Osijek
NABAVA KVALITETNIJE PEĆI

Ostrički: Krematorij u Osijeku u drugoj polovini ove godine
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Cijena kremiranja u Osijeku neće se razlikovati od cijene kremiranja u Zagrebu, kaže Hrvoje Ostrički

Dva i pol mjeseca prošlo je otkako je trebao s radom početi krematorij u Osijeku, inače drugi u Hrvatskoj. Podsjetimo, tvrtka Ukop najavila je to krajem prošle godine i za projekt realizacije krematorija u konačnici osigurala 2,8 milijuna kuna (s PDV-om oko 3,5 milijuna kuna) za nabavu kvalitetne kremacijske peći.

- Želimo najmoderniju peć na tržištu s najboljim ekološkim i ekonomskim karakteristikama, za što je potreban navedeni iznos. Natječaj je raspisan i u ovom se trenutku radi na odabiru dobavljača. Činjenica je da je malo nezgodno što se rokovi pomiču, no mislimo da će krematorij početi s radom u drugoj polovini ove godine – pojasnio je Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa.

Podsjetimo, kremacijska će se peć nalaziti u zgradi Centralnoga groblja. Osim kremiranja tijela pokojnika, u njoj će biti omogućeno i zbrinjavanje patoloških ostataka iz bolničkih ustanova. U financijskom smislu, kaže Ostrički, kremiranje će sada za Osječane, ali i za sve one koji žive u okolici i žele tu uslugu, biti znatno jeftinije nego što im trenutačno stoji kremiranje u krematoriju na zagrebačkome Mirogoju. Ostrički naglašava da se ušteda odnosi na troškove prijevoza, koji će u Osijeku sad biti neznatni. Upravo je prijevoz, kaže direktor, sad velika stavka jer su troškovi gotovo veći od troškova same kremacije. Kad je u pitanju sama cijena kremiranja, Ostrički kaže da se ona u Osijeku gotovo neće razlikovati od cijene kremiranja u Zagrebu jer su troškovi vrlo slični. Uz to, polaganje urne u grob znatno je jeftinije od klasičnoga ukopa u zemlju, a Ostrički naglašava da i to ovisi o izboru opreme. Naime, neka će stranka, pojašnjava, tražiti kremacijski lijes, a netko će drugi inzistirati na standardnom. Na upit ne idu li u kremacijske peći isključivo namjenski kremacijski lijesovi, Ostrički pojašnjava:

- Ova kremacijska peć koju ćemo imati može primiti sve vrste lijesova, neovisno o tome od kakvoga su drveta načinjeni. Naime, nije važno koje je drvo u pitanju, nego je bitna vrsta laka, odnosno ne smije se paliti nitrolak, koji je ionako zabranjen. Lijes predviđen za kremiranje mora biti premazan lakom koji nije lako zapaljiv, odnosno lakom na bazi vode. Nismo željeli ograničavati želje stranaka, pa smo omogućili peć koja ne prima isključivo kremacijske lijesove – pojašnjava Ostrički. Ističe kako već sad tvrtka Ukop prima brojne upite o početku rada krematorija, a očekuje se da će se zahtjevi proširiti i na krug od oko 120 kilometara oko Osijeka.

- Nije samo niža cijena razlog brojnih upita, nego se mijenja i način razmišljanja. Ljudi se ne raspituju o cijeni, nego jednostavno žele kremiranje. Riječ je o promjeni mentaliteta ljudi, odnosno trendu povećanja broja kremiranja u odnosu prema klasičnim pokopima - zaključuje Ostrički, podsjećajući na to da zapadni trendovi pokazuju da se čak od 40 do 90 posto ukupnoga broja pokopa odnosi na kremiranje. Dodajmo tome da su osnovni troškovi, prema važećim cijenama kremiranja na zagrebačkome Mirogoju, viši od 2800 kuna i uključuju cjelokupnu opremu za lijes, deset osmrtnica, poslugu za prijevoz, gradski paušal i aranžiranje lijesa. Kolika će cijena biti u Osijeku, za sada nije poznato, no izuzmemo li prijevoz od oko 300 kilometara u oba pravca, svakako će Osječanima i Slavoncima biti povoljnija.

Marija Mihelić
U ZAGREBU POSTOJI LISTA ČEKANJA
Ovih dana zagrebački krematorij nije radio uobičajenim tempom. Ostrički pojašnjava da je u tijeku gradnja još jedne kremacijske peći, čime se broj zagrebačkih peći popeo na tri. Uz jednu u Osijeku, u Hrvatskoj će biti na raspolaganju ukupno četiri.

- U Zagrebu uvijek postoji lista čekanja za kremaciju, iako su neprestano u pogonu. Gradnjom krematorija u Osijeku gužva za Zagreb će se smanjiti - pojašnjava Ostrički.
ušteda
IZBJEĆI ĆE SE TROŠKOVI PRIJEVOZA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike