Mozaik
53. MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE

Etno kutak bit će posvećen stanovima u Mikanovcima
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Kulturno-umjetničko društvo ‘‘Šokadija‘‘ iz Starih Mikanovaca, 53. godinu zaredom, organizator je manifestacije ‘‘Mladost i ljepota Slavonije‘‘ u Starim Mikanovcima, koja će se održati u Domu kulture 15.veljače s početkom u 19 sati. Ususret manifestaciji, na konferenciji za novinare govorili su: Anica Lesić, predsjednica KUD-a Šokadija Stari Mikanovci, Mario Milinković, načelnik Općine Stari Mikanovci, te mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci.

U vrijeme poklada KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca organizira tradicijsku priredbu sa središnjim programom ‘‘Revija snaša, djevojaka i momaka‘‘ koji odjeveni u narodno ruho predaka predstavljaju i pokazuju mladost Slavonije u stoljetnoj raskoši običajne baštine. Sudionici Revije djevojaka, snaša i momaka moraju detaljno poznavati nošnju koju nose, bilo da je ona izvorna ili rekonstruirana, kao i nakit, obuću, frizuru i pokrivala za glavu, znati običaj koji predstavljaju i tradiciju mjesta iz kojega dolaze, a prezentaciju moraju izvesti dijalektalnim govorom.

- Mi smo kao Općina ponosni što je manifestacija ostala dugi niz godina te da je svake godine interes sve veći. Ovom manifestacijom čuvamo naše običaje i tradicijsko ruho - rekao je Mario Milinković, načelnik općine Stari Mikanovci.

U natjecateljskom dijelu priredbe natjecat će se pet snaša, sedam momaka i osam djevojaka, prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci, Dubravka Matoković, prof.Gradski muze Požega i Jasmina Jurković, Petras, prof. Gradski muzej Virovitica odlučivat će o najbolje predstavljenoj snaši, djevojci i momku.

Kao i prošle godine, tu će biti i Etno kutak, scenograf je Josip Knežević, a prikazat će se Mikanovački stanovi, gdje će o stanu govoriti Stjepan Gašparović, u čijem je vlasništvu jedini ‘‘aktvni‘‘ stan u Mikanovcima, koji se nalazi na podgajačkoj strani, u Boku, a uzgajaju se ovce.

U kulturno-umjetničkom programu nastupit će Najbolji hrvatski tamburaši, KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca te Stjepan Gašparović. M.Kokaj
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

Najčitanije iz rubrike