Kultura
FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju
Objavljeno 17. veljače, 2020.
U sklopu Dana medijske pismenosti 2020. Agencija za elektroničke medije, UNICEF i Hrvatski filmski savez organiziraju filmski natječaj za djecu i mlade na temu Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju. Cilj natječaja je promicanje filmskog stvaralaštva djece i mladih, kao i osvještavanje odraslih, prvenstveno roditelja, o izazovima s kojima se djeca suočavaju u digitalnom okruženju. Primjerice, rezultati istraživanja EU Kids online, provedenog 2017. među djecom u dobi od 9 do 17 godina, pokazuju da je više od 90 % djece u Hrvatskoj doživjelo neko uznemirujuće iskustvo na internetu, a u slučaju uznemirenosti samo 11% ih je tražilo pomoć druge osobe. Više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina primilo je povređujuću ili neprimjerenu poruku, više od desetine bilo je zastrašivano na internetu, a gotovo 2/3 djece vidjelo je neželjene seksualne sadržaje (fotografije ili film gole osobe). Svako 3. dijete komuniciralo je na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo, a više od desetine se i uživo susrelo s osobom koju su upoznali na internetu.


Pored toga, istraživanje “Društvena online iskustva i mentalno zdravlje mladih” provedeno 2019. među hrvatskim srednjoškolcima, pokazalo je pak da je gotovo 60% adolescenata barem jednom dobilo poruke seksualno izazovnog sadržaja, 42.3% ih je razmjenjivalo seksualne sadržaje, od čega 13,4% na nagovor, a oko 4,5% pod prislilom.


To su samo neki od problema kojih roditelji često nisu dovoljno svjesni, ili čak i ako znaju za njih, vjeruju da se to ne može dogoditi njihovom djetetu. Djeca pak, zbog osjećaja krivnje, srama, nepovjerenja, ili nekog drugog razloga, o takvim stvarima rijetko razgovaraju s roditeljima i od njih traže pomoć.


Ovim filmskim natječajem želimo potaknuti djecu i mlade da progovore o iskustvima koja oni ili njihovi vršnjaci doživljavaju online, koristeći društvene mreže, aplikacije za dopisivanje ili platforme za razmjenu videosadržaja, igrajući online igre, pretražujući sadržaje na internetu, ili jednostavno služeći se pametnim telefonima, računalima i drugim digitalnim uređajima. N.Vek.
Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike