Regija
U DVORCU MAILATH PREDSTAVLJENA KNJIGA TOMISLAVA LIVAJE

Zapisi o folklornoj kulturi Šokaca
Objavljeno 14. veljače, 2020.
DONJI MIHOLJAC

U velikoj dvorani dvorca Mailath održana je promocija knjige "Zapisnice: tradicijska vizualna kultura Šokaca u panonskoj zoni’" autora Tomislava Livaje iz Osijeka, profesora likovnog odgoja. Riječ je o knjizi koja je svojevrstan etnološko-antropološki prvijenac u kojoj je autor predstavio vjerovanja i običaje Šokaca. Prema autorovim riječima, knjiga je početak opsežnijih istraživanja povijesno-etnoloških osobitosti panonskog područja i šokačkog narodnog blaga.

Tomislav Livaja dugogodišnji je aktivni sudionik brojnih folklornih događanja, ali i veliki kritičar svega onoga što se danas svrstava pod folklor.

- Folklor je danas doživio svojevrsnu degradaciju i svodi se na prilično bezlični folklorni amaterizam. Glazba se svira gotovo isključivo na tamburama koje nisu izvorni folklorni instrumenti, a istodobno su potisnuta neka od tradicijskih glazbala kao što što su trzalački žičani instrumenti; samica i lijerica ili aerofoni; gajde, svirale, razne frule i slično - rekao je Livaja te dodao da se u drugim državama tradicijski instrumenti izučavaju na akademijama, a u nas taj oblik očuvanja glazbene baštine još nije institucionalizan.

Na predstavljanju knjige autor je pojasnio osnove tradicijske ranoslavenske i indoeuropske ornamentike kao što je Perunov križ, paunovo pero, zatim simbole jele, bora te blizanaca koji se još i danas, iako stilizirani, nalaze na narodnim nošnjama. S.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana