Regija
MJESEC DANA KAKO JE POSTAVLJEN

Vandali oštetili kip svetog Martina
Objavljeno 17. veljače, 2020.
BELI MANASTIR - Nepoznati je počinitelj u noći s petka na subotu oštetio nedavno postavljeno spomen-obilježje Sveti Martin, biskup, rad akademskog kipara Saše Sermeka. Od kipa su otkinuli biskupski štap te mu oštetili lijevu ruku. Štap je u subotu ujutro pronađen naslonjen na ogradu kod spomen-obilježja.

- To je demoralizirajuće. Pojedinci u trenutku unište nešto što bi trebalo predstavljati lijepu sliku grada - ogorčen je Robert Jankovics, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, koji je u siječnju ove godine s gradonačelnikom Tomislavom Robom, otkrio spomen-obilježje u Ulici svetog Martina, ispred DZMH-ove mađarske kuće. Naglasio je pritom kako je obilježje simbol hrvatsko-mađarskog zajedništva u gradu i dokaz odličnih međusobnih odnosa. Neugodno je iznenađen i gradonačelnik Rob.

- Razočaran sam. Pokušavamo urediti grad i napraviti ga po mjeri čovjeka. Uzrok ovome je nedostatak kućnog odgoja - kaže Rob, naglašavajući kako će se ubuduće rigoroznije ponašati prema vandalima, podnositi odštetne zahtjeve i kažnjavati. Pojačan nadzor, dodaje, najavili su i u Policijskoj postaji. Razmišlja i o novčanoj nagradi za onoga tko je eventualno te noći vidio ‘vandala u akciji‘.

Za izradu spomen-obilježja iz gradskog je proračuna izdvojeno nešto više od 20.000 kuna, a kolika je šteta na kipu procijenit će njegov autor. Nakon dojave građana, belomanastirski komunalni redar o svemu je izvijestio PP Beli Manastir, čiji su službenici obavili očevid. I.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike