Mozaik
ŠPU FENIKS S PLESNIM STUDIOM SHINE

Osječki plesači na balu u Austriji plesali do jutra
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Darko Valentić je naučio plesati više od 1000 iseljenika u Austriji i Švicarskoj

U austrijskom gradu Welsu održan je 14. Hrvatski bal Zajednice sportskih udruga Gornje Austrije. Na balu je bilo više od 600 sudionika, a zbog velikog interesa danima se tražila karta više. Kao sudionici bogatog programa na balu u Welsu bili su i plesači Športsko-plesne udruge (ŠPU) Feniks iz Osijeka. U kombinaciji s plesačicama iz Plesnog studija Shine iz Osijeka, feniksaši su otplesali više od sat vremena plesnog programa. Bilo je tu standardnih i latinoameričkih sportskih plesova, revijalnih koreografija, jazz-dancea, a zaplesalo se i na vruće afro-karipske ritmove.

ŠPU Feniks već je veteran po broju nastupa na hrvatskim balovima u Austriji i Švicarskoj, osječkim je plesačima to bilo deseto putovanje. Zaslužan za gostovanje Feniksa na hrvatskim balovima svih ovih godina je njegov predsjednik i osnivač Darko Valentić. Upravo zahvaljujući njemu više od tisuću naših iseljenika u Austriji i Švicarskoj u protekla je dva desetljeća naučilo plesne korake. Pokazalo se to i na posljednjem balu jer se plesni podij nije praznio do jutra, a na većinu pjesama plesalo se u paru.

- Tijekom svih ovih godina sklopio sam puno prijateljstava s našim iseljenicima držeći im plesne tečajeve. Nakon nekoliko gostovanja na balovima u Beču predložio sam čelnicima hrvatskih udruga u Linzu i Welsu da pokušaju organizirati Hrvatski bal Gornje Austrije, a ne samo dolaziti u Beč. Kontaktirao sam predsjednika Hrvatskog doma Linz Miru Jakića i Hrvatskog doma Wels Stjepana Stikija Matanova i nakon podosta uvjeravanja da ću im dovesti plesače i bend, bal je postao stvarnost. I tada su plesači Feniksa bili na balu, a iz Osijeka su došli i svirači - Quatro bend. Bal u Linzu bio je pun pogodak i od tada se u kontinuitetu, jedne godine u Linzu, jedne u Welsu, organizira već 14 godina - rekao je Valentić dodajući kako je ključno bilo to što je puno ljudi kod njega proplesalo pa je i trebalo organizirati pravi plesnjak, a gdje ćeš bolje od hrvatskog bala! Na taj je način i Feniks dao obol povijesti tog bala.

Osječki su se plesači predstavili s 24 koreografije, nastupio je Revijalni ansambl voditelja Roberta Szemesija, Latinoansambl voditelja Vanje Dušića te plesačice Plesnog studija Shine. Mlade su djevojke otplesale osam urbanih koreografija suvremenog i jazz-dance plesa. Suradnja sa Shineom uslijedila je jer je njihova voditeljica Mira Sekereš godinama plesala u Feniksu, i to upravo jazz-dance.

- Iskreno, ovo nam je bio nastup za pamćenje jer smo jednostavo ‘kliknuli‘ s domaćinima koji su i ugostili sve plesače, njih 40-ak. Atmosfera je bila odlična, pa je nakon nastupa plesni podij bio cijelo vrijeme pun. Zahvalu za dobro odrađen nastup dobili smo i od gradonačelnika Linza i Welsa, koji su također bili na Hrvatskom balu - rekao je Valentić. "Vjerujte mi, podosta se znoja na treninzima izlilo zbog priprema za put u Austriju. Putovanje je stoga bilo i nagrada plesačima za uložen trud, a satisfakcija je došla nakon dugotrajnog pljeska i vike oduševljene publike", kaže Valentić.

Nakon puta u Austriju pred Feniksašima je zahtjevna organizacija bodovnog turnira u sportskom plesu koji će se 18. travnja održati u Sportskoj dvorani Jug u Osijeku gdje će nastupiti najbolji plesači iz Hrvatske i susjednih zemalja. Plesači ujedno marljivo treniraju za kulminaciju plesne sezone koja će biti početkom lipnja na godišnjoj plesnoj produkciji. Ove su godine pripremljene potpuno nove koreografije iz svih plesnih stilova, a ukupno će se na podiju predstaviti više od sto plesača.

Revijalni pristup plesu i dalje će ostati u prvom planu Feniksa iako se neće zanemariti ni natjecateljski ples, kako u sportskom plesu tako i u show danceu. Širenje plesne kulture u Osijeku i okolici oduvijek je bila osnovna misija Feniksa, a to se glede balova u Austriji i Švicarskoj sada proširilo i izvan hrvatskih granica.

Milan Bugarić
pripreme
ZA BODOVNI TURNIR U OSIJEKU 18. TRAVNJA
Darko Valentić

predsjednik ŠPU Feniks

Podosta se znoja na treninzima izlilo zbog priprema za put u Austriju. Putovanje je stoga bilo i nagrada plesačima za uložen trud, a satisfakcija je došla nakon dugotrajnog pljeska oduševljene publike.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana