Regija
UDRUGA SLAVONSKIH UZGAJIVAČA

Dvadeset godina čuvaju
tradiciju hladnokrvnjaka
Objavljeno 18. veljače, 2020.
ČAĐAVICA - Udruga slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja Čađavica već 20 godina okuplja zaljubljenike u te plemenite životinje, a trenutačno ima 42 člana koji posjeduju 297 konja hrvatske autohtone hladnokrvne pasmine i 42 konja drugih pasmina. Tijekom prošle godine članovi udruge nastupili su na brojnim manifestacijama, natjecanjima, pokladnim jahanjima i vožnjama konjskom zapregom, a sve kako bi očuvali tradiciju uzgajanja i njegovanja konja, posebno hrvatskog hladnokrvnjaka. Udruga već 12 godina organizira uzgojnu smotru i međužupanijsku izložbu konja u Čađavici, a na lanjskoj izložbi prikazano je 50 grla u vlasništvu 21 člana udruge i dva grla vlasnika iz Požege. Tada se u povodu blagdana Petrova i Dana općine održava i revija svečanih zaprega, na kojoj je prošle godine prikazano sedam okićenih konjskih zaprega. Sudjelovali su članovi udruge na sajmovima i različitim manifestacijama diljem Slavonije, pa i šire.

O tim i drugim aktivnostima govorio je tajnik udruge Benjamin Hlišić na godišnjoj izvještajnoj i izbornoj skupštini održanoj u Čađavici. Skupštini su nazočili članovi udruge i brojni gosti, među kojima saborski zastupnik Tomislav Tolušić, županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, općinski načelnik Mirko Rončević, predsjednik Saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Miško Klempe, voditelj uzgojnog programa Slaven Kolarić te predsjednici i predstavnici brojnih konjičkih klubova i udruga. Pozdravljajući skupštinu, oni su izrazili zahvalu Ivanu Dugaji, koji je sudjelovao u osnivanju udruge i uspješno obavljao dužnost predsjednika svih 20 godina.

ako bi pomogla održavanju tradicije uzgoja konja, Općina Čađavica među prvima je objavila javni poziv za uzgajivače sa svoga područja za sufinanciranje svakog grla u kategoriji slavonskog hladnokrvnjaka. Skupština je s velikim zadovoljstvom jednoglasno primila tri nova člana, među kojima je i Josip Dugaja, koji je sa svojih 18 godina najmlađi član, a već godinama sudjeluje u aktivnostima i predstavljanjima udruge. P. Žarković
Izabrano je novo vodstvo udruge
Novi Izvršni odbor udruge čine predsjednik Dario Bošnjak iz Čađavice, potpredsjednik Ivan Dugaja iz Čađavice, tajnik Benjamin Hlišić iz Bankovaca (Općina Zdenci), blagajnik Josip Njegač iz Novog Senkovca (Grad Slatina) i evidentičar uzgoja Josip Burdon iz Čađavice. U Nadzornom odboru su Igor Tkalčić iz Sladojevaca (Grad Slatina), Matija Dorčak iz Miljevaca (Općina Nova Bukovica) i Zdravko Kadežabek iz Dolaca (Grad Orahovica) a likvidator je Josip Njegač.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike