Regija
SLJEDEĆE GODINE POČINJE PRIMJENA NOVOG ZAKONA

Do ribolovne dozvole samo elektronskim putem
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Prethodi ažuriranje podataka, pa će svaki ribič morati ishoditi novu potvrdu
BELI MANASTIR



Baranjske ribiče, njih približno 2000 (ali i sve ostale u RH, koji ribolove na ‘slatkim‘ vodama), od iduće godine čekaju određene novine koje se odnose na kupnju ribolovnih dozvola.


Njihova bi cijena, doduše, trebala ostati kao i do sada (500 kuna godišnje), ali će se promijeniti način kupnje, čemu prethodi i izmjena dosadašnjih potvrda o položenom ribičkom ispitu.


- Cijela je priča vezana uz novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu. Stari je, naime, pretrpio niz promjena i više nije bio funkcionalan. Osobno sam bio u Povjerenstvu koje je radilo na izmjeni i čini mi se da je novi Zakon izrađen na najbolji mogući način. Ribiči su inzistirali na zadržavanju prava na ribolovne vode, jer koncesija istječe 2023. godine, te na očuvanju udruga koje su temelj svake zajednice, jer su raniji nacrti zakona predviđali njihovo gašenje. U tome smo uspjeli, ali smo, na neki način, morali ispuniti zahtjeve ostalih zainteresiranih stranaka koje su sudjelovale u izradi novog Zakona - kaže Anđelko Martinčević, predsjednik ZŠRU-a Baranje. Tvrdi kako je Ministarstvo poljoprivrede uvjetovalo ažuriranje podataka i izbacivanje nepotrebne ‘papirologije‘. To znači, nastavlja, kupnju ribolovnih dozvola elektronskim putem, posredovanjem aplikacije na web-stranicama Ministarstva poljoprivrede. Svi će ribiči, naime, dozvolu za iduću godinu moći kupiti isključivo tako da sjednu za računalo, logiraju se na stranicu, upišu potrebne podatke i kliknu ‘kupi‘.


- Znamo da mnogi ribiči nisu informatički pismeni ili nemaju bankovne kartice. Oni će doći u svoju udrugu, dobiti ispunjenu uplatnicu, platiti potreban iznos te se s uplatnicom vratiti u udrugu, gdje će educirane osobe odraditi preostali dio posla - objašnjava, dodajući kako postoji i jedna predradnja bez koje sve navedeno neće biti moguće. Riječ je o potvrdi o položenom ribolovnom ispitu, koja je posljednjih 20-ak godina bila na kartonskom obrascu. Događalo se da karton bude navlažen ili izgubljen, a njegova zamjena plaćala se po 50 kuna. Osnovni je problem, pak, da podaci nigdje nisu bili ažurirani, pa je odlučeno tome stati nakraj.


- Nove će potvrde biti u obliku osobne iskaznice, na kojoj će biti ispisani osnovni podaci o ribiču. Cijena nove potvrde je 100 kuna i bez nje nitko neće moći kupiti dozvolu. Primjena počinje iduće godine, a važno je istaknuti da se podaci mogu ažurirati samo do lipnja ove godine - naglašava Martinčević, pozivajući sve ribiče da od 1. ožujka dođu u sjedište svojih udruga ili u ZŠRU Baranje, gdje će dobiti više informacija.
Dodaje kako će resorno ministarstvo na taj način moći pratiti i tijek novca, jer pojedini ovlaštenici ribolovnih prava (udruge, zajednice ili pojedinci) nisu izvršavali svoje obveze, pa država u ovom trenutku od njih potražuje više od 250.000 kuna.


Ivica Getto
2000 ribiča
ZŠRU Baranje prošle je godine imao 60 članova više nego pretprošle godine. Najbrojnija su baranjska udruga, što dokazuje činjenica da su lani prodali 1744 seniorskih ribolovnica. Kada se tome pribroje ostali članovi, dolazi se do brojke od nešto više od 2000 ribiča. Valja istaknuti kako je 2019. godine prodano i 550 dnevnih dozvola, čime je uprihođeno više novca od planiranog. ZŠRU Baranje prošle je godine baranjske ribolovne vode (na kojima je poribljavanje dopušteno) poribio s četiri tone šarana te organizirao čitav niz respektabilnih natjecanja. Sve potvrđuje kako su baranjske ribolovne vode među najatraktivnijima u Hrvatskoj, pa i šire. U ovom se trenutku očekuje potpisivanje ugovora o reciprocitetu, na koji su već pristale zajednice iz Donjeg Miholjca i Valpova.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura