Regija
DVA MJESECA OD OTVORENJA

U inkubatoru su četiri tvrtke i 30 zaposlenih
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Još su samo dva mjesta slobodna, a i za njih poduzetnici pokazuje interes. Uredski se prostori također popunjavaju

PITOMAČA - Prava poduzetnička priča ostvarena je u Pitomači, u novoizgrađenom Poduzetničkom inkubatoru, koji je odmah privukao veliko zanimanje. Naime, u njemu su se smjestile već četiri tvrtke koje imaju tridesetak zaposlenih, a uskoro dolaze i novi poduzetnici koji će popuniti slobodna mjesta. Smještaj u Poduzetničkom inkubatoru potpuno im je besplatan, u cijelosti ga plaća Virovitičko-podravska županija (VPŽ). Ovaj inkubator, kao i oni u Orahovici i Slatini, dio su europskog projekta Mreža poduzetničkih inkubatora VPŽ-a, vrijednog oko 30 milijuna kuna, a za što je Županija, kao nositelj, dobila od EU-a nepovratnih 20 milijuna kuna. Ponukani odličnim rezultatima u samim počecima rada, inkubator su posjetili župan Igor Andrović, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ-a Bojan Mijok, zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ-a Josip Hetrih i drugi.


U samo dva mjeseca Poduzetnički inkubator u Pitomači postao je "dom" za četiri tvrtke. Popunjavaju se proizvodni prostori, od šest, još su dva slobodna. To znači da se pokreće i proizvodnja na području Općine Pitomača i na području Virovitičko-podravske županije. I prostori koji su namijenjeni za uredske prostore također se popunjavaju, ukupno je već 30-ak zaposlenih u te četiri tvrtke i najave su da će dolaziti novi poduzetnici, i to je zapravo najveća nagrada i uspjeh na ovom projektu – rekao je Igor Andrović. Poduzetnički inkubatori velika su potpora poduzetnicima početnicima, oni su vjetar u leđa za početak poslovanja, no to nisu jedine mjere koje Virovitičko-podravska županija ima za poduzetnike početnike, kaže župan.


– Odnedavno tu su i krediti koje daje Županija u suradnji s HBOR-om od nula posto kamata za kredite od 200 tisuća do dva milijuna kuna. Osim toga, poduzetnici imaju i potpore s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i jedino što im treba su – poduzetničke ideje. Sudeći po stanarima ovog Poduzetničkog inkubatora, siguran sam da ni toga neće nedostajati – istaknuo je župan Andrović.


Jedan od prvih stanovnika inkubatora je tvrtka Top Smart Company, koju čine Karmelo, Mihael i Luka Domović te Krešimir Kocijan. Karmelo i Krešimir završili su Visoku školu za menadžment i turizam u Virovitici, a sve ih veže ljubav prema istraživanju novih mogućnosti.
– Trenutno radimo aplikaciju za studente u Hrvatskoj. Kroz nju će studenti, na inovativan način, doznati sve relevantne informacije vezano uz otvorene natječaje, plaćanje hrane u menzama, mogućnostima kupnje karata za javni prijevoz, kazalište, kino, prijavu i odjavu ispita. Osim toga, u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija radimo na izradi interaktivnog pametnog stola s displejem na dodir - kaže Karmelo Domović.

Vladimir Grgurić
Prikolica postaje kućica za spavanje
I Dominic Tešić jedan je od stanara u Poduzetničkom inkubatori u Pitomači sa odličnom idejom.

– Radit ćemo prikolice za motore, no ne klasične kao dosad, već prikolice koje će imati pomične stranice, pa će ona u tren oka postati i kućica za spavanje. Dok ste nekada spavali s jednim okom otvorenim, pazeći da vam netko "ne odveze blago", sad će to praktički biti nemoguća misija jer vi ćete spavati iznad motora – zadovoljno kazuje Dominic dok pokazuje maketu buduće prikolice te naglašava kako ima već pet narudžbi, među kojima je i ona Slovenca Tima Gajsera, višestrukog svjetskog prvaka u motokrosu,
Igor Andrović

župan

Pokreće se proizvodnja na području Općine Pitomača, ali i cijele Virovitičko-podravske županije. Najave su da će dolaziti novi poduzetnici, i to je zapravo najveća nagrada i uspjeh na ovom projektu
Najčitanije iz rubrike