Novosti
IZBORNI PROGRAM PLENKOVIĆEVA TIMA:

Nastavit ćemo graditi HDZ kao stožernu stranku desnog centra
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Plenković u izbornom programu ističe kako se HDZ nalazi pred mnogim izazovima koji stranku dovode pred ispit zajedništva

Vezani članci

IZBORI U HDZ-U

Kandidatura Galića, odustajanje Škorića

Aktualni predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković sa svojim će timom, koji čine Tomo Medved, Ivan Anušić, Branko Bačić, Zdravka Bušić i Oleg Butković, u subotu predstaviti svoj program za unutarstranačke izbore, pod sloganom "Odvažno za Hrvatsku".

Kako stoji u njegovu programu, Plenković u te izbore ide s timom "koji može HDZ povesti do nove pobjede na parlamentarnim izborima, ali i s programom koji Hrvatsku vidi uspješnom i razvijenom članicom Europske unije te zemljom kvalitetnih uvjeta života, zadovoljnih i ponosnih ljudi."

Kandidat za predsjednika HDZ-a navodi u uvodu izbornog programa kako su za njega, kao i cijelu stranku, unutarstranački izbori više od običnih stranačkih izbora jer o njima ovisi kakva će Hrvatska biti u budućnosti. Program koji će zajedno sa svojim najužim timom predstaviti članstvu obuhvaća nastavak rješavanja ključnih problema hrvatskog društva "vodeći se pritom državotvornim, domoljubnim, demokršćanskim i narodnjačkim vrijednostima koje su temelj HDZ-ove politike punih 30 godina." Plenković navodi kako će nastaviti stranku graditi na temeljima politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kao stožernu stranku desnoga centra. Podsjeća kako je Hrvatska danas uvažena članica međunarodne zajednice, koja vrijednosno i identitetski dijeli temeljne vrijednosti suvremene Europe. Umjesto izolacionizma Plenković želi da Hrvatska nastavi jačati svoj položaj i utjecaj u Europi i svijetu, jer "na takav način najbolje pridonosimo ostvarenju hrvatskih strateških interesa."

Plenković u izbornom programu ističe kako se HDZ nalazi pred mnogim izazovima koji stranku dovode pred ispit zajedništva. "HDZ je kroz povijest pokazivao hrabrost, a naši su ga članovi uvijek vidjeli kao stožernu političku stranku koja predvodi hrvatski narod, koja ima jasnu viziju i koja se prilagođava izazovima vremena. Da bi HDZ ostao najjača hrvatska stranka, potrebno je snažiti stranačku infrastrukturu, učvrstiti jedinstvo stranke i poboljšati njezino unutarnje funkcioniranje, zalagati se za još više etičke standarde te ojačati kadrovski potencijal stranke, kako bismo bili rasadnici pametnih javnih politika za Hrvatsku 21. stoljeća", navodi kandidat za predsjednika HDZ-a. Ističe kako on i njegov tim stranku namjeravaju nastaviti voditi demokratski i transparentno, jačati povezanost središnjih tijela stranke s njezinim organizacijskim oblicima na svim razinama. Navodi i kako želi poboljšati funkcioniranje stranke kroz veću uključenost svih članova, kroz praćenje učinka stranačkih organizacija, uspostavu dvosmjerne komunikacije s članstvom i jačanje jedinstva stranke." Želi graditi HDZ kao jedinstvenu nacionalnu organizaciju "koja diše punim plućima, koja je svjesna važnosti nacionalne politike i njezinih ciljeva, koja se za svoju politiku odlučno bori, koja svoju politiku spremno zastupa i koja se pred svojim biračima snažno pozicionira u odnosu na ona pitanja koja su im važna."

Plenković i njegov tim navode kako su odlučni još predanije raditi na otklanjanju negativnosti, podizati etičke standarde i graditi HDZ kao stranku odgovornih pojedinaca. "Otklanjat ćemo sve pojave nezakonitih radnji koje ugrožavaju izgradnju moderne i učinkovite državne uprave, guše gospodarstvo i otežavaju provedbu ozbiljnih reformi. Svjesni smo pritom i političkih pogrešaka pojedinaca u svojim redovima koji su naštetili imidžu stranke i tako umanjili naša postignuća te narušili percepciju HDZ-a kod dijela hrvatskih birača. Osjetljivi smo na svaku pojavu nezakonitosti i korupcije, jer kolektiv ne smije biti žrtva grijeha pojedinaca, a svatko od nas ogledalo je HDZ-a. Počevši od sebe, svi zajedno trebamo graditi HDZ koji će biti lišen svake krive percepcije", navodi se u izbornom programu.

Tomislav Prusina
PRIVUĆI MLADE, NIKOGA NE ODBACITI
Plenković upozorava kako se HDZ mora suočiti i s činjenicom da mu članstvo u prosjeku stari te da stranka mora programski i organizacijski biti privlačna mladima i novim generacijama. Navodi i kako planira i dalje poticati uključivanje i snažnije sudjelovanje žena i mladih u tijelima HDZ-a na lokalnoj i nacionalnoj razini.

“HDZ ima energiju, znanje, samopouzdanje i ljude koji su potrebni za rješavanje svih civilizacijskih, gospodarskih, kulturnih i demografskih problema hrvatske države. HDZ treba ostati snaga koja ujedinjuje i nikoga ne odbacuje u jačanju pluralizma, naprednog tržišnog gospodarstva i društvene sloge oko temeljnih nacionalnih interesa”, ističe se u programu.
POVIJESNE ISTINE
“Naše je ishodište pravedan i obrambeni Domovinski rat, u kojemu su hrvatski branitelji imali predvodničku ulogu. U današnje vrijeme važno je njegovati povijesne istine kroz obrazovanje i kulturu te očuvati specifičnosti našega naroda i prenositi ih na nove generacije”, navodi se u izbornom programu.
Plenković i njegov tim navode kako su odlučni još predanije raditi na otklanjanju negativnosti u stranci
Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje