Autoglas
TREBALA JE TO BITI SNJEŽNA UTRKA

Britanac Evans pobjednik je blatnog relija u Švedskoj
Objavljeno 18. veljače, 2020.

Rally Sweden dobio je novog pobjednika. To je Velšanin Elfyn Evans u Toyoti Yaris WRC, kojemu je to druga WRC pobjeda u karijeri. Vozač Elfyn Evans i navigator Scott Martin, dvojac u Toyoti Yaris WRC s brojem 33, bili su najbrži 68. Švedskog relija, druge utrke FIA-ina Svjetskog prvenstva u reliju. Evansu je to druga WRC pobjeda u karijeri, a Scott Martin prvi se put popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Evans je također općenito prvi britanski relijaš koji je pobijedio u Švedskoj, to nikad nije uspjelo ni legendarnim britanskim svjetskim prvacima Colinu McRaeu i Richardu Burnsu.

Rally Sweden trebao je biti jedina snježna utrka Svjetskog prvenstva, ali nedostatak snijega zbog blage zime prvo je prouzročio skraćenje relija s predviđenih 18 na 11 brzinskih ispita, zatim su tijekom utrke otkazana još dva brzinca, a naposljetku, zbog malo snijega i leda, to je zapravo bio makadamski blatni reli koji se vozio na "čavlericama".

U tako je teškim uvjetima Evans dominirao od samog starta, pobjedom na prvom pravom brzincu u subotu ujutro, jer je u petak otkazan superspecijal u Karlstadu, i nakon toga je ostao u vodstvu do samog kraja. Od ukupno devet brzinaca on je bio najbrži na pet. Branitelji naslova svjetskih prvaka Ott Tanak i Martin Jarveoja završili su na drugom mjestu u Hyundaiju i20 Coupe WRC, sa zaostatkom od 8,5 sekundi iza pobjednika. Finski novak u WRC kategoriji Kalle Rovanperä stigao je do svog prvog WRC postolja u svojem tek drugom startu u Toyoti Yaris WRC. Savršenom izvedbom na posljednjem brzincu (Power Stage), koji donosi dodatne bodove, uspio je u borbi za ukupno treće mjesto prestići timskog kolegu i šesterostrukog prvaka svijeta Sebastiena Ogiera.

Ukupno peto mjesto pripalo je Esapekki Lappiju (M-Sport Ford). Thierry Neuville (Hyundai Motorsport), koji osvojio Rallye Monte-Carlo na otvorenju sezone, završio je na šestom mjestu u Švedskoj. Nakon Monte Carla i Švedske pobjednici tih dvaju relija vode u prvenstvu, obojica su skupila 42 boda. U ekipnom poretku Toyota vodi ispred Hyundaija, M-Sport Ford je treći. Nakon dvije europske utrke WRC karavana seli se na drugi kontinent, u ožujku je utrka Rally Guanajuato u Meksiku, a u travnju u Argentini. Završnica sezone bit će u studenom u Japanu, a pred natjecateljima je još 11 utrka.

Quatrroruote Hrvatska