Sport
JOŠ JEDAN POTENCIJALNI ULAGAČ ODUSTAO OD CIBALIJE

GEM odustao od kupnje, ali je dao pozajmicu kako bi se račun kluba odblokirao
Objavljeno 14. veljače, 2020.

Grad Vinkovci još nije donio odluku o tome hoće li prihvatiti jedinu ponudu za prodaju dionica Cibalije u svom vlasništvu, a jedini ponuđač vinkovačka hotelska tvrtka GEM odustala je od kupnje 62.963 dionica, odnosno 52,00029 posto temeljnog kapitala HNK Cibalia š.d.d. u vlasništvu Grada.

Iz GEM-a, tvrtke u vlasništvu Ivana Cvitkovića, javnosti su se obratili priopćenjem u kojem objašnjavaju razloge odustajanja od kupnje većinskog paketa dionica HNK Cibalia, a razlog je očekivan - financije. Vinkovački nogometni drugoligaš u tolikim je novčanim dubiozama da je Cvitković, kao čelni čovjek GEM-a, nakon provedene analize poslovanja i dugovanja kluba odlučio kako se nikako ne isplati ulaziti u tu avanturu.

- Analiza dubinskog snimanja stanja kluba trajala je više od 700 sati timskog rada, uz korektnu suradnju zaposlenika i predstavnika i kluba i Grada te nam je dostavljena sva tražena dokumentacija. No želja da se pomogne klubu, koja nas je i motivirala da predamo ponudu je jedno, a poslovne brojke na kojima moramo odgovorno temeljiti poslovne odluke su drugo, stoga je gem GEM d.o.o. utvrdio da, nažalost, ne može sam, i bez dva-tri dobra partnera ući u tako velik i zahtjevan projekt. S našom je odlukom upoznat Grad, koji je izrazio žaljenje odustajanjem od kupnje dionica, ali isto tako i razumiju našu odluku, jer spašavanje Cibalije od onog najgoreg scenarija zaista zahtijeva velika financijska sredstva.

GEM je odustao, ali to nije neočekivan scenarij, jer dugovi Cibalije iznose navodno 14 milijuna kuna. Neki kažu da je brojka i veća, da je stanje oko 18 milijuna kuna duga.

Iz Grada poručuju kako opcije eventualnog stečaja ili gašenja Nogometnog kluba Cibalia nisu aktualne te će se u lipnju ponoviti natječaj za kupnju većinskog paketa dionica kluba.

- Jasno je kako nam je Cibalia i poslovanje kluba iznimno važno, i Grad će kao većinski vlasnik na gradskoj skupštini predložiti model smanjivanja duga, procesa financijske konsolidacije te dokapitalizacije. Naglašavam kako i dalje sva naša nastojanja idu prema iznalaženju strateškog partnera i konačnog kvalitetnog rješenja za našu Cibaliju. To je naš prioritet i odgovornost. Moramo stogodišnji klub, koji je srce ovog grada, postaviti na čvrste temelje i vratiti mu mjesto koje zaslužuje - poručio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Bez obzira na odustajanje od kupnje dionica iz tvrtke GEM još poručuju kako nisu odustali od pomaganja Cibaliji, pa su u tom smjeru izvršili pozajmicu klubu kako bi se deblokirao račun i isplatile zaostale plaće. GEM je preuzeo i troškove prehrane za 19 igrača te nastavlja sponzorski pomagati Cibaliju, a preuzet će i brigu oko smještaja i prehrane svih gostujućih momčadi s kojima će Vinkovčani igrati do kraja ovog drugoligaškog prvenstva. Vlasnik tvrtke Ivan Cvitković kaže kako nije isključeno da se ponovno jave na natječaj, ali samo ako do tada pronađu suulagače u Cibaliju.

Još jedan potencijalni vlasnik ili suvlasnik odustao je od Cibalije, nogometnog utopljenika koji se bori za život, ima onih koji mu bacaju pojas za spašavanje, ali nitko nema snage povući ga potpuno izvan problema. A. Grgić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike