Svijet
ISPITATI FINANCIRANJE JANŠINE STRANKE

Viktor Orban ima prste u financiranju slovenske desnice?
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Slovenski premijer u ostavci Marjan Šarec naveo je u objavi na društvenoj mreži Facebook da bi parlament trebao ispitati načine financiranja Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, posebno sredstva koja dobiva iz Mađarske.
Stranke koje sada s Janšom pregovaraju o formiranju nove desne vlade trebale bi se pitati "kome će ta vlada biti podložna kad se mediji njegove stranke financiraju iz Mađarske", naveo je Šarec na svom Facebook-računu, dodavši da bi predsjednik parlamentarnog povjerenstva za nadzor tajnih službi (KNOVS) Matej Tonin o tome trebao pokrenuti istragu. "No umjesto toga, Tonin radije s Janšom pregovara o ulasku u njegovu novu koalicijsku vladu", naveo je Šarec. Kako premijer u odlasku navodi u svom postu, parlament bi se morao "aktivno baviti problematikom financiranja političkih stranaka i njihovih medija iz inozemstva", posebno investicijama koje su poslovni ljudi iz Mađarske, bliski premijeru Viktoru Orbanu, posljednjih godina uložili u privatnu televiziju, koju je pokrenula Janšina stranka, te njene druge informativne platforme. "Onaj tko te financira, ne čini to zato što si lijep, nego zato što nešto želi u zauzvrat. Treba se upitati želimo li Orbanovu Sloveniju ili Sloveniju koja je suverena i naša", navodi Šarec. Dodaje kako se time postavlja "jasna dilema" pred čelnike stranaka političkog centra koji pregovaraju s Janezom Janšom. Oni bi se, umjesto da brane fotelje i političke pozicije ulaskom u Janšinu koaliciju, trebali odlučiti za prijevremene izbore na kojima bi o budućoj političkoj konfiguraciji i novoj vladi odlučili birači, tvrdi Šarec. Šarec je krajem siječnja dao ostavku na svoj položaj i predložio sazivanje novih izbora, a njegova vlada do izbora nove obavlja tekuće poslove. H
Janša pokušava sastaviti vladu bez izbora
Janšina stranka pokrenula je pregovore sa Strankom modernog centra (SMC), demokršćanskom Novom Slovenijom (NSI) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) o formiranju nove prijelazne vlade. Takva bi vlada imala najmanje 48 zastupničkih glasova u 90-članskom parlamentu, no pregovori su naporni i još traju. No ni novi prijevremeni izbori, koji bi se održali u travnju ili svibnju, nisu isključeni ako u sadašnjem sazivu parlamenta uskoro ne dođe do nekog dogovora o političkom preslagivanju i imenovanju mandatara za sastav nove vlade.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana