Zdravlje
STUDIJA O ZDRAVSTVENIM RIZICIMA MESA

Meso je povezano s većim izgledima za bolesti srca
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Umjereno konzumirati meso te nastojati jesti više voća, povrća, cjelovitih žitarica.

Konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povezano je s većim izgledima za srčane bolesti i smrt, pokazuje nova velika studija.


Prema tom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, konzumiranje dva mala obroka crvenog ili prerađenog mesa tjedno povezano je s tri do sedam posto većim rizicima od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara, te tri posto većim rizikom od smrti od svih uzroka.


Dva obroka tjedno od mesa peradi također su povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, no ne i sa sveukupno većim mortalitetom, navodi se u studiji koju su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta Feinberg na Northwestern University.


Autori studije pozvali su na više istraživanja o mesu peradi prije preporuka o njegovu unosu zbog toga što se studijom nije analizirao način pripreme mesa peradi, primjerice, je li meso bilo s roštilja ili prženo.


Konzumiranje ribe nije bilo povezano s negativnim zdravstvenim posljedicama.Zaključci su u skladu s prijašnjim istraživanjima koja su povezala meso s negativnim posljedicama za zdravlje, no mogu djelovati kao iznenađenje nakon izvješća objavljenog u časopisu Annals of Internal Medicine, prema kojemu ne postoje dostatni dokazi za preporuke ljudima da smanje unos mesa.


Neki stručnjaci za javno zdravlje doveli su u pitanje točnost tih zaključaka, a neke od autora toga izvješća poslije se prozvalo zbog toga što nisu otkrili svoje veze s industrijom koja je financirala njihove prijašnje projekte. To izvješće izradili su znanstvenici sa sveučilišta Dalhousie, Nova Scotia i kanadskog sveučilišta McMaster.Takvi suprotstavljeni zaključci mogu paralizirati potrošače koji nastoje donijeti zdrave odluke, potkopavaju vjeru u znanost o prehrani i mogu potaknuti neke da se bace bez sustezanja na steakove i burgere.Norrina Allen, epidemiologinja i pedijatrica s medicinskog fakulteta na Northwesternu i voditeljica studije, ističe da to izvješće i njezina studija odgovaraju na različita pitanja.


Njezina studija ispitala je imaju li ljudi koji jedu više mesa veću vjerojatnost razboljeti se i umrijeti, dok je listopadsko izviješće analiziralo raspoložive podatke kako bi utvrdilo postoje li dostatni dokazi da smanjeni unos mesa rezultira dobrobitima za zdravlje.


Allen kaže kako se nada da će ljudi umjereno konzumirati crveno i prerađeno meso te nastojati konzumirati više voća i povrća te cjelovitih žitarica.


U odnosu prema prijašnjim istraživanjima, ovo je otišlo par koraka dalje u nastojanju da izdvoji utjecaj mesa praćenjem faktora rizika kod pojedinaca i drugih aspekata prehrane svakog pojedinog ispitanika, dodaje Allen. Iako je povećanje rizika od dva obroka tjedno malo, rizik raste što osoba konzumira više crvenog mesa, pokazuje studija.


Studija je imala nekoliko ograničenja, od kojih je veće bilo to da se oslanjala na podatke ispitanika o tome što su jeli mjesec dana prije početka istraživanja, a nisu uzete u obzir eventualne promjene prehrane u godinama nakon toga.
Ispitanici su prosječno praćeni 19 godina.


Hina
Konzumiranje ribe nije bilo povezano s negativnim zdravstvenim posljedicama
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa