Crna kronika
JOŠ JE JEDAN HRVATSKI PSIHO UZEO NEDUŽNI ŽIVOT

Rafajac u zatvoru, koliko je opasnih psihijatrijskih bolesnika još na slobodi?
Objavljeno 17. veljače, 2020.

RIJEKA - Osječanin Branko Rafajac (41), koji je u petak ubio 16-godišnju djevojku u Malom Lošinju, iznio je svoju obranu u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, nakon čega mu je sutkinja istrage odredila istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog neometanog odvijanja postupka, jer se radi o kaznenom djelu za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja djela osobito teške.


Rafajac je osumnjičen da je 14. veljače oko 6.25 nožem zadao 16-godišnjoj djevojci ubodnu ranu u lijevu gornju stranu prsišta zbog koje je ona preminula na mjestu događaja. S obzirom na to da se radi o kaznenom djelu i s obzirom na dob djeteta, državno odvjetništvo ne može objaviti sadržaj i tijek postupka niti odluka donesenih u predmetu. Iz istog razloga ni Rafajčev odvjetnik Goran Crnković nije mogao govoriti o detaljima njegove obrane, no samo je rekao da mu je savjetovao da se brani šutnjom, što je on očito ignorirao. Za kazneno djelo teškog ubojstva predviđena je zatvorska kazna od 10 godina do dugotrajnog zatvora.


Ubojica uopće nije poznavao svoju maloljetnu žrtvu, kao ni njezinu obitelj. Upao je to jutro u njihovu kuću, napao majku, a djevojka je skočila u njezinu obranu, kada joj je zadao smrtonosan ubod i pobjegao. Od ranije je poznat policiji zbog droge, narušavanja javnog reda i mira te obiteljskog nasilja, a kako su mještani Malog Lošinja kazali za medije, uvijek je bio agresivan i pričao sam sa sobom. To jutro navodno je tražio svoju bivšu nevjenčanu suprugu.


Rafajac je tek jedan u nizu hrvatskih ubojica koji su oduzeli živote nakon što su se liječili u psihijatrijskim ustanovama. On je u Psihijatrijskoj bolnici Rab liječen 2018., a nakon toga nastavio je zlostavljati sve oko sebe. I ovaj put hrvatski sustav očito je zakazao. Andrija Drežnjak, koji je 9. srpnja u đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen i pravnika Ivana Pavića, također je prethodno liječen na psihijatriji i oduzeta mu je poslovna sposobnost. Roberto Rubić, koji je u siječnju 2013. godine ubio osječkog odvjetnika Luju Medvidovića, a njegovu kćer i suprugu oteo, počinio je ovaj okrutni zločin dok je bio u bijegu s Psihijatrijskog odjela vinkovačke bolnice.


Viktor Tolj u ožujku 2015. godine ubio je u Zagrebu Sanju Hap, a potom otišao u Osijek i ubio osječkog odvjetnika Vlatka Vidakovića. Nakon toga počinio je samoubojstvo, a od sredine 1994. do kraja 1997. godine liječen je na osječkoj Psihijatriji. Iako je u njegovu nalazu pisalo da je liječenje bilo bez značajnijeg terapijskog rezultata, slobodno je hodao Hrvatskom i ubio dvoje ljudi. Antonio Bernadis iz Rovinja 2012. godine ubio je u Rovinju svog djeda nožem u prsa. Mladić je bio duševno bolestan, a na slobodi. Tek nakon toga prisilno je smješten na psihijatrijsko liječenje.


Iste godine, u siječnju 2012., dvostruki ubojica i liječeni psihijatrijski bolesnik (41) iz Pridrage sjekirom je ubio svog 62-godišnjeg oca Stanka Č. u obiteljskoj kući u zaseoku Strana. Nekoliko puta prije toga bio je liječen na Psihijatriji u Splitu. Potom je zbog ubojstva dvojice muškaraca i ranjavanja još jedne osobe bio smješten u Centar za forenzičku psihijatriju Vrapče, nakon čega je pušten.
U studenome 2009. godine u Neuropsihijatrijskoj bolnici Popovača 31-godišnji pacijent ubio je 32-godišnjeg muškarca, također pacijenta te bolnice. Napadač je izvadio manji nož i starijem pacijentu prerezao vratne žile. Godinu dana stariji pacijent iskrvario je na mjestu napada i preminuo.


U travnju 2011. godine 31-godišnjak je u Zagrebu pištoljem ubio oca i brata te ranio susjedu. Bio je pušten na vikend iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

To su samo neki od primjera osoba koje su se liječile na psihijatrijskim odjelima hrvatskih bolnica, a potom su nasilno oduzimale tuđe živote. Pitanje je koliko ih se još slobodno šeta na slobodi. To će se, nažalost, doznati kada se dogodi novi zločin...

Sandra Lacić

Branko Rafajac je samo jedan od ubojica koji su se prethodno liječili u psihijatrijskim ustanovama
Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike