Ekonomija
VEĆE TROŠARINE NE DIRAJU I “MALE”

Hrvatska ubire 4-5 milijuna kuna poreza na rakiju
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Registrirano 43.940 malih proizvođača jakih alkoholnih pića, najviše u Slavoniji, njih oko 15.000, s 1,6 mil. kuna obveza

Najnovije povećanje trošarina na cigarete, alkohol i slatke sokove nije obuhvatilo male proizvođače jakih alkoholnih pića (JAP).Njihove trošarine definirane su čl. 80. Zakona o trošarinama; ovise o obujmu kotla čiji su vlasnik ili korisnik, te iznose godišnje sto kuna za kotao obujma do sto litara i dvjesto kuna za kotao obujma većeg od spomenute litraže, uz napomenu da JAP proizvode za vlastite potrebe te im nije dopuštena njihova prodaja.

Prema podacima Carinske uprave u Hrvatskoj je registrano 43.940 malih proizvođača JAP-a, a godišnje uplate između 4 i 5 milijuna kuna na ime trošarine koju su Slavonci kolokvijalno nazvali porez na rakiju. Kada je uveden prije sedam godina, a prethodilo je tome plašenje da će ulaskom u EU pečenje rakije po dvorištima biti zabranjeno, dio proizvođača odlučio se na svojevrsnu prohibiciju, oglušujući se o obvezu da plaća trošarinu u slučaju da godišnje proizvede više od količine koja nije oporeziva, kao i na to da plaća paušal za svoj/posuđeni kotao. Vrijeme samo plaćanja ‘ušura‘ za posuđeni kotao, poručuje država, je prošlo.

Paušal

Malim proizvođačem jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji proizvodi za vlastite potrebe, potrebe članova kućanstva i on sam obračunava i plaća trošarinu na alkohol. Osim za kotao, u iznos godišnjeg paušala uključena je neoporeziva količina JAP-a od 20 litara čistog alkohola (č.a.) po kućanstvu. Prevedeno, primjerice, 50 je to litara rakije jakosti 16 gradi ili s 40 % alkohola. Ispeče li se veća količina rakije, tada se uz ranije obračunani godišnji paušal, samo na razliku iznad 20 litara čistog alkohola dodatno obračunava i plaća puni iznos trošarine od 53 kn/l č.a.
Mali proizvođač Stanislav Jurčević iz Našica kaže kako uredno plaća trošarine za svoju rakiju, tj. sve ono što prijeđe 50 litara. - Ispečem 70 do 80 litara i na tih 30-ak litara prekoračenja od neoporezivnih 50 litara platim 600-700 kuna trošarina. Moja je jedina primjedba da je dopuštena, neoporeziva količina do 50 litara premala za godišnje potrebe jednog domaćinstva, da se ta količina digne bar na 70 litara. Prevedeno u čisti alkohol, Jurčević je, primjerice, 2018. proizveo 26,47 litara č.a.; na 20 litara je oslobođen od trošarina, a na preostalih 6,47 litara puta 53 kn/l platio je 342 kune plus paušal od 100 kuna za vlastiti kotao od 100 litara, pa je to ukupno bilo 442 kune poreza na rakiju za 2018. Za 2019. bio je to iznos od 760 kuna.
Obveze

Prema Godišnjem izvješću o radu Carinske uprave lani pri Područnom carinskom uredu (PCU) Osijek, u Slavoniji i Baranji, registriranih malih proizvođača JAP-a koji su prijavili obvezu bilo je 15.068, i to je najveći broj tih proizvođača u odnosu prema preostala tri PCU-a, Zagreb, Split i Rijeka. Slavonski mali proizvođači jakih alkoholnih pića prijavili su obveze u visni od 1,62 milijuna kuna. Pri sva četiri područna carinska ureda ukupne prijavljene obveze za male proizvođače jakih alkoholnih pića za 2019. godinu su 4,11 milijuna kuna. U ukupnoj masi trošarina za 2019. - na energente, kruta goriva, alkohol i alkoholna pića, male destilerije, duhanske proizvode i dr., a iznos je to od 14,82 milijuna kuna, porez na rakiju s visinom prijavljenih obveza od 4,11 milijuna kuna sudjelovao je lani s nešto više od trećine.
Prema podacima Carinske uprave o broju registriranih obveznika i njihovim prijavljenim obvezama, pri PCU Zagreb u 2019. je registrirano 14.053 mala proizvođača JAP-a, a njihove prijavljene obveze su 1,43 milijuna kuna. Slijedi PCU Split s 4274 registrirana obveznika i prijavljenim obvezama od 0,67 milijuna kuna, dok je pri PCU Rijeka lani 3430 registriranih obveznika, prijavljene obveze su im 0,38 milijuna kuna. Iz ovih brojki proizlazi da Slavonija i Baranja uplaćuje trećinu ukupnog iznosa koji država uprihodi od poreza na rakiju. Suzana Župan
Veće trošarine pogoduju crnom tržištu
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poručila je da će najavljeno povećanje posebnog poreza za duhanske proizvode, alkoholna i bezalkoholna pića negativno utjecati na industriju i pogodovati razvoju crnog tržišta. “Svakom novom oporezivanju treba pristupati promišljeno, vodeći računa i o negativnim utjecajima takvih odluka”, stoji u priopćenju HUP-a. Poslodavci napominju da je uvažen dio njihovih argumenata te se nadaju da će biti prostora za dodatna usklađivanja. Dodaju i da su ranija iskustva pokazala da veliko povećanje poreza i trošarina rezultira poremećajima na tržištu.
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora