Svijet
TEHNOLOGIJA PREPOZNAVANJA LICA

U strahu od Big Brother društva EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Usred bojazni od Big Brother društva, kojim vladaju strojevi, Europska unija pozvat će vlasti i tvrtke da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica. Europska komisija u srijedu će postaviti pozornicu za europska pravila o inovaciji, sektoru kojim su dosad dominirali SAD i Kina. Komisija, moćni regulator EU-a, želi odgovoriti na zabrinutost europskih građana zbog sve veće važnosti umjetne inteligencije u njihovim životima, upravo dok stižu izvješća iz Kine o korištenju tehnologije prepoznavanja lica. "Vrlo je zastrašujuće ono što sam vidjela u Hong Kongu", rekla je izvršna potpredsjednica Komisije i povjerenica za digitalnu politiku Margrethe Vestager. "Ljudi su dobivali poruku: ‘Znamo da ste ovdje, možda se trebate vratiti kući‘. Što nije baš poziv na slobodu okupljanja ili izražavanja", rekla je Vestager opisujući val prosvjeda protiv Pekinga. No umjesto izravne zabrane ili moratorija, za koji je potrebna podrška zemalja članica, Vestager je novinarima u Bruxellesu rekla da će vlastima i tvrtkama preporučiti oprez. "Zastanimo i otkrijmo postoje li okolnosti u kojima se prepoznavanje lica treba odobriti", rekla je Vestager.


"Ako to ne učinimo, toga će biti posvuda", upozorila je Vestager i usporedila to s jačanjem videonadzora u gradskim centrima.
"Prvo postavite jednu, ali zbog mrtvog kuta morate postaviti još jednu. I odjednom svagdje imate kamere." Oprez je također potreban zbog široke uporabe tehnologije prepoznavanja lica, od otključavanja pametnih telefona do hvatanja zločinaca. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike