Sport
LIDER PAO U GRADSKOM VRTU

Mara presudio s 11 metara: Osijek pobijedio Bjelicu i njegove modre
Objavljeno 16. veljače, 2020.
Osijek je iskoristio nadmoć nakon isključenja Dilavera, a utakmicu je odlučio najbolji strijelac Prve HNL

Vezani članci

OD UVOĐENA VAR-A BJELICA SVE NERVOZNIJI. KULEŠEVIĆEVA VELIKA POBJEDA

Osijek ove nedjelje nije imao slabih točaka u momčadi, zato je i dobio

MIRKO MARIĆ PONOVNO BIO ČOVJEK ODLUKE NK OSIJEK

Kad bismo imali ovakav stav u svakoj utakmici onda bismo sigurno uzeli i više bodova

Osijek je do prve proljetne pobjede došao protiv aktualnog prvaka i lidera HNL-a Dinama! Bila je to više borbena nego lijepa utakmica u kojoj su se bijelo-plavi doista hrabro nosili protiv Zagrepčana.

Susret je dugo bio otvoren, a presudne stvari dogodile su se u posljednjoj četvrtini susreta, kada je prvi isključen Dilaver zbog drugog žutog kartona, potom je Marić realizirao kazneni udarac, a taj se pogodak na kraju pokazao dovoljnim za osvajanje sva tri boda koja će možda imati presudno značenje u borbi koju Osijek vodi za drugo mjesto. Na kraju je bilo puno nervoze, pa je Dinamo susret završio s osam igrača jer je nakon Dilavera isključen i drugi bek Stojanović (također zbog dva žuta kartona), na tribine je morao i trener gostiju Nenad Bjelica, a u međuvremenu se ozlijedio Perić u trenutku kada Dinamo više nije imao mogućnosti napraviti zamjenu.

Osijek se hrabro postavio protiv lidera i aktualnog prvaka Dinama. Krenuo je trener Ivica Kulešević u taj susret s dva napadača te s brzim krilima Grezdom i Ndockytom. S druge strane iznenađenje je bilo što je Nenad Bjelica na mjesto lijevog beka postavio Dilavera.

Intervenirao VAR
U prvom dijelu igralo se živo, borbeno, čvrsto, ali i vrlo korektno. Gledatelji koji su dobro napunili tribine Gradskog vrta morali su se zadovoljiti s tim stvarima jer prilika za pogotke nije bilo previše. Velika se bitka vodila na svakom djeliću terena. Dinamo je bio bolji u organizaciji napada, ali prvi udarac u okvir vrata uputio je Osijek u 17. minuti. Prijetio je Marić iz slobodnog udarca iskosa s desne strane s nekih 20-ak metara, a Livaković je taj udarac odlučio boksati. S druge strane u 22. minuti jednu situaciju ispred vrata Osijeka morao je rješavati VAR. Žaper je povukao Ademija, a sudac Zebec dosudio je kazneni udarac. Prosvjedovali su Osječani tvrdeći kako se prekršaj dogodio izvan kaznenog prostora, što je na kraju i potvrđeno iz VAR sobe, pa je Zebec promijeno svoju odluku i izvukao prekršaj na 17 metara. Tako je videotehnologija prvi put donijela odluku u korist osječke momčadi. Iz tog "slobodnjaka" pucao je Kadzior, no ne dalje od "živog zida" Osijeka. Bijelo-plavi su rijetko uspijevali poslati prave lopte prema svojoj "lakoj konjici" u napadu, a u pozicijskoj igri Dinamo je izgledao smislenije i s više ideje. U 35. minuti Petković je poslao odličnu dubinsku loptu prema Ademiju, koji je uletio iz drugog plana, ali ga je u posljednji trenutak, vrlo spretno zaustavio vratar Osijeka Ivušić. Nova opasnost pred vratima Osijeka došla je u 43. minuti nakon što je Kadzior ubacio iz lijevog kuta, a Perić bio prvi na loptu u skoku pred vratima, pucao je glavom pod gredu, ali još jednom se istaknuo Ivušić, koji je taj udarac proslijedio u novi korner. Osječani su do svoje najbolje prilike u prvih 45 minuta došli doslovce u posljednjim sekundama. Škorić je odlično uzeo loptu ispred Petkovića i onda odlično poslužio Ndockyta, koji je korak-dva ušao u kazneni prostor, pratio ga je i smetao mu Thepohile, što je bilo dovoljno da Kongoanac ne zahvati loptu kako je želio, ciljao u donji desni kut i bio zamalo neprecizan.

Marić presudio
I u nastavku susreta prva prijetnja je stigla od Osijeka. U 50. minuti prvo je Marić poslao vrlo upotrebljivu prizemnu loptu u peterac koju je obrana gostiju uspjela za trenutak raščistiti, lopta je došla do Grezde, koji je odapeo s ruba kaznenog prostora, a udarac je završio pokraj desne vratnice. Puno sreće imao je Osijek u 55. minuti, kada je Dinamo odigrao finu akciju po desnoj strani koju je Kadzior završio povratnom loptom za Petkovića, koji je pucao sa 6-7 metara i pogodio u leđa svog kapetana Ademija neposredno ispred Ivušićevih vrata. Utakmica se počela okretati na stranu Osijeka od 67. minute kada je Dilaver dobio drugi žuti karton nakon prekršaja na Grezdi i morao napustiti teren. Ubrzo su bijelo-plavi uspjeli materijalizirati tu brojčanu nadmoć. Prvo je Grezda umalo natjerao Ademija na autogol, a u 77. minuti dogodio se ključni trenutak susreta. Pilj je proigrao Marića kojeg je s leđa srušio Perić, pa je Zebec bez razmišljanja dosudio kazneni udarac. Marić je najstrožu kaznu pretvorio u vodstvo Osijeka i svoj 16. ovosezonski pogodak. U završnici susreta bilo je svega. Dinamo je susret završio s osam igrača jer se ozlijedio Perić, a kako je Bjelica dotad već obavio sve tri zamjene gosti su ostali s još jednim igračem manje. Kasnije je isključen i nervozni trener Dinama Nenad Bjelica, a duboko u sudačkoj nadoknadi u svlačionicu je ranije morao i Stojanović, također zbog drugog žutog kartona. Osijek je sve to mogao pretvoriti u još uvjerljiviju pobjedu jer je Špoljarić, koji je zamijenio Mancea, imao tri dobre situacije za pogodak, ali ga je dvaput zaustavio Livaković, a u jednoj od njih nitko od Špoljarićevih suigrača nije na pravi način iskoristio upotrebljivu loptu koju je on poslao pred prazna vrata. No neće Osječani žaliti puno zbog toga jer su na kraju došli do vrlo vrijedne pobjede, koja će ih vratiti u ravnopravnu utrku za drugo mjesto.

Dalibor Keler

 

Rezultati by SofaScore

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 6450.Sudac: Mario Zebec (Varaždin) - 7. Strijelac: 1:0 Marić (78 - 11m). Žuti kartoni: Žaper, Marić, Grezda, Igor Silva (Osijek), Dilaver, Stojanović (Dinamo). Crveni kartoni: Dilaver, Bjelica, Stojanović (Dinamo).

IGRAČ UTAKMICE: MIRKO MARIĆ (OSIJEK).

OSIJEK

1 (0)

Ivušić 7, Igor Silva 6,5, Škorić 7,5, Majstorović 6,5, Talys 6,5, Kleinheisler 7, Žaper 6,5, Grezda 6,5, Ndockyt 6,5 (od 72. Pilj 6,5), Mance 5,5 (od 82. Špoljarić -), Marić 7,5 (od 90. Guti).

DINAMO

0

Livaković 6, Stojanović 6, Theophile 6,5, Perić 5,5, Dilaver 5,5, Moro 6, Kadzior 6,5 (od 73. Gvardiol -), Ademi 6,5 (od 81. Kulenović -), Gojak 6, Oršić 6 (od 65. Hajrović 5,5), Petković 6,5.
Trener gostiju Nenad Bjelica pobjesnio je pred sam kraj utakmice, pa ga je Zebec udaljio s terena
1:0

Perić je u kaznenom prostoru pokosio Marića, pa je dosuđen kazneni udarac koji je Marić sam sigurno pretvorio u pogodak poslavši Livakovića u desnu, a loptu u lijevu stranu
I ŠUKER DOŠAO POGLEDATI DERBI

Nedjeljni derbi Prve HNL između Osijeka i Dinama nije propustio ni čelni čovjek Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker. Predsjednik HNS-a došao je pogledati sudar svoja dva bivša kluba, smjestio se u svečanu ložu koja je jučer bila punija nego obično. Sraz Osijeka i Dinama došli su pogledati i bivši vratar modrih Dražen Ladić, kao i izbornik mlade hrvatske reprezentacije Igor Bišćn. Derbi nije propustio ni bivši igrač Osijeka Jurica Vranješ. Skupilo se u Gradskom vrtu raznoliko, ali brojno društvo, I. Li.

Možda ste propustili...

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike