Osijek
ALGEBRA OBJAVILA REZULTATE PROBNE MATURE

Matematika i dalje najveća muka mnogim maturantima
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Čak 42 % trenutno se smatra jedva dovoljno spremnima za ispit državne mature

Najbolje rezultate iz svih triju obveznih predmeta – hrvatskog jezika, engleskog jezika i matematike – na višoj (A) razini postigli su maturanti u Zagrebu, koji su ujedno i najbolje riješili engleski jezik na osnovnoj (B) razini. Najbolji rezultat iz hrvatskog jezika na B razini ostvarili su maturanti u Osijeku, a najbolji u matematici na B razini bili su maturanti u Varaždinu. Najlošiji su prosječni rezultati iz matematike, engleskog i hrvatskog jezika postignuti u Zadru, Šibeniku i Splitu. U anketi provedenoj nakon probnog testiranja čak 42 posto maturanata u ovom se trenutku smatra jedva dovoljno spremnima za ispit državne mature.

Zaključci su to obrazovne grupacije Algebre, koja je nedavno organizirala najveće nacionalno probno testiranje koje prethodi maturi. Maturanti su probne ispite pisali u osam gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu, Šibeniku i Puli - a za cijeli je projekt, na nacionalnoj razini, bilo prijavljeno njih ukupno 3500.

U anketi koju su maturanti ispunili nakon rješavanja probnih ispita njih 99 % ponovno je izjavilo kako ovo dobrovoljno, besplatno pisanje probnih ispita smatraju korisnom aktivnošću jer im pomaže da se bolje pripreme za državnu maturu. Procjenjujući svoju trenutačnu spremnost za ispit državne mature, najviše maturanata smatra kako su u ovom trenutku spremni ostvariti tek prolazni rezultat. Njih 42 % svoju spremnost ocjenjuje ocjenom 2, a 39 % svoju trenutačnu pripremljenost ocjenjuje ocjenom 3; samo 6,5 % maturanata u ovom se trenutku smatra vrlo dobro ili u cijelosti pripremljenima za ispit državne mature.

Indikativno je također kako se 39 % maturanata koji su sudjelovali u Algebrinu projektu probnog pisanja ispita u ovom trenutku još nije počelo pripremati za maturu. Od početka školske godine priprema se 8 % maturanata, od studenoga 18 %, od početka drugog polugodišta 31 %, a nakon prijave ispita počelo se pripremati 5 % maturanata.

Rezultati koje su maturanti ove godine ostvarili na Algebrinu probnom ispitu, koji je pisan prema svim pravilima državne mature (uz izuzetak toga što se ne piše esej iz hrvatskog jezika), usporedivi su s prošlogodišnjima. Maturanti su, gledano na nacionalnoj razini, bolje riješili jedino ispite iz engleskog jezika, a kod hrvatskog jezika i matematike nije bilo vidljivih, značajnih promjena, pri čemu je matematika i dalje predmet na kojemu maturanti ostvaruju daleko najlošije rezultate.

Na ispitu iz engleskog jezika na osnovnoj (B) razini maturanti su ove godine ostvarili postotak riješenosti od 59 % (2019.: 52 %) dok su na višoj (A) razini ostvarili postotak riješenosti od 76 % (2019.: 68 %). Najbolji su rezultat na objema razinama engleskog jezika postigli maturanti u Zagrebu. Najlošiji su rezultat iz engleskog na B razini postigli zadarski, a na A razini splitski maturanti.

Na probnom ispitu iz hrvatskog jezika maturanti su na osnovnoj (B) razini postigli prosječnu riješenost ispita od 56 %, što je nešto lošije nego prošle godine (59 %), ali su zato na višoj (A) razini ispit riješili nešto bolje nego lani, uz prosječnu riješenost ispita od 60 % (2019.: 57 %). Probni ispit iz hrvatskog na A razini najbolje su napisali maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Osijeku. Maturanti su s probnim ispitom iz hrvatskog jezika najviše poteškoća imali u Zadru, gdje je najlošije riješen ispit na osnovnoj razini, i Šibeniku, gdje je postignut najlošiji rezultat na naprednoj razini.

Probni ispit iz matematike ponovno je bio najveća poteškoća za sve maturante. Na osnovnoj, B razini prosječna je riješenost ispita 39 %, jednaka kao i prošle godine; na višoj, A razini prosječna je riješenost tek neznatno porasla u odnosu prema lani pa su maturanti ostvarili rezultat od 40 % (2019.: 38 %). Probni ispit iz matematike na A razini najbolje su riješili maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Varaždinu. Najlošiji prosječni rezultat iz matematike ostvaren je u Šibeniku (matematika B razine) i Splitu (matematika A razine).

Priredila: Ivana RAB GULJAŠ
POLOVINA RIJEŠILA ISPITE IZNAD PROSJEKA
“Uspoređujući rezultate probnih ispita po predmetima, vidljivo je da je tek polovina pristupnika riješila ispite iznad prosjeka dok je samo 25 % maturanta koji su pristupili probnom ispitu iz matematike na A razini taj ispit riješilo iznad prosjeka. Uspoređujući rezultate probnih ispita po gradovima, u ovom trenutku najbolje su pripremljeni maturanti u Zagrebu i Varaždinu koji su sve ispite riješili iznad prosjeka, a slijede ih maturanti iz Rijeke i Osijeka. Ovakav rezultat nije iznenađujući s obzirom na činjenicu da se prema našoj anketi 39 % maturanata još uvijek nije počelo pripremati za ispite državne mature, a još 36 % započelo je s pripremom od početka drugog polugodišta (15 dana prije pisanja probnih ispita). Mišljenja smo kako maturanti imaju dovoljno vremena za pripremu za ispite državne mature. Samo pravovremena i kvalitetna priprema uz kontinuirani rad tijekom cijelog školovanja dovodi do pozitivnog rezultata na državnoj maturi i upisa na željeni fakultet”, smatra Gorana Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za državnu maturu u Algebri.
Maturanti iz Osijeka ostvarili su najbolji rezultat iz hrvatskog jezika na B razini, objavila je Algebra
Možda ste propustili...

KRAJ AKADEMSKE GODINE NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Dekani: "Nastojimo maksimalno ići na ruku studenata"

KATOLIČKA CRKVA SLAVI SV. BENEDIKTA

Zaštitnik Europe zaslužan za kulturu

NOVI GRAD, OMILJENO MJESTO ZA ŽIVOT

Gradska četvrt kojoj je sve na dohvat ruke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANARI KRAPINSKOG NASELJA NEZADOVOLJNI

Parkirališna su mjesta kratka, novac je bačen

2

SPORNIH DEVET MILIJUNA KUNA

Može li biti jeftiniji odvoz komunalnog otpada?

3

TRADICIONALNI OPROŠTAJ OD SREDNJE

Maturalne večere za rastanak od vršnjaka