Novosti
U PUNOM JEKU PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA 2020.

Cenzus za doplatak je 2328 kuna, moguće povećanje do kraja godine
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Ministarstvo za demografiju ističe kako ima u planu izmjene Zakona o doplatku za djecu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike doplatka za djecu da do kraja veljače trebaju podnijeti zahtjeve kako bi mogli bez prekida nastaviti primati doplatak i u 2020. godini. Iako se u posljednjem kvartalu 2019. godine najavljivalo kako bi se već u ovome krugu redovnog podnošenja zahtjeva mogao primjenjivati novi, povišeni cenzus, to se nije dogodilo.


Dohodovni cenzus trenutno je isti je kao i prošle godine, pa tako i u 2020. iznosi 2328,20 kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice. No iz Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku najavljuju kako se novi rast cenzusa za dječji doplatak može očekivati do kraja godine.


"Radi stvaranja povoljnijih financijskih uvjeta za obitelji ocjenjujemo kako je potrebno nastaviti poduzimanje mjera u cilju daljnjeg proširenja kruga korisnika doplatka za djecu. Tako sukladno planu zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ima u planu izmjene Zakona o doplatku za djecu u cilju povećanja potencijalnog broja korisnika za djecu", odgovaraju iz Ministarstva na upit o povećanju cenzusa.


Iz HZMO-a, u čijim se ispostavama, tradicionalno, tek u posljednjem tjednu veljače stvaraju gužve na šalterima zbog podnošenja zahtjeva za dječji doplatak, poručuju građanima da ne oklijevaju s obzirom na to da se opseg dokumentacije koju je potrebno predati uz zahtjev sveo na minimum, te da predati zahtjeve u redovnoj proceduri ne iziskuje puno posla.


"Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu potrebno je dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja ili njegovatelja te udomiteljske naknade. Napominjemo kako nije potrebno dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva korisnika doplatka za djecu od Porezne uprave, poslodavca, HZZO-a i HZZ-a. Kućanstvo podnositelja zahtjeva doplatka za djecu čine bračni/izvanbračni drug i članovi obitelji, pod uvjetom da zajedno žive, privređuju i troše ostvareni ukupni dohodak. Ako su podnositelj zahtjeva i članovi njegova kućanstva ostvarili dohodak ili mirovinu iz inozemstva, uz zahtjev treba priložiti kopiju ugovora o radu u inozemstvu i dokaze o visini navedenih primanja u netoiznosu. Korisnicima kojima od 1. ožujka 2020. u odnosu prema prethodnoj godini nije utvrđena promjena u visini doplatka za djecu, doplatak će se nastaviti isplaćivati bez donošenja novog rješenja za tekuću godinu. Rješenja se donose korisnicima kojima se visina doplatka smanjuje ili povećava i kojima u 2020. prestaje pravo na doplatak za djecu”, poručuju iz HZMO-a.


Dalje se ističe kako osobe koje su zaposlene u drugim državama članicama EU-a, Europskom gospodarskom pojasu (EGP) ili Švicarskoj Konfederaciji, a njihov bračni, izvanbračni ili razvedeni drug je zaposlen u Hrvatskoj i djeca imaju prebivalište u Hrvatskoj, kao i izaslani radnici, zahtjev za doplatak za djecu obavezno podnose u Hrvatskoj.


Zahtjevi se podnose Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi, uredu ili ispostavi prema mjestu prebivališta podnositelja te besplatno i u poštanskim uredima diljem Hrvatske. Svima koji zahtjev podnesu nakon 1. ožujka 2020. pravo se priznaje od dana podnošenja zahtjeva, kao i onima koji podnose novi zahtjev. Iznimno, za novorođeno dijete pravo se priznaje od dana rođenja djeteta, ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od rođenja djeteta.
Prema podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za ukupan broj korisnika po cenzusima, prema I. cenzusu (16,33 posto proračunske osnovice - 299,34 kune) prosječan broj korisnika doplatka je 35.085 za 73.630 djece, prema II. cenzusu (od 16,34 do 33,66 posto proračunske osnovice - 249,45 kuna) prosječan broj korisnika je 39.800 za 82.615 djece, a prema III. cenzusu (od 33,67 do 70 posto proračunske osnovice - 199,56 kuna) prosječan broj korisnika je 68.283 za 133.438 djece. Bez cenzusa doplatak prima 17.037 korisnika za 17.878 djece, a bez cenzusa prema Zakonu o hrvatskim braniteljima prosječan broj korisnika doplatka je 123 za 154 djece. Doplatak za djecu primjenom propisa EU-a prima 829 korisnika za 1311 djece.


Ivana Solar
OSNOVNI UVJETI
Podsjetimo, za ispunjenje općih uvjeta za ostvarivanje prava podnositelji zahtjeva do dana podnošenja zahtjeva moraju imati tri godine neprekidnog prebivališta u Hrvatskoj, živjeti u zajedničkom kućanstvu s djecom, uzdržavati ih te ukupno ostvareni prihodi kućanstva u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava ne smiju prelaziti dohodovni cenzus. Dohodovni cenzus određuje se na osnovi svih prihoda kućanstva ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini, a u njega ulaze sve vrste dohodaka i mirovina te novčanih naknada zbog bolovanja, nezaposlenosti, njege i skrbi o djetetu i zbog profesionalne rehabilitacije.
Najčitanije iz rubrike