Novosti
U SVIJETU VIŠE OD 60.000 OBOLJELIH

Koronavirus zasad ne utječe na gradnju Pelješkog mosta
Objavljeno 15. veljače, 2020.

Kineski partner na izgradnji Pelješkog mosta nije zatražio produljenje roka za izvođenje radova zbog eventualnih poteškoća izazvanih koronavirusom, rekao je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


"Međutim, postoji informacija da tvornica u kojoj se proizvode čelične konstrukcije trenutno ne radi zbog koronavirusa, ali Hrvatske ceste prate situaciju. Vidjet ćemo, ako dođe do bilo kakvog prolongiranja roka na Pelješkom mostu, izvijestit ćemo javnost", rekao je Butković.


Ugovor za izgradnju mosta kopno - Pelješac s pristupnim cestama vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava. Predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, a referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova je 31. siječnja 2022.


Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u petak su u svijetu zbog koronavirusa oboljele 64.544 osobe, a umrlih je 1383. U Europi je oboljelih 46, a u Hrvatskoj dosad nije potvrđena zaraza, odnosno laboratorijski je obrađeno 15 osoba i sve su negativne, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus. Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest izazvana novim koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i Rusija.
Kinesko zdravstveno povjerenstvo koje ima ovlasti ministarstva u petak je izvijestilo o 121 novom smrtnom slučaju u zemlji u posljednja 24 sata, oduzimajući od ukupnog broja 108 mrtvih koji su prethodno zabilježeni u pokrajini Hubei, ishodištu epidemije. Tu izmjenu opravdava "dupliciranjem u statistikama". Premda su u početku čestitale Pekingu na "profesionalnom radu" u borbi s epidemijom, Sjedinjenje Američke Države odjednom su se distancirale. "Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza", požalio se novinarima Larry Kudlow, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa. Napose je izrazio žaljenje zbog toga što je Peking odbio višekratne prijedloge Washingtona da u Kinu pošalje američke stručnjake. D.Pav./H
Oleg Butković

ministar prometa

Trenutno nema nikakvog zahtjeva kineskog izvođača za produljenje roka. Međutim, postoji informacija da tvornica u kojoj se proizvode čelične konstrukcije trenutno ne radi zbog koronavirusa.