Crna kronika
VRIJEDNOST DVA MILIJUNA KN

Vozač iz Srbije uhićen, cigarete sakrio u kamionu
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Četrdesetpetogodišnji vozač iz Srbije granicu je htio prijeći kamionom na prijelazu Erdut
ERDUT - Pokušaj krijumčarenja više od milijun komada cigareta, točnije 5600 šteka, spriječen je na graničnom prijelazu Erdut u ponedjeljak oko 11.30. Cigarete su bile skrivene u kamionu iz Srbije, a vrijednost im je procijenjena na oko dva milijuna kuna.- Na ulazu u carinsko područje Europske unije 45-godišnji državljanin Srbije prijavio je prazno teretno vozilo srbijanskih registracijskih oznaka. Prilikom pregleda poluprikolice kamiona uočen je pregrađeni prostor na dijelu poluprikolice do kabine vučnog vozila - priopćila je Carina. Sumnjajući da u pregrađenom prostoru ima švercane robe, vozaču je naloženo da parkira kamion sa strane te je od nadležnog suda zatražen i dobiven nalog za obavljanje pretrage kamiona.

- U posebno napravljenoj pregradi unutarnjeg prostora poluprikolice ukupno je pronađeno 5600 šteka cigareta bez nadzornih markica, odnosno 1.120.000 komada cigareta, i to cigarete Golden bird Luxury size 5500 šteka (1.100.000 komada) i cigarete Williams Lights 100 šteka (20.000 komada). Zbog kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora, protiv srbijanskog državljanina podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku - doznajemo iz hrvatske Carine.

Kako doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske, 45-godišnji državljanin Srbije uhićen je i predan pritvorskom nadzorniku zbog sumnje da je počinio kazneno djelo "izbjegavanje carinskog nadzora". Cigarete, ali i kamion u kojemu su se nalazile, oduzeti su.

Iako je riječ o velikoj količini krijumčarenih cigareta, to nije najveća zapljena na graničnom prijelazu. Naime, u srpnju 2018. godine carinici su zaplijenili 5.680.000 komada raznih vrsta cigareta bez nadzornih markica. Tada je 59-godišnji bugarski državljanin prijavio da u kamionu ima suncokretovo sjeme i akrilne panele, ali kontrolom carinskih obilježja (plombe) uočeno je da je ista prerezana i ponovo spojena. Vozač je uporno tvrdio da nema ništa prijaviti, pa mu je kamion detaljno pretražen.

Visoke cijene cigareta i duhanskih proizvoda u Hrvatskoj eskalirale su krijumčarenjem navedene robe, od građana pa do kriminalnih skupina.

U susjednoj Srbiji cigarete su nedavno poskupjele, ali su i dalje i 10 kuna po kutiji jeftinije za hrvatske građane. Oni koji nemaju prijevoz ili ne mogu sami na drugi način otići u Srbiju po cigarete, snalaze se kako znaju.

Sandra Lacić
ČEKA GA “MASNA” NAPLATA TROŠARINE
Protiv vozača kamiona slijedi podnošenje kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu te vjerojatno određivanje istražnog zatvora. Zbog šverca cigareta prijeti mu i zatvorska kazna, no najviše će strepjeti od carinskog zahtjeva za naplatu trošarine, koja će za njega biti astronomska. Upravo zbog što će morati platiti kaznu od nekoliko stotina tisuća kuna, zaplijenjen je i kamion kao osiguranje naplate trošarine.

Još jednom se pokazalo da je granica između Hrvatske i Srbije često odredište švercera. Osim Bajakova, veća količina cigareta zaplijenjena je i na ostalim graničnim prijelazima - u Tovarniku, Iloku (Vukovarsko-srijemska županija), ali i Batini te Erdutu, koji su u Osječko-baranjskoj županiji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike