Svijet
PRIHVATNI CENTRI U BIH VEĆ SU PUNI

Iz Grčke 100.000 migranata kreće prema BiH i Hrvatskoj
Objavljeno 18. veljače, 2020.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahurdin Radončić ustvrdio je u ponedjeljak kako najmanje 100 tisuća ilegalnih migranata trenutačno čeka priliku krenuti iz Grčke prema Bosni i Hercegovini na putu za Hrvatsku te je upozorio kako njegova zemlja nema snage ni kapaciteta sama se nositi s tim izazovom. "To je velik izazov i ja sam upozorio sve naše europske prijatelje da moraju pomoći BiH jer nemamo dovoljno graničnih policajaca, materijalno-tehničkih sredstava, dronova i termovizijskih kamera. Naša je granica veoma porozna i očekujem da ćemo nakon tri godine spavanja kao društvo shvatiti da to nije proces kao elementarna nepogoda od nekoliko mjeseci, nego proces koji će trajati nekoliko desetljeća", kazao je Radončić novinarima.


Problem ilegalnih migracija u BiH doveo je već sada do kritičnog stanja u zemlji, a izvjesno je kako će ono biti još gore jer i dalje nema nikakve koordinacije u poduzimanju potrebnih mjera, kao ni najava da bi se novi saziv Vijeća ministara mogao odlučnije angažirati, upozorili su dužnosnici Unsko-sanskog kantona.


"Nema nikakve koordinacije između državne i nižih razina vlasti. Iako je Vijeće ministara BiH formirano prije dva mjeseca, do sada je izostala ozbiljna reakcija u smislu zaštite Unsko-sanskog kantona kada su u pitanju ilegalne migracije", upozorio je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova ovog kantona, koji podnosi najveći teret migrantske krize u BiH, prenose u ponedjeljak banjolučke "Nezavisne novine".


Prema procjenama vlasti u Bihaću, u ovom dijelu BiH trenutačno boravi oko pet tisuća ilegalnih migranata. Precizno je poznato samo kako njih tri i pol tisuće boravi u prihvatnim centrima, a ostali su prepušteni sami sebi i snalaze se kako znaju, odnosno borave u privatnom smještaju ako imaju novca, dok drugi spavaju po napuštenim i ruševnim objektima u urbanim središtima.


Kljajić je istaknuo kako su svi kolektivni smještajni kapaciteti odavno popunjeni, a ocjenu kako je stanje kritično temelji na činjenici da u BiH ne postoji nikakav konsolidirani plan upravljanja migracijama. Lokalna je policija pritom izložena izazovima koje jedva svladava jer se broj kaznenih djela neprestano povećava, a u proračunu jednostavno nema novca za povećanje broja policajaca. H
Fahurdin Radončić

ministar sigurnosti BiH

Očekujem solidarnost lokalnih zajednica, i to je test koliko doista volimo i štitimo BiH, koja se štiti na granicama. Bolje da se netko odrekne malih benefita i pomogne svoju BiH.
Možda ste propustili...

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana