Kultura
TRIO FANTASTICO: ČILE, UKRAJINA, SRBIJA

Carmen: Don José, Escamillo i Micaëla u Osijek stižu s tri strane svijeta
Objavljeno 19. veljače, 2020.
U Osijeku gostuju Guillermo Valdés, Konstantin Rittel-Kobylianski i Marija Jelić

Vječna priča o imenu ljubavi što ga prečesto dodjeljujemo pogrešnim stvarima kao da su strast i ljubav jedno te isto. Priča o plesu erosa i tanatosa na tankoj žici koju životom zovemo u novome ruhu, sa scenografijom-projekcijom i virtuoznom vivisekcijom likova redatelja van Rensburga pod ravnanjem maestra Filipa Pavišića. Dakako, riječ je o Bizetovoj operi Carmen, točnije posebnoj izvedbi u sklopu Obiteljske subote, 22. veljače, u 19 sati. Osječki HNK svojim sugrađanima nudi omiljenu operu s čak troje posebnih gostiju koji djeluju kao Trio Fantastico: u ulozi narednika Don Joséa moći će slušati i gledati Guillerma Valdésa, kao toreadora Escamilla, pak, Konstantina Rittel-Kobylianskog, a u ulozi seoske djevojke Micaële beogradsku glazbenicu Mariju Jelić. Naslovna će uloga i ovaj put biti povjerena Gordani Kalmar, solistici HNK-a u Osijeku.


Riječ je o troje glazbenika vrlo različitih dobi, a i glazbenih puteva. Usto, dolaze iz vrlo različitih sredina, gotovo s različitih krajeva svijeta. Umjetnički će skupa funkcionirati savršeno, uvjerena je Sandra Milankov, agentica koja zastupa Trio Fantastico, jer se radi o odličnim svjetskim pjevačima, koji u ovoj kombinaciji prvi put nastupaju zajedno, no nikako ne i posljednji put, uvjerena je njihova agentica. Na repertoaru su im glavne uloge njihova faha.


- Pogledate li njihove impresivne biografije, vidjet ćete da gostuju u velikim teatrima diljem svijeta, kao i s poznatim orkestrima - ističe Sandra Milankov ne krijući da se svi raduju dolasku u Osijek.


"Kobie van Rensburg, kao pjevač koji je postao redatelj, nema potrebe od opere činiti nešto što ona nije. On pušta operu Carmen da bude ono što jest, koloplet strasti, ljubavi i ljubomore, koji gradi prvenstveno vodeći računa o cjelini – cjelini glazbene drame i cjelini svih elemenata predstave", u najavi izvedbe iz HNK-a citiraju Davora Schopfa (Vijenac).


Marija Jelić prvi put dolazi u Osijek i vrlo je uzbuđena zbog toga.


- Osijek ima fantastičan teatar sa sjajnom upravom i jako sam sretna što ću pjevati ulogu Micaële, koju sam prvi put pjevala u Narodnom pozorištu u Beogradu. Imajući u vidu da su ju radili sjajni redatelj Rensburg i da je dirigent maestro Pavišić, od osječke Carmen očekujem izuzetno visoku razinu i radujem se što ću imati priliku pjevati. Izuzetno mi je drago što je HNK Osijek otvoren prema novim pjevačima i poziva kvalitetne umjetnike iz svih dijelova svijeta - kaže nam Marija Jelić, koja se nada da će i ubuduće nastupati u HNK-u Osijek u nekoj od svojih uloga (Mimì, Liù, Laurette i druge). Nije imala priliku vidjeti nijednu osječku produkciju, ali se nada da ću pogledati Kneginju čardaša za koju je čula da je fantastična.


Tenor Guillermo Valdes prvi put dolazi u Hrvatsku. Jako je radoznao i raduje se upoznati hrvatsku kulturu i Osijek.


- U mojoj domovini postoji velika hrvatska zajednica i hrvatski stadion - ističe tenor iz Čilea, koji uživa u umjetnosti i s novim kolegama. Bizetova je glazba puna strasti, a režija Kobieja van Rensburga predivna. Sretan je zbog prilike da se predstavi osječkoj publici u ulozi Don Joséa:


- Mislim da je važno da pjevač unese puno emocija u ulogu. Umjetnici trebaju dati sve od sebe da bi publika bila zadovoljna i pod dojmom, jer to operu čini živom pa publika dolazi u teatar.


Dramski bariton Konstantin Rittel-Kobylianski kaže da za njega nema razlike pjeva li u velikom ili u manjem teatru, bitna je sama publika.
- Moj je cilj biti iskren na sceni, bilo gdje na svijetu, jer publika uvijek dođe s očekivanjima na predstavu. Ispuniti ih je zadatak, poziv i poklon. Energija koju zadovoljna publika uzvraća je velik dar. Publika je za mene uvijek u fokusu, za nju pjevam - poručuje Rittel-Kobylianski.


Narcisa Vekić
22. veljače
IZVEDBA JE U SKLOPU POPULARNE SUBOTE
Naslovna će uloga ciganke Carmen i ovaj put biti povjerena Gordani Kalmar, solistici HNK-a u Osijeku
Najčitanije iz rubrike