Mozaik
SUSRETI KAZALIŠNIH AMATERA U VSŽ

U Retkovcima ćemo od 6. do
22. ožujka gledati 11 predstava
Objavljeno 19. veljače, 2020.
I ove su godine međunarodni, a predstave će osim kazališta iz Hrvatske odigrati i kazališta iz Bosne i Hercegovine te Srbije

Retkovačko kazalište "Mika Živković" nastoji biti prkosni borac u očuvanju jedinstvene kulturne tradicije, na ponos stanovnika Retkovaca i cijele Slavonije.

Upravni odbor Kazališta "Mika Živković" na svojoj je sjednici donio odluku o promjeni naziva kazališne manifestacije u Retkovcima, koja je do sada nosila naziv Smotra kazališnoga stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tako će se od 6. do 22. ožujka održati 31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Popratni program
Retkovci su danas sinonim kazališnog okupljanja i susretanja, odnosno najvažnija, najposjećenija i programom najbogatija manifestacija kazališnih amatera u Slavoniji i Baranji, pa i u cijeloj Hrvatskoj.

- Prema odluci izbornice Selene Andrić bit će odigrano 11 predstava, među njima i jedna monokomedija, a pozornicom će retkovačkoga Doma kulture kročiti oko sto glumaca amatera. Kazališni susreti i ove godine međunarodnog su karaktera, a predstave će osim kazališta iz Hrvatske odigrati i kazališta iz Bosne i Hercegovine te Srbije. Uz kazališne predstave u popratnom će se programu održati predstavljanje knjige "Glumačko sazrijevanje", autorice Mire Perić, osječke glumice i profesorice na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Sve predstave u službenome će se natjecateljskom programu igrati s početkom u 20 sati u novoobnovljenoj kazališnoj dvorani Doma kulture u Retkovcima, koja će do tada modernoga izgleda, u novome ruhu i tehnički iznimno opremljena, na daskama koje život znače, dočekati mnoge kazalištarce i vjernu publiku retkovačkih kazališnih susreta - rekao je Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Kazališta "Mika Živković".

Predstave u službenome natjecateljskom programu pratit će i vrednovati stručno prosudbeno povjerenstvo. Prema odluci organizacijskog odbora, prosudbeno povjerenstvo čine: Petra Bernarda Blašković, članica glumačkog ansambla HNK-a u Osijeku i ravnateljica HNK-a u Osijeku, Alen Biskupović, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te Vjekoslav Janković, prvak drame HNK-a u Osijeku i izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Okrugli stolovi
Nakon svake predstave prosudbeno povjerenstvo održat će okrugli stol s glumcima, redateljima i ostalim sudioncima predstave, a na kraju će se dodijeliti nagrade po kategorijama - za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, kostimografiju, najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu teksta, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu, sporednu mušku ulogu, sporednu žensku uogu, te nagrada za njegovanje kulturne baštine.

Prosudbeno povjerenstvo dodjeljuje diplome za najuspješnija glumačka ostvarenja iz svake predstave te može dodijeliti posebna priznanja ili pohvale za postignuća koja nisu obuhvaćena spomenutim nagradama. Publika će, kao i svih godina, ocjenjivati predstave te će na kraju predstava koja bude imala najbolju ocjenu dobiti nagradu, a nagradu će dobiti i najvjerniji gledatelj.

Prema riječima izbornice Selene Andrić, nije bilo lagano odlučiti kojih će se 11 predstava igrati na 31. Retkovačkim susretima kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Na raspisani javni poziv za selekciju je bilo prijavljeno čak 28 predstava, no odluka je pala na njih 11. Pri odabiru vodila sam se kvalitetom predstave, razigranošću ansambla, primamljivošću sadržaja, trudeći se poštovati posebnost svakoga prijavljenog kazališta - rekla je Selena Andrić.

U petak, 6. ožujka, u 20 sati, nakon svečanog otvorenja, odigrat će se predstava Gradskog amaterskog kazališta iz Županje "Miris jorgovana".

Mario Kokaj
PAVI PETRIČEVIĆU POSEBNO PRIZNANJE
- Organizacijski odbor odlučio je ove godine posebno priznanje za izniman doprinos i pomoć u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko-srijemske županije dodijeliti Pavi Petričeviću iz Starih Mikanovaca, profesoru matematke u morovini, dugogodišnjemu kulturnom djelatniku i nekadašnjem voditelju i redatelju dramske družine u Starim Mikanovcima. Pavao Petričević dao je velik doprinos i poticaj razvoju kulturno-umjetničkoga amaterizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji - rekao je Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Kazališta “Mika Živković”.
Najčitanije iz rubrike