Regija
MIROSLAV VARŽIĆ PREZENTIRA SVOJU PRVU MONODRAMU

“Pismo Šokadiji” kao elegija, prkos i poruka puna nade
Objavljeno 18. veljače, 2020.

ZELČIN - Skorašnji početak korizmenog razdoblja trebao bi prema preporukama Crkve biti više u znaku intenzivnije pokore, kontemplacije te promišljanja o smislu života. Vođen tim smjernicama, poznati zaljubljenik u tradiciju i stare običaje svoga kraja, Miroslav Varžić iz Zelčina, za te se dane u posebnim prigodama i na različitim lokacijama sprema izvoditi svoju prvu monodramu "Pismo Šokadiji".

Iako je ta monodrama u sklopu obilježavanja Dana grada Valpova već prikazana u ivanovačkom Društvenom domu, pedesetšestogodišnji Miroslav Varžić - Fajtin stajališta je da je riječ o uratku koji tjera na razmišljanje svakoga koji ju posluša jer vrlo elegično, u formi pisma, pruža sliku idealiziranoga prizora iz života u prirodi s pastoralnim motivima u vrijeme koje mnogi još nosimo u pamćenju, ali kojeg više nema ni na poljima, u šumama ni u selima Slavonije. Na to nadovezuje i mnoštvo pitanja kojima slušatelje potiče na traženje odgovora što je uzrok polaganom gašenju nekada bujnog života u Slavoniji čiji su simboli i danas đeram, seoska kuća i križevi krajputaši.



- Ova monodrama u koju sam na 17 stranica prenio svoju neizmjernu ljubav prema Šokadiji, kraju iz kojega sam potekao i ljudima s kojima živim, svojevrsni je živi organizam kojega stalno mijenjam i dopunjujem ovisno o inspiraciji i okruženju i vjerujem da je ta potreba da ga usavršujem zapravo glavni razlog zašto on još uvijek nije u tisku - pojašnjava Varžić. Naglašavajući da je ideja o kreiranju monodrame s tezama šokačkog promišljanja u njemu sazrijevala pune tri godine, a onda se iznenada "izlila" na papir.

- Ona ne progovara samo o jednoj temi, već sam u nju odlučio uvezati tri vremena jako važna za Slavoniju: njezinu prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost je bitna jer je riječ o vremenu u kojem je trebalo očuvati opstojnost i identitet ovih prostora i vremenu u kojem je unatoč poteškoćama čovjek Šokadije uspio sačuvati uzdignuto čelo, ponos i mentalitet pozitive i veselja. Sadašnjost je pak potpuno drukčija jer se u njoj na drukčije načine i kroz druge oblike borbe nastojimo othrvati pokušajima pustošenja slavonskih sela i prostora Slavonije kroz umiranje starih i raseljavanje naših mladih ljudi diljem svijeta, što je duboki sociološki problem. Upravo zbog toga stajališta sam kako kroz različite i brojne smotre folklora, okupljanja i manifestacije tradicijskog karaktera Šokadija glasno poručuje kako u njoj život i dalje buja i kako se nije predala - mišljenja je Varžić, inače i autor knjige "U krilu zemlje slavonske" u izdanju Matice hrvatske te vlasnik etnokuće u Zelčinu i stroja koji se u prošlosti koristio za vuču tereta i pogon vršalica preko pogonskog remenja, a koji je prije tri desetljeća "oživio" za potrebe snimanja filma "Sokol ga nije volio".

Ovaj etnološki biser još uvijek čeka restauraciju. L.Aničić

Budućnost Slavonije je neupitna
Uz brojne teškoće te iskušenja kroz koja trenutačno prolazi Slavonija i njezini stanovnici, Varžić je siguran da je budućnost Slavonije koju u svojoj monodrami ne zaobilazi i snažno progovara o njoj sigurno dobra i neupitna, no ne više s onim brojem stanovnika koji se pamti u nekim prošlim vremenima. Nadu polaže u samu bit slavonskog čovjeka, kojega je oduvijek krasila marljivost, optimizam i inat u svim nedaćama, što je najbolja formula za opstanak i neka nova, sretnija vremena, za koja svatko na svoj način mora i osobno pridonijeti.
Moja monodrama koja je sazrijevala tri godine živi je organizam kojeg stalno usavršavam i dopunjujem
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike