Sport
LIDER I AKTUALNI PRVAK DOLAZI U OSIJEK

Jednogodišnja neosvojivost Gradskog vrta na velikoj kušnji
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Oba ovosezonska sudara Osijeka i Dinama bila su tvrda, a u njima je pao samo jedan pogodak

Vezani članci

ULAZNICE ZA DERBI

Šušur oko stadiona, koji otvara vrata u 13 sati

ZBOG DISCIPLINSKIH RAZLOGA

Lončar i Lopa preskaču Dinamo

U KONKURENCIJI ZA SUSRET PROTIV DINAMA

Žaper i Jugović napokon spremni

U seriju od tri uzastopna derbija nogometaši Osijeka kreću u nedjelju protiv najtežeg mogućeg suparnika - Dinama. Lider hrvatskog nogometnog prvenstva i aktualni prvak u Gradski vrt stiže u osjetljivom trenutku. Bijelo-plavi su sporo ušli u proljetni dio sezone jer su u prva dva kola upisali samo dva boda.

Takav mršav učinak morao bi osječku momčad natjerati da bodovni saldo pokuša popraviti u susretima protiv izravnih konkurenata.

Lider prijeti rekordu
Susret s Dinamom doći će na dan kada će Gradski vrt biti neosvojiv 378 dana. Dakle, duže od jedne godine nitko se nije osladio na osječkom stadionu. Posljednji kojemu je to uspjelo bio je Hajduk 3. veljače 2019. kada su Splićani minimalno slavili sa 1:0. Otad su na klupi Osijeka bila tri trenera, ali ni jedan si nije dopustio poraz pred domaćom publikom. Dino Skender jesenas je abdicirao a da nije izgubio domaći susret, a Ivica Kulešević je do utakmice protiv Inter Zaprešića u prošlom kolu imao savršen učinak u Gradskom vrtu - pet pobjeda iz pet utakmica. No Zaprešićani su uspjeli, istina, uz neuobičajan splet okolnosti (vrlo rano isključenje Lope), postati prvi koji su u Kuleševićevoj eri izbjegli poraz u Osijeku. Nema dvojbe kako će u nedjelju ta rekordna jednogodišnja neosvojivost osječkog stadiona biti na velikoj kušnji. Upravo taj dugi niz pozitivnih rezultata pred vlastitim navijačima pruža nadu da će Osijek u nedjelju biti u stanju proizvesti dobar rezultat. S obzirom na ciljeve i slab start, bijelo-plavi bi morali razmišljati prvo o pobjedi, a onda ako se u tome dogodi remi, neće se plakati. Samo ne smiju biti plašljivi, neambiciozni i u susret ući s gubitničkom vodiljom "važno je ne izgubiti." Ne, Osijeku uvijek mora biti važno pobijediti ako doista misli živjeti pri vrhu HNL-a. O takvom mentalitetu se u osječkom klubu puno priča, ali on u stvarnosti nije zaživio. Jedan od pokazatelja nedostatka tog mentaliteta upravo su igre u derbijima. Tada se Osječani naturiraju i idu poput bolida, dok se protiv slabijih od sebe gadno muče. Tipične stvari za momčadi koje imaju probleme s identitetom.

Ako misli zadržati korak u borbi za drugo mjesto, Osijek mora prestati "hodati po jajima." Treba biti hrabar, onakav kakav je, recimo, bio jesenas u Gradskom vrtu kada se igralo protiv Dinama. Završilo je bez pogodaka, ali samo zahvaljujući čudesnim intervencijama Ivušića i Livakovića.

Nadmudrivanje trenera
Bila je to utakmica puna tempa bez puno kalkulacija. Općenito, oba susreta bijelo-plavih i modrih ove sezone bila su knap. U Osijek "nula", u Maksimiru je pao jedini pogodak u tih 180 ovosezonskih minuta, a i taj je bio kontroverzan jer ga je Osijek primio nakon auta koji je izveden s krivog mjesta. No i tamo su Osječani mogli uzeti bar bod da je Špoljarić bio spretniji u sudačkoj nadoknadi ispred Livakovića. Osijek će nedjeljni susret dočekati jači za kapetana Mileta Škorića koji se vraća nakon odrađene suspenzije zbog žutih kartona, a trebao bi zaigrati i Mihael Žaper, što bi moglo biti ključno za bijelo-plave. On i Kleinheisler trebali bi dirigirati napadima, a s obzirom na to da Lopa i Bočkaj ne konkuriraju za momčad, na lijevoj strani napada vjerojatno će se pojaviti Antonio Mance. Bit će to i svojevrsno taktičko nadmudrivanje Ivice Kuleševića i Nenada Bjelice, jer obojica u napadačkom arsenalu raspolažu sličnim tipovima igrača. Ne po kvaliteti, već po vokaciji. Od trenera Osijeka očekujemo da se konačno "izrazi" u taktičkom smislu. Dosad su promjene u načinu igre u odnosu prema njegovu prethodniku na klupi bile prilično stidljive. Ako je ikada bio pravi trenutak da Kulešević pokaže "sebe", onda je to sada. Pobjede protiv Dinama uvijek imaju posebno mjesto u navijačkim srcima, a to koliko su bodovno "teške" ne treba posebno naglašavati jer modri utakmice u HNL-u gube "svake prijestupne", pa zbog toga uzeti tri boda protiv njih predstavlja pravi bonus, a i vratilo bi vjeru u sposobnost osječke momčadi da se ravnopravno bori za drugu poziciju.

Dalibor Keler
378

dana bijelo-plavi nisu izgubili utakmicu u Gradskom vrtu
1

pogodak pao je u dva ovosezonska susreta Osijeka i Dinama
28.

put sjedit će u nedjelju Ivica Kulešević na klupi NK Osijek u službenoj utakmici
Najčitanije iz rubrike