Regija
GRAD ZNATNO SMANJIO DUGOVANJA ZA ZEMLJU

Najspornije 11 zakupaca, duguju oko milijun kuna, idu na DORH
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Imaju ugovore na snazi, neki i dodatno ugovore o privremenom korištenju koji su istekli
ĐAKOVO

U tri je skupine zbog neizmirenih obveza za državnu zemlju, ovisno o tome jesu li im ugovori istekli ili ne, jesu li još u njezinu posjedu i dr., stavio Grad Đakovo dužnike za državne table, rekao je zamjenik gradonačelnika Antun Galić, odgovarajući na aktualcu prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća na upit vijećnika Josipa Tomičića (HDZ) dokle je Grad stigao sa smanjenjem još iz vremena prethodnika nagomilanih dugovanja na to ime.


- Znam da je po tom pitanju napravljen velik pomak, ima li mogućnosti da se zemlja stavi na raspolaganje onima koji uredno podmiruju obveze za nju? - rekao je Tomičić. Pitanje je postavljeno u trenutku kada se Grad priprema za raspisivanje javnog natječaja za državnu zemlju nakon što je raspolaganje njome vraćeno lokalnoj samoupravi, s tim da još uvijek za dio površina vrijede 20-godišnji ugovori o zakupu iz 2015.


Galić kaže kako je aktualna gradska vlast tu zatekla konfuzno stanje, da su otvaranjem knjiga ispadali "kosturi iz ormara".


- Kada smo 2017. otvorili knjige, došli smo do zajključka da od 2015. do 2017. nije uopće provedeno financijsko zaduživanje kod nekih ugovora. Koji su razlozi - nama je nepoznato. Nakon što smo to klupko odmotali, zadužili sve koji koriste državnu zemlju, održano je nekoliko sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede. Čekali smo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu kada je raspolaganje državnom zemljom vraćeno jedinicama lokalne samouprave. "Češljanjem" papira došli smo do toga da i danas ima dio nenaplaćenih potraživanja, i to po tri osnove dužnika - navodi Galić. Iznio je niz brojki, iznosa i dr. Trenutno su na snazi 154 ugovora o zakupu. Uz to, u evidenciji je 19 ugovora o zakupu, odnosno privremenom korištenju koji su istekli, te još nisu produženi. Na temelju ugovora u prošloj je godini zadužen iznos veći od 2,2 milijuna kuna. Nastavno na spomenuto u skladu s prijašnjom evidencijom, rekao je za vijećničkom govornicom Galić, ukupna dugovanja za državne hektare iznosila su više od 3,52 milijuna kuna.


- Nakon slanja opomena u dva navrata, došlo se do današnjeg, daleko manjeg iznosa nenaplaćenog potraživanja - kaže Galić.


Ovisno o vrsti, skupini dužnika, dug za zemlju sada je 995.000, odnosno 400.000 kuna. Dijelu dužnika ugovori su istekli, dijelu su još na snazi, tu je i dio onih dodatno s ugovorima o privremenom korištenju...


- Naplaćena je većina dugovanja, ali je trenutno sporno 11 korisnika koji imaju ugovore na snazi, neki još i dodatno ugovore o privremenom korištenju koji su istekli. Njihovo trenutno dugovanje je 995.000 kuna. Takvi ugovori, kada se raskinu, a Grad odlučuje kada će do njihovog raskida doći, bit će poslani Državnom odvjetništvu (DORH) zbog naplate potraživanja - najavljuje Galić. Podsjetimo, novim Zakonom o poljoprivrendom zemljištu, donesenom 2018. za mandata bivšeg ministra Tolušića, "na scenu" je u zemljišnu priču vraćen DORH. Nadalje, Galić navodi i iznos od 400.000 kuna za dugovanja negdašnjih zakupnika, njih oko 50, koji više nemaju ugovore na snazi, a neki su još uvijek u posjedu i imaju mogućnost produženja ugovora.


- Nema više izdavanja lažnih potvrda za zemlju - poručio je zamjenik Galić, apostrofirajući na sudski spor vođen zbog toga protiv bivšeg gradonačelnika Zorana Vinkovića, koji je kaznu odslužio kroz društveno korisni rad..


Galić podsjeća da novac od zakupa zemlje ide u poljoprivrednu infrastrukturu. Ocijenio je da nikada više nije ulagano u otresnice, poljske puteve. Najavljuje da idu daljnji ugovori, tj. raspisivanje natječaja, da oni koji se, naglasio je, primarno bave poljoprivredom, zemljom, što prije dođu do nje. Početkom 2020. nastavljeno je sklapanje ugovora o privremnom korištenju. Sklapaju se do raspisa natječaja.


I pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Đakova Sanja Rogoz Šola ukazala je na "tajming" kretanja s pripremama za javni natječaj za zemlju, makar onog dijela, dodala je, gdje je sve čisto. Stoga je među preduvjetima za raspisivanje tog nadmetanja na sjednici GV-a usvojeno Rješenje o imenovanju članova povjerenstva za zakup na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH na području Grada Đakova. Rogoz Šola kaže da, uz članove iz redova Vijeća, u Povjerenstvo ulaze agronom, geodet i pravnik. Prema tom rješenju, predsjednik povjerenstva za zemlju je Darko Čališ, a članovi su Davor Pašalić, Pavo Cindrić, Darko Milošević i Dario Raić. Hoće li biti promjena u tom tijelu, a u smislu članova iz redova gradske pozicije i opozicije, vidjet će se u hodu, bitno je da je, zbog skorašnjeg raspisa, povjerenstvo formirano.
Grad je radio i na revalorizaciji cijena zakupa za 80 ugovora. Do 12. veljače završena je za njih 39 - zakupnici/korisnici potpisali su 39 aneksa o revalorizaciji zakupnine iz ugovora o zakupu (ili privremenom korištenju), čime je njegov iznos izmijenjen.


Suzana Župan
Kako bi krenuo s pripremama za raspisivanje javnog natječaja za državnu zemlju, Grad je formirao povjerenstvo za zakup
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike