Novosti
UVJETNA KAZNA ZA OBITELJSKO NASILJE

Odvjetništvo se žalilo na premalu kaznu županu Alojzu Tomaševiću
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Na uvjetnu kaznu Alojzu Tomaševiću, požeško-slavonskom županu, žalilo se Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu. Podsjetimo, zbog nasilja u obitelji i ozljeđivanja supruge Mare Tomašević osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od deset mjeseci, koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

"Žalba je podnesena zbog odluke o kazni i uvjetnoj osudi budući da ovo državno odvjetništvo smatra kako optuženiku treba izreći strožu kaznu jer se uvjetnom osudom neće ostvariti svrha kažnjavanja u smislu dovoljne društvene osude koja je, nakon počinjenja kaznenih djela, pojačano izražena kroz povećanje zakonskog minimuma zapriječene kazne za oba kaznena djela", navodi se u žalbi. Naime, Tomašević je kažnjen na po šest mjeseci zatvora za nasilje u obitelji i nanošenje ozljeda supruzi, ali je sud to objedinio na deset mjeseci.

Sudac Slaven Vidmar u obrazloženju presude naveo je kako sud smatra rok provjeravanja od dvije godine primjerenim jer je optuženik proglašen krivim za dva kaznena djela, od čega je kazneno djelo nasilja u obitelji trajno kazneno djelo, od početka listopada 2015. do 2. listopada 2017. godine. Sud je smatrao da će rok provjeravanja dati odgovor opravdanosti neizricanja bezuvjetne kazne ako optuženik ne počini novo kazneno djelo, a s druge strane ako optuženik ponovi kazneno djelo može doći do opoziva uvjetne osude.

"Sud je sa sigurnošću utvrdio da je optuženi Alojz Tomašević teško kršio propise o zaštiti od nasilja u obitelji, jer je kroz razdoblje za koje se tereti učestalo prema svojoj supruzi oštećenoj i žrtvi Mari Tomašević činio tjelesno i psihičko nasilje. Optuženik je bio svjestan da time čini nasilje u obitelji i htio ga je ostvariti, a time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo. To je kod oštećenice i žrtve izazvalo strah jer sud vjeruje da se ista optuženika bojala, a doveo ju je i u ponižavajući položaj u smislu da je ona tražila pomoć odrasle djece, posebice sina Danijela, koji s obitelji živi na istoj adresi kao i oštećenica i žrtva... Za sud je neprihvatljiva obrana optuženika u smislu da je on žrtva i da je sve što se događalo temeljilo isključivo i jedino na patološkoj ljubomori njegove supruge oštećene i žrtve Mare Tomašević, s kojom je u braku 39 godina. Tjelesno i psihičko nasilje je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva", navodi se u obrazloženju presude.

Podsjetimo, Alojza Tomaševića optužnicom se teretilo da je od početka listopada 2015. do 2. listopada 2017. u njihovoj obiteljskoj kući u Požegi učestalo verbalno i fizički zlostavljao svoju suprugu. Tomaševićeva obrana je tvrdila da ga je supruga izlagala stalnim provokacijama i optužbama za preljub.

Novinarima je Mara Tomašević nakon presude rekla kako je njome uglavnom zadovoljna. “Treba neka kazna, pa makar i ova mala, neka vide žene da treba tužiti”, rekla je u siječnju, kada je izrečena nepravomoćna presuda. Udruge za ljudska prava nisu bile zadovoljne uvjetnom presudom istaknuvši uglavnom kako je to loša poruka svim onim ženama koje dugo godina trpe nasilje, a da ga ne prijave. Tomašević i dalje obavlja posao požeško-slavonskog župana i odbija komentirati moguće povlačenje iz javnosti i političkog života zbog presude za obiteljsko nasilje. S.Lacić
10

mjeseci je kazna zatvora izrečena Tomaševiću koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo
Možda ste propustili...