Crna kronika
ZAPLJENE VELIKIH KOLIČINA DROGE U SLAVONIJI

STOP ZA SPEED: U jednom danu oduzeto više amfetamina nego u tri godine
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Za vrijeme presice zvonio je dokaz - mobilni telefon

Oko pet kilograma marihuane i 1,5 kilogram amfetamina speed pronađeno je u utorak i srijedu u Đakovu i Osijeku. Speeda je u samo jednom danu oduzeto više nego zajedno u protekle tri godine u Osječko-baranjskoj županiji.

- Tijekom utorka i srijede provedeno je kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom iz Osijeka. Pretragom doma gdje prebiva pronađeno je oko pet kilograma marihuane. Droga je bila u više staklenki i plastičnih vrećica, a pronađena je i digitalna vaga za precizno vaganje droge, četiri metalne drobilice, sjemenke indijske konoplje te veći novčani iznos za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge. Mladić je predan u pritvorsku jedinicu te je kazneno prijavljen zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku - rekao je Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske.

Nalog za pretragu
Za vrijeme održavanja konferencije za novinare, u prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske u nekoliko navrata oglasio se mobitel iz izdvojenog dokaznog materijala koji je čuvao policajac u civilu. Čini se da je nekome bilo hitno doći do droge, no svojim pozivom definitivno je olakšao posao policajcima koji će ga zasigurno otkriti bez problema, bilo da se radilo o kupcu ili preprodavaču droge.

Rudolf Kolarić, načelnik Policijske postaje Đakovo, predstavio je istraživanje u vezi s golemom količinom zaplijenjenog speeda.

- Policajci su dobili informaciju da se 32-godišnjak, u užem području Đakova, bavi preprodajom droga te je zatražen nalog za pretragu doma kojim se koristi. Pri tome je pronađeno 1,5 kilograma amfetamina speed, 20 sjemenki kanabisa i 14,6 grama marihuane. Od ranije je poznat policiji po istim kaznenim djelima - rekao je načelnik PP-a Đakovo. Za sada se još utvrđuje odakle su drogu nabavljali, no kod Đakovčanina je pronađena i žlica za miješanje i pakiranje. U srijedu je i na drugoj adresi u Osijeku oduzeto još 54 grama amfetamina.

Šver na granici
Prema riječima Caneckog, gram amfetamina na crnom tržištu stoji od 150 do 200 kuna, a gram marihuane od 80 do 100 kuna. Pojasnio je i čemu služe drobilice, od kojih je jedna, u obliku poznate "Pokemon lopte", oduzeta Osječaninu.

- Drobilice ili grinderi služe za usitnjavanje marihuane, koja se poslije miješa s duhanom i pravi "joint" - pojasnio je Canecki, te rekao kako je jedno vrijeme hrvatsko tržište bilo preplavljeno marihuanom, jer je bila nestašica ecstasyja i speeda. "Hrvatska policija u suradnji s drugim državama EU-a provodi intenzivne radnje te dolazi do zatvaranja većih kriminalnih skupina, što onda ima utjecaj na tržištu droga - kazao je Ivan Canecki. Istaknuo je da sintetskih kanabinoida, tzv. osvježivača zraka, nije bilo od svibnja prošle godine, kada je provedena velika akcija u suradnji s još devet policijskih uprava te da nema ni dojava iz bolnice o otrovanjima njima.

U utorak su oko 15 sati policajci i carinici, zajedno sa službenim psom za detekciju droga Donom, na graničnom prijelazu Stara Gradiška u automobilu 48-godišnjaka iz Srbije, koji je ulazio u RH, pronašli u preinačenom podu prtljažnika14 paketa, a u sjedalu vozača tri paketa u kojima se nalazilo ukupno 8817,29 grama marihuane. Srpski državljanin je uhićen.

Na izvanrednoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj Dražen Puljko, voditelj Službe kriminalističke policije, naveo je kako je ta policijska uprava prošle godine evidentirala 55 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, te se u odnosu prema 2019. bilježi blago povećanje broja kaznenih djela.

- Zaplijenjeno je 233,8 kg marihuane, 8080 komada lijekova s liste droga, 554,06 grama amfetamina, 374 grama kanabis smole, 106 stabljika biljke kanabis, 16 sjemenki kanabisa, 15,48 grama kokaina, 8,5 grama metamfetamina, 3,9 grama heroina, 3,8 grama halucinogenih gljiva, 3 komada DMMA i derivata XTC, 1,75 grama droge MDMA i XTC, te 0,85 grama sintetskih kanabinoida - rekao je Puljko. Prošle godine evidentirano je 190 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, od kojih se dio odnosi na granicu, a dio na područje Slavonskog Broda, Nove Gradiške i okolnih mjesta. Zabilježeni su i uspjesi u pojačanim nadzorima, tzv. ulične redukcije.

Sandra Lacić
LANI PRIJAVLJENO 126 DILERA DROGE
Tijekom prošle godine policija PU osječko-baranjske prijavila je 126 dilera, zbog 226 kaznenih djela zlouporaba droga. Još 219 osoba dobilo je prekršajne prijave zbog neovlaštenog posjedovanja droga. Pojedinačnih zapljena droge lani je bilo 318, a najviše je zaplijenjeno marihuane, i to oko 40 kilograma, amfetamina - oko pola kilograma, ecstasyja te kokaina više od 200 grama.

Miroslav Matić, načelnik Postaje granične policije Stara Gradiška, rekao je da kontinuirana suradnja policije i carine na graničnom prijelazu Stara Gradiška rezultira čestim pronalaženjima i zapljenama manjih količina droge. “Osim spomenute zapljene, u srijedu je kod tri osobe pronađeno 5,9 grama marihuane, 14 komada tableta sa popisa opojnih droga, te 1,2 grama droge amfetamina“, rekao je Matić.
Gram amfetamina na crnom tržištu stoji od 150 do 200 kuna, a gram marihuane od 80 do 100 kuna
Možda ste propustili...

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike