Regija
DILJ IZVOZI 70 POSTO PROIZVODA

Planiraju proizvesti 30 milijuna komada crijepa
Objavljeno 15. veljače, 2020.
VINKOVCI - Iza vinkovačkog Dilja, najvećeg hrvatskog proizvođača crijepa, uspješna je poslovna godina kakva se godinama ne pamti, a prema svemu sudeći, ova će biti još uspješnija, najavljuje Dražen Ivezić, direktor Dilja, dodajući kako su radili svim raspoloživim kapacitetima, prodali su više od 2,5 milijuna četvornih metara crijepa, oko milijun komada žljebnjaka i specijalnog crijepa te više od deset milijuna komada blok-opeke različitih formata.


- U fazi smo realizacije projekta "Rekonstrukcija Linije 3", a to će nam omogućiti povećanje kapaciteta u proizvodnji jer smo tijekom prošle godine u glavnoj sezoni ostali bez nekih modela crijepa zbog velike potražnje na tržištu. Projekt je u završnoj fazi izvođenja i očekujemo pokretanje proizvodnje sredinom ožujka. U projekt je uloženo oko 20 milijuna kuna, od čega je gotovo polovina realizirana sredstvima EU fondova iz programa energetske učinkovitosti. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija tunelske peći i sušare s ciljem smanjenja potrošnje energije za više od 20 posto, postavljanje LED rasvjete i montaža panela za proizvodnju električne energije sunčevom energijom. Valja istaknuti kako će se i emisije CO2 u zrak značajno smanjiti, što je u skladu s visokim standardima održivog poslovanja. Projekt je to na koji smo izuzetno ponosni, jer je osmišljen u procesu razvoja i istraživanja koji potičemo u poduzeću, a posljedica je ulaganje u razvoj ljudi, odnosno razvoj vještina i kompetencija, što za rezultat daje nove ideje za poboljšanja rada - kaže Ivezić, i dodaje kako je lani ostvareno gotovo 150 milijuna kuna prihoda, a operativna dobit veća je od 41 milijun kuna.


- Rast je ostvaren na svim tržištima, a posebno raduje najviši rast na hrvatskom tržištu, što je znak da se gradi, gdje je porastao deset posto, a izvoz je dosegnuo gotovo 70 posto ukupne proizvodnje. Dilj je svojim proizvodima, osim na domaćem i BiH, prisutan i na slovenskom, rumunjskom, bugarskom, makedonskom te na mađarskom tržištu, a poseban rast ostvaren je u posljednje dvije godine na tržištima Kosova i Albanije, gdje je plasirano oko 2,5 milijuna komada crijepa.


Planovi za 2020. usklađeni su s realizacijom u 2019., pa planiraju proizvodnju od približno 30 milijuna komada crijepa, i više od deset milijuna komada blok-opeke te prodaju svih proizvedenih količina, što bi jamčilo još jednu u nizu uspješnih godina. Također rade na modernizaciji pogona za proizvodnju blok-opeke u Našicama kojemu su postali vlasnici nakon okončanja stečaja i počeli su prvu fazu ulaganja u samu proizvodnju.


Danas Dilj ima više od 300 zaposlenih, proračun za plaće povećali su lani za deset posto, ove godine gotovo za 11 posto, a to rezultira prosječnom brutoplaćom većom od 7000 kuna, i nitko nema brutoplaću ispod 5000 kuna od 1. siječnja ove godine, tvrdi Ivezić.
Dodaje kako radnici dobiju i regres i božićnicu od 2500 kuna godišnje, a prošle dvije godine dobili su i godišnju nagradu od 5000 kuna. M.Flego
Kod povećanja plaća fokusirani su na mlađe radnike kako bi pokušali zaustaviti njihov odlazak iz države
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike