Novosti
“ODVAŽNO ZA HRVATSKU”

Plenković svim programskim krilima HDZ-a nudi suradnju
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Macan: Plenković je napravio više za Slavoniju nego ijedan premijer prije njega
"Odvažno za Hrvatsku" - naziv je sveobuhvatnog izbornog programa koji je aktualni predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković kao kandidat za još jedan mandat na čelu najjače hrvatske stranke, zajedno sa svojim timom kandidata za zamjenika i potpredsjednike, predstavio u subotu u Zagrebu. Naglasak je, kako je Glas Slavonije već najavio i prije njegova javnog predstavljanja, stavljen na učvršćivanje stranke tamo gdje ju je postavio i njezin prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, a to je na desnom centru. Na 36 stranica opisane su temeljne odrednice na kojima Plenković vidi HDZ u budućnosti, a to su domoljublje i promicanje nacionalnih interesa i obiteljskih vrijednosti, potom demografska revitalizacija, pravedna i učinkovita država te uspješna i razvijena Hrvatska. Posebno se ističe domoljublje i potreba jačanja stranačke organizacije. Plenković također naglašava odlučnost za otklanjanjem negativnosti za koje su odgovorni pojedinci u stranci, ali i potrebu za pridavanjem veće pozornosti radu temeljnih ogranaka. Riječ je o školski napravljenoj demokršćanskoj političkoj platformi s kojom nitko u desnom političkom centru ne može imati problema.

Dobar mandat
Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je to program kakav se radi nakon što ste završili dobar mandat.

- U njemu je nabrojeno sve ono što je dobro napravljeno, istaknuti su rezultati, naglašeni su ključni programi koje je Vlada provodila u ovom mandatu, a namjerava ih provoditi i u idućem, ako ga osvoji. Jasno je definirano da postoji vizija Hrvatske do 2030. godine. Tu je i ono u čemu su demokršćani najjači, istaknut program socijalno-tržnog gospodarstva koje se mora zasnivati na prijateljskom odnosu prema obitelji, definirani su zapravo temelji svake racionalne demokršćanske politike, i time je jasno pokazano što jest politika desnog centra suvremene kršćanske demokracije - tvrdi Gjenero.

Sličnog je razmišljanja i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, koji smatra da je Plenković čvrsto odlučio ostati u desnom centru, jer vjeruje da time ima veći koalicijski potencijal.

- Ako odeš previše desno, kao što je to učinio Tomislav Karamarko, onda će se stvoriti Most koji će ući u taj prostor. Logika Plenkovića i njegova tima je da ostanu u centru gdje se može imati više glasova. Odluka je da drži tu polovinu od centra pa sve dokle može, uključujući i one malo oštrije desnije, ali ne da odlazi u krajnju desnicu. Jedan tolerantni desni centar koji će biti otvoren za suradnju - kaže Macan.

Gjenero naglašava da su sva prijeporna svjetonazorska pitanja stavljena na stranu i cijeli program gradi se na ključnim demokršćanskim vrednotama.

- Cijela kandidacijska operacija i struktura tima kojeg je premijer formirao, dobiva s ovim programom potpuni smisao, jer govori o tome da se zapravo nastoji okupiti sva temeljna programska krila unutar neke desno-centrističke demokršćanske političke opcije. Ovaj program pokazuje da Plenkoviću nije cilj antagonizirati programska krila u HDZ-u, nego da svima nudi ruku suradnje. To je nastavak politike koju je vodio Plenković i u ovom mandatu - pojašnjava Gjenero.

Stvarni prikaz
Ovi unutarstranački izbori veliki su demokratski iskorak za HDZ, jer prvi put vodstvo stranke biraju prema principu "jedan član jedan glas". No to znači i da podrške čelnika županijskih, gradskih i nižih organizacija ne znače mnogo, nego više znači ono što članovi govore među sobom.

Naši sugovornici vjeruju kako će na izborima u HDZ-u značajnu ulogu odigrati Slavonija.

- Nikako zbog ideologije, Slavonija je izgubljena zbog teškog života i loših uvjeta. Tu je Plenković napravio apsolutnu promjenu, i u programu najavljuje za Slavoniju europske projekte. On je napravio više za Slavoniju nego ijedan premijer prije njega. Ako HDZ sada izabere smjer koji ne odgovara biračima u Slavoniji, to bi moglo značiti prvi put veliku promjenu na budućim lokalnim izborima. Ovo je jedna jako dobro zaokružena priča Plenkovića, ali rezultat će morati tražiti na terenu, a tu odlučuje osobni kontakt sa svakim članom, i sve se svodi na to da moraš stisnuti ruku svakom članu koji će ti dati glas – zaključuje Macan, dodajući da će ovo biti prvi put stvarni prikaz koliko članova ima HDZ.

- Uvjeren sam da će Plenković pobijediti, ali u vodstvo će se ugraditi i neki ljudi koji ne pripadaju njegovom vodstvu, što za njega i ne treba biti negativno. Ovaj program napisan je tako da bi ga Davor Stier potpisao od riječi do riječi - uvjeren je Gjenero.

Tomislav Prusina
JASNA PORUKA ČLANSTVU O BUDUĆNOSTI
Macan napominje kako Plenkovićev odabir najbližih suradnika jasno govori da mora otići više među stranačko članstvo. “Ovim programom aktualni predsjednik HDZ-a pokazao je da u ovoj unutarstranačkoj kampanji neće ulaziti u ideološke rasprave. Više ljude zanima kako će, ako bude predsjednik HDZ-a i kandidat za novog premijera, živjeti sutra i kakva će biti država, nego nazoviideološka pitanja. Plenković je pokazao da ne sudjeluje u korupciji, da rješava i sve druge probleme koje su mu ostavili te da ima jasnu viziju jedne europske Hrvatske koju želi izvući iz dosadašnjeg zaostajanja. To znači reformu HDZ-a, i vrlo je jasna poruka članstvu ‘hoćete li nazad i ostati gdje ste bili, ili ćemo nešto mijenjati’”. Nakon 15. ožujka HDZ će biti drugačiji, ali prema njegovoj viziji jači da vodi Hrvatsku nego što bi bio da ode u nekom drugom smjeru – smatra Macan. Dodaje da je Plenković u ovom trenutku u prednosti nad svojim oponentima. “Izbjegao je ‘bratoubilački rat’, nije bilo kritika upućenih oponentima, nego u programu govori isključivo što će on napraviti. Druga strana mora izabirati metodu negativne kampanje, ali mora predložiti što bi napravila. Za drugu stranu još uvijek ne znamo kakav bi to HDZ bio kad bi ga oni preuzeli, i kako bi oni preuzeli Vladu. Kod Plenkovića postoji jasan smjer za parlamentarne izbore, osvojiti što više i onda ići u koaliciju s desnicom”, dodaje Macan.
“NAŠ SU TIM SVI ČLANOVI I ČLANICE”
“Program smo nazvali ‘Odvažno za Hrvatsku’, jer u toj poruci sublimiramo sve ono što svi mi zajedno; HDZ nije samo naš šestero, nego su naš tim svi članovi i članice stranke koji su ovdje, i svi koji se nisu mogli pridružiti, i oni koji su u kampanji da budu izabrani s nekim drugim idejama, ali uvijek s idejom - za HDZ i za Hrvatsku”, poručio je Plenković na predstavljanju svog izbornog programa. Svoj program za stranačke izbore kratko su predstavili i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved te kandidati za potpredsjednike stranke - Ivan Anušić, Branko Bačić, Zdravka Bušić te Oleg Butković.
15.

ožujka HDZ bira predsjednika stranke, zamjenika i potpredsjednike
Najčitanije iz rubrike