Kultura
MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Tjedan otvorenih vrata u povodu 140. rođendana
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Od 18. do 23. veljače vrata Muzeja za umjetnost i obrt bit će otvorena uz besplatan ulazak za sve posjetitelje
Zagreb


U prigodi obilježavanja 140. rođendana, Muzej za umjetnost i obrt organizira Tjedan otvorenih vrata od 18. do 23. veljače. U tom će tjednu posjetitelji moći besplatno razgledati sve zbirke i postave, uključujući i novoobnovljene. Riječ je o novom postavu zbirki dizajna i fotografija te o novouređenom trećem katu na kojemu se nalaze satovi, bjelokost, metal i zvona, staklo, keramika i moda. Upravo u zbirci mode prvi put će biti predstavljena nova donacija 60-ih i 70-ih hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright. Riječ je o izuzetno vrijednoj donaciji zbirke pret-a-porter i haute-couture mode. Muzeju su donirani primjerci iz vremena koje je bilo vrhunac stvaranja velikog Balenciage, Yvesa Saint-Laurenta, Coco Chanel, Christiana Diora, Louisa Vuitona, koji su danas ne samo ikonični već su postali primjerom umjetničke prakse u tekstilu.


U Tjednu otvorenih vrata za posjetitelje je organiziran i poseban program. U utorak je okrugli stol uz izložbu MADE IN otvorenu dan prije. Riječ je o međunarodnom dvogodišnjem projektu koji istražuje i spaja suvremeni dizajn i tradicionalni obrt pod vodstvom kustoskog tima: Koraljka Vlajo, MUO, Ivana Borovnjak i Maja Kolar, OAZA, Maja Vardjan i Cvetka Požar, MAO Slovenija, Thomas Geisler i Miriam Kathrein, Werkraum Bregenzerwald, Austrija, te Relja Bobić, Nova iskra, Srbija. Izložba će nakon dvije godine prvi put u cijelosti predstaviti radove više od 30 obrtnika i više od 40 nagrađivanih europskih dizajnera. Nakon Zagreba, putovanje u 2020. nastavlja u Ljubljani, Beogradu i Andelsbuchu s mogućnošću gostovanja u drugim europskih gradovima u 2021.

U srijedu će se održati tematsko stručno vodstvo kroz novi postav zbirki fotografija Osamdeset godina zbirki fotografije u MUO, koje će održati više kustosice, dr. sc. Iva Prosoli, i dr. sc. Dunja Nekić. Za ljubitelje mode pripremili su još jedno zanimljivo stručno vodstvo - Modni ormar baletnog para Yuresha i Wright, a riječ je upravo o novoj donaciji mode svjetski poznatog baletnog para koju će predstaviti Andrea Klobučar, viša kustosica, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora. U petak, 21. veljače, održat će se još jedno zanimljivo vodstvo. Obrtnine od stakla tema je o kojoj će pričati viša kustosica, voditeljica zbirke stakla Sandra Kandučar. U subotu i nedjelju su kreativne radionice za djecu, najavljuju iz muzeja. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas