Svijet
SJEVERNA MAKEDONIJA I ALBANIJA

Macron spreman na deblokadu pregovora
Objavljeno 16. veljače, 2020.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju EU-u, ako Europska komisija u ožujku pozitivno ocijeni napredak tih država.

Francuska je u listopadu prošle godine blokirala početak pregovora s te dvije balkanske države, tražeći se da prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije. "Čekamo izvješće u ožujku..., ako rezultati budu pozitivni i ako bude postojalo povjerenje, moći ćemo otvoriti pregovore", rekao je Macron.

Sjeverna Makedonija kandidat je za članstvo od 2005., i da bi uklonila blokadu Grčke čak je promijenila naziv države. Većina zemalja članica Unije i čelnici europskih institucija nazvali su blokiranje balkanskih zemalja "povijesnom pogreškom", između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu. Europska komisija početkom veljače predložila je novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa S.Makedonijom i Albanijom. Hrvatska, koja u prvoj polovini 2020. predsjeda EU-om, organizira u svibnju u Zagrebu samit EU-zapadni Balkan na kojem bi zemlje istočne Europe trebale dobiti jasnu perspektivu članstva u Uniji. H
Možda ste propustili...