Osijek
17. DONJOGRADSKA KOBASIJADA

Najbolje kobase OPG-a Čutura i seka N. Barišića
Objavljeno 16. veljače, 2020.
Udruga Donjogradski kobasičar Osijek, u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata - UHBDDR Ogranak Olimpija, i ove je godine organizirala tradicionalnu Donjogradsku kobasijadu, u okviru koje se održalo 17. ocjenjivanje domaće slavonske kobasice i 11. ocjenjivanje kulenove seke.

Ocijenjen je ukupno 51 uzorak domaćih slavonskih kobasica i 40 uzoraka kulenove seke. Ocjenjivanje je održano u prostorijama ŠD-a “Olimpija”, nakon čega je završno izlaganje uzoraka nastavljeno u cafe-baru “5”, gdje su proglašeni i pobjednici. U kategoriji domaćih slavonskih kobasica najbolji su bili redom Osječani - na prvom mjestu OPG Čutura, na drugom Ivan Repušić, a treća je bila Marija Purgar. Najbolju je kulenovu seku proizveo Nikola Barišić iz Valpova, drugi je bio Zvonimir Pavošević iz Čepina, a treće mjesto u ovoj kategoriji ove godine nije bilo izdvojeno zbog prevelikog broja natjecatelja s istim brojem bodova.

- Svake godine, pa i ove, kvaliteta uzoraka je sve bolja, a broj sudionika uvijek za koju kobasicu veći. Ove smo godine Kobasijadu organizirali nešto ranije, da se kobasice stignu osušiti dobro onima koji su ih spremali još sredinom prosinca, što se pokazalo dobrom odlukom jer ih je većina bila baš kako treba, rekao nam je tajnik udruge Donjogradski kobasičar, Jakov Čović.

U Komisiji koja je teškom mukom izabrala najbolje kobase i seke bili su i prof. Goran Kušec, prof. Vladimir Margeta, Draženka Gutzmirtl i Drago Papić.

Valja istaknuti kako je Donjogradska kobasijada najstarije natjecanje u ocjenjivanju domaće slavonske kobasice u Hrvatskoj u sklopu kojega se uvijek pokažu neki trendovi u proizvodnji. I dok je lani to bila “ljutina“, ove je godine, kako je istaknuto, ipak “umjerenost“. I. Solar
Najčitanije iz rubrike