Novosti
ANALIZA INAUGURACIJSKOG GOVORA

Jasne poruke o svemu što muči hrvatsko društvo
Objavljeno 18. veljače, 2020.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra da je u inauguracijskom govoru novog predsjednika RH Zorana Milanovića sve bilo na svome mjestu.


- Milanovićev govor bio je okrenut prema budućnosti, jasno je najavio da se mora boriti protiv korupcije i klijentelizma, prije svega u znanosti, pravosuđu i medijima. Kada se to riješi, onda neće biti više čudnih presuda i svega što se događalo u proteklim godinama u Hrvatskoj. Iz njegova se govora da iščitati kako je spreman učiniti sve da Hrvatsku napravi zemljom sretnijih ljudi i sretnu zemlju kako bi se u nju mogli vratiti oni koji su iz nje otišli. Poruke su vrlo jasne i zna se na što gađa. Ponovio je da su ratovi završeni, da se sa susjedima moramo dogovoriti oko toga kako ćemo graditi budućnost. A da bismo uspjeli, moramo koristiti potencijal svakog građanina, apsolutno inzistirati na edukaciji, kulturi i iskorijeniti klijentelizam - pojasnio je Macan te dodao kako je Milanović najavio da će se postaviti kao jasna moralna vertikala u borbi protiv korupcije, i to je od njega sve bilo očekivano.


Jadranka Polović, profesorica na Sveučilištu Libertas, tvrdi da je Milanović u svom inauguracijskom govoru naglasio kako će biti konstruktivni, a ne korektivni predsjednik, što znači da je pokazao dobru volju za suradnju s Vladom i kreiranje određene vanjske i sigurnosne politike.


- Dodirnuo je sve ono što muči hrvatsko društvo, posebno mi je drago da je naglasio značenje znanosti i obrazovanja i neovisnosti pravosuđa i medija. Međutim, mislim da je zaboravio na problem demografije. To je krupno pitanje na kojem mora inzistirati, odnosno upravo njegova pozicija i moralni autoritet važni su u tome da pokrene i mobilizira javnost da se okonča to masovno iseljavanje – zaključuje Polović, napomenuvši kako je u govoru pokazao spremnost za suradnju sa Slovenijom i da mu je prioritet riješiti taj dugogodišnji spor sa susjedima.
Na upit kakvi se odnosi mogu očekivati između Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, Macan kaže kako očekuje da će oni biti korektni.



- Mislim da u ovom trenutku, kada slijede unutarstranački izbori u HDZ-u, pozicija da je Milanović predsjednik ide u korist Plenkoviću. Jasno je da HDZ mora dati nekoga tko može biti ravnoteža Milanoviću, također je jasno kako liderstvo u SDP-u nije kod Bernardića, nego kod Milanovića i HDZ mora biti sposoban suprotstaviti mu nekoga kao što je Plenković – uvjeren je Macan. T.Prusina
Suradnju s Vladom odredit će izbori
Prof. Jadranka Polović smatra da će suradnju, odnosno kohabitaciju, i to tvrdu, između predsjednika RH i Vlade u ovom trenutku odrediti unutarstranački izbori u HDZ-u i parlamentarni izbori koji se održavaju ove jeseni. "Mislim da će na toj tvrdoj kohabitaciji upravo inzistirati premijer Plenković, ponajprije kako bi mobilizirao vlastito stranačko tijelo, a onda i biračko tijelo tijekom parlamentarnih izbora. Očekujem da će tu ipak biti nekih otvorenih pitanja koja u ovom trenutku neće biti dominantna. Ponajprije će se to prelomiti kod kadrovskih rješenja oko izbora načelnika Glavnog stožera, potom u svibnju glavnog ravnatelja SOA-e, imenovanja veleposlanika u Srbiji ili recimo povlačenja ili ostanka hrvatskih vojnika u Afganistanu - smatra Polović, dodajući da će Milanović inzistirati na postizanju dogovora.
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"