Osijek
ŠKOLA RUĐERA BOŠKOVIĆA

Erasmusovci imali goste iz pet zemalja
Objavljeno 17. veljače, 2020.
U Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u tijeku je provedba Erasmus+ projekta razmjene učenika o temi "Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) u tradicionalnoj nastavi i u nastavi na daljinu", u partnerstvu sa školama iz pet zemalja: Poljske, Italije, Turske, Bugarske i Finske.

Nakon što su učenici Ruđerice bili gosti četiriju navedenih zemalja (još je preostao put u Bugarsku), red je došao da svoje nadaleko poznato gostoprimstvo pokažu i Slavonci. Tako je prošlog tjedna u Ruđerici održana Internacionalna večera na kojoj su svoje delicije donijeli roditelji domaćih učenika, ali i gosti, nakon čega je uslijedila prigodna Valentinovska zabava s učenicima susjednih škola, Ugostiteljsko-turističkom i Medicinskom. Večeri i zabavi prisustvovalo je 28 gostiju i 25 učenika Ruđerice. Ovo nije prvi, ali je definitivno, ističu u toj školi, njihov najveći i najplodonosniji projekt.

- Projekt traje dvije godine, njegova je vrijednost 200 tisuća eura, a glavni su koordinatori Poljaci. Cilj je projekta tijekom te dvije godine provesti šest mobilnosti u zemlje sudionice. Na svaku mobilnost iz naše škole odlazi pet učenika i dva nastavnika. Prva je bila u Finskoj, gdje smo se bavili izradom modernih prezentacija. U Poljskoj smo se bavili robotikom, nakon čega smo i u našoj školi uveli fakultativnu nastavu robotike, što je naišlo na vrlo dobar odaziv učenika. U Italiji su učenici postavljali materijale na edukacijsku platformu, dok su se u Turskoj bavili algoritamskim razmišljanjem - pojašnjava Jasna Sudarić, profesorica hrvatskog jezika u Ruđerici i koordinatorica projekta.

Tijekom tjedna organizirane su i nagrade za najbolju prezentaciju, gdje su prvi put kroz igre i interaktivne ploče učenici ispitivali profesore, a tema je bila Europska unija. U slobodno su vrijeme domaćini za goste organizirali razne aktivnosti, poput izleta u Vukovar ili večere u restoranima za profesore.

- Posebno smo ponosni na to da nas je ovaj projekt sve skupa povezao, i profesore, i učenike, i roditelje, a sve je kulminiralo tom prekrasnom večerom i druženjem. Moram zahvaliti i našim sponzorima, Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek, Belju, Karolini i Čarobnom timu. Zaista su nam puno pomogli - poručuje prof. Sudarić.

Nakon Osijeka, erasmusovce krajem ožujka očekuje putovanje u Bugarsku gdje će se baviti izradom web-stranica.
I. Alilović
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike