Mozaik
ISPRAVNO ILI NE

Video potaknuo rasprave: Spustila sjedalo u avionu, putnik iza se naljutio
Objavljeno 16. veljače, 2020.
Jedni smatraju da je žena u pravu i osuđuju nasilnika, a drugi kritiziraju ženu zbog neuviđavnosti

Viralni video u kojemu putnik u zrakoplovu neprekidno ljulja naslon ispred sebe jer ga je putnica spustila i time ‘ušla‘ u njegov prostor potaknuo je rasprave o tome je li u pravu žena koja je iskoristila mogućnost pomicanja naslona ili muškarac koji je stiješnjen iza nje.

Nastavnica Wendi Williams objavila je na Twitteru video od 30 sekundi iz zrakoplova American Airlinesa na kojemu muškarac iza njezina sjedala lupka šakom po naslonu jer ga je ona pomaknula u njegovu smjeru na dvosatnom letu iz New Orleansa za Charlotte u Sjevernoj Karolini. Williams je mogla spustiti svoj naslon, a nezadovoljni muškarac, koji je sjedio u posljednjem redu, to nije mogao učiniti zbog zida iza svoga sjedala. Prema svjedočanstvu Wendy Williams, muškarac ju je zamolio da vrati naslon u startnu poziciju kako bi mogao jesti.

Williams je to učinila, ali kada je muškarac pojeo, ponovno je spustila naslon, nakon čega je muškarac, prema Williams, udario "snažno" devet puta u naslon te ga je Williams počela snimati. Williams opravdava svoj potez zdravstvenim problemima s vratnim kralješcima. Slučaj koji su prenijeli mnogi američki i britanski mediji podijelio je njihove čitatelje. Jedni smatraju da je žena u pravu i osuđuju nasilnika, a drugi kritiziraju ženu zbog neuviđavnosti.

 Even Ed Bastian, čelnik Delta Airlinesa, uključio se u raspravu te je rekao da on ne spušta naslon, ali smatra da putnici imaju pravo to učiniti. Pritom nije rekao vozi li se u ekonomskoj ili višoj klasi. “Ispravno je, ako pomaknete zaslon, prvo upitati drugu osobu slaže li se s time", dodao je.

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA), agencija američkog ministarstva prometa za reguliranje civilnog zračnog prometa 2018. je, nakon brojnih upita, razmatrala učinke velikog smanjenja prostora za putnike u zrakoplovima.

FAA je zaključio da mjesta s manjim prostorom nisu fizički opasnija, ali nisu adresirali psihološke posljedice sjedenja u smanjenom prostoru. Britanski list Guardian podsjetio je čitatelje da se trebaju u polemikama usmjeriti na glavnog krivca - aviotvrtku koja, kako je to očekivano u kapitalizmu, nastoji maksimalizirati svoj profit do granice izdržljivosti putnika, a ovo je jedan od načina da se ta granica odredi.
Hina

Možda ste propustili...

IVANA KINDL IMA NOVU HIT-BALADU

Videospot režirao Barić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORAN KARAN SNIMIO PJESMU S 4 TENORA

"Divna je noć" govori o istinskoj biti Božića

2

MALA DVORANA DOMA SPORTOVA

Grupa Uriah Heep 50 godina karijere slavi i u Zagrebu, 25. listopada 2022.

3

STIŽE NA VALENTINOVO 2022. GODINE

J.Lo i Owen Wilson u komediji "Marry Me"