Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE

Đakovačko će groblje dobiti sustav kamera
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Univerzal: Bio bi to izdatak do 200.000 kuna. I nakon osnutka riznice Grada, 4 ustanove zadržavaju ravnatelje i pravnu osobnost
ĐAKOVO

Rješenja za praznu Mimozu, Gradsko groblje, stavljanje izvan snage Uredbe o miješanom komunalnom otpadu, čime i nakon 1. veljače idu stare cijene odvoza, objava svih ugovora Grada iz 2019. - bit će do kraja ožujka, sječa breza, smanjenje dugovanja za zakup zemlje, gradski sport i druge teme kroz upite i prijedloge vijećnika obilježile su aktualac i 19. sjednice Gradskog vijeća (GV). "Hoće li se Đakovo ugledati na Osijek, koji je na Aninom groblju postavio kamere i krađe smanjio za 70 - 80 posto, izdvojivši po kameri 3000 - 5000 kuna, pa njima opremiti naše Gradsko groblje?" pitala je to potpredsjednica GV-a Sanja Bježančević, na što gradonačelnik Marin Mandarić odgovara da je sve više, jer da to zahtjeva današnje vrijeme, pobornik kamera na mjestima javnog okupljanja. Njima su sada pokriveni gradska uprava, korzo, Trg, dvorana....

O sudbini Mimoze

- Dvorana je primjer njihove učinkovitosti i nema više šaranja - kaže Mandarić.

Stjepan Ripić, direktor Univerzala koji upravlja Grobljem, kaže da već rade na nabavi kamera, ima više ponuda, no da one trebaju i deponiju.

"Pokrivanje Groblja kamerama financijski bi trebao pomoći i Grad jer je to javni prostor, a najveći izdatak bio bi do 200.000 kuna", kaže Ripić. Jedna od posljednjih velikih krađa su oluci s crkvice i grobnice Kaptola. Nina Pološki Jurjević i Goran Soldo pitali su za Mimozu. "Namjena još uvijek nije definirana", kaže Mandarić. "Je li se našlo rješenje za nju, za apliciranje na fondove ili će Grad doći u ‘cajtnot‘ jer u ugovoru RH kaže da se svrha zgradi mora naći u 5 godina. Mora li onda Grad platiti 24,000.000 kuna na koliko je Mimoza procijenjena?" pita Soldo. "Nigdje ne stoji da bi Grad morao platiti 24 milijuna kuna. Pronaći ćemo rješenje za zgradu", odgovara Mandarić. "Osjećate li se odgovornim za iseljavanje mladih, pridonosi li tome politika gradske vlasti i njena klijentelistička politika zapošljavanja rodbine i dr.?" pitala je, uz ostalo, Mandarića Ankica Mandić, traživši pisani odgovor. "Ne, ne, ne. Dobit ćete pisano", odgovara Mandarić. Josipa Tomičića zanima smanjenje duga za zemlju; zamjenik gradonačelnika Antun Galić kaže da je on značajno smanjen, po osnovi tri skupine dužnika sada je 995.560, odnosno 400.000 kuna.
Članstvo u odborima

Odlukom GV-a Grad u tri koraka, najavio je Galić, do 2021. uvodi riznicu. Iako njome ide plaćanje s jednog mjesta, proračunski korisnici, 4 gradske ustanove, zadržavaju pravnu osobnost, ravnatelje. Postavljeno je pitanje ulaska Zajednice športskih udruga u nju, no zajednice su udruge, ne ustanove. Na početku sjednice Soldo je predložio da u odbore GV-a uđe i oporba. Mandarić podsjeća da je, nakon što je ovaj saziv GV-a počeo rad, na više sjednica bilo riječi o popunjavanju radnih tijela. “No zadnji stav kluba Srcem za Đakovo bio je da ne žele sudjelovati u radu odbora. Ako je došlo do promjene - može se dalje razgovarati na tu temu”, rekao je Mandarić. O tome će biti i sastanak.


Suzana Župan
ugledati se
NA OSIJEK I ANINO GROBLJE
Korištenje površina javne namjene
Izglasana je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o korištenju površina javne namjene; mijenja se vrijeme zakupa - početak je dosad bio 15. travnja, a sada 15. ožujka. Antun Galić podsjeća na sastanak s ugostiteljima, da su te izmjene na njihovu inicijativu. “Ova Odluka donosi ‘protočnost’ u funkcioniranju i brizi o naplati. u ovaj resor uveden je red i danas svi plaćaju svoje obveze”, rekao je Galić, podsjetivši na mjere Grada za rasterećenje rada ugostitelja poput ukidanja 3 posto poreza na potrošnju do povoljnijeg zakupa javnih površina.
Najčitanije iz rubrike