo dalje čuvati našu Slavoniju - rekao je Kićo i potom sa Šimom zapjevao onu dobru staru, jedinstvenu ‘‘Pjevaj, majko ratara i bekrija‘‘, a opće oduševljenje nastalo je u trenucima kada su svi izvođači zajedno zapjevali slavonski bećarac.


Treba svakako reći da je cijeli program pratio Tamburaški orkestar Batorek, zasvirao je na svojoj primici i legendarni Antun Nikolić Tuca, vokalnu pratnju vrhunski su odradili ženski vokalni sastav Art Voice te MPS Starotopoljani, a voditelj cijele slavljeničke priče bio je neuništivi Goran Ivanović Lac. Na kraju večeri Šimi za sve što je učinio kroz velikih 55 godina glazbene karijere čestitali su i poklone uručili Davor Lončarić u ime Radija Osijek, slikar Ivan Lončar Žan, Folklorni ansambl Broda te u ime Hrvatske glazbene unije plaketu za 55 godina uspješnog rada Hrvoje Grbeša. Šimunovo je završilo izvedbom legendarne Šimine pjesme ‘‘Slavonijo, Bog neka te čuva‘‘. "Pradida Šima", kako on sam za sebe voli reći, oduševio je sve i oduševljavat će i dalje, jer bez njega nema ni Slavonije!
Vladimir Grgurić
Anum, nihice sori
Šima Jovanovac

glazbenik

Dragi moji prijatelji, bez vas, bez moje obitelji i bez mojih glazbenih prijatelja ne bih mogao ništa, i zato vam iz cijelog mog srca najveća hvala jer baš vi hranite mene i moju obitelj sve ove godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike