Sport
ČETIRI GODINE NOVOG BIJELO-PLAVOG ŽIVOTA

Meštrović: Sve što smo radili i što ćemo raditi ima cilj da u Osijek uskoro počnu stizati trofeji
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Klub stabilan, gradi se stadion, a doći će i toliko željeni trofeji

Jučer je bilo točno četiri godine otkako je NK Osijek - spašen. Dugogodišnju egzistencijalnu agoniju koju je klub proživljavao prekinuo je dolazak novih suvlasnika Ivana Meštrovića i Lőrinca Mészárosa.


Četiri godine kasnije NK Osijek sam gradi novi stadion i stabilan je klub koji se vratio u vrh hrvatskog nogometa. Ipak, ono što je najvažnije, sve što je na inauguraciji novih suvlasnika kluba obećano - ostvarilo se ili se ostvaruje. Neki procesi oporavka i stabilizacije kluba tekli su brže i lakše, a neki idu prilično sporo jer se radi o vrlo kompleksnim stvarima. Međutim, jedno je sigurno: veliko je pitanje gdje bi danas bio NK Osijek da se nije dogodio taj 12. veljače 2016.

Otpori pri ulasku u klub

Predsjednik Ivan Meštrović ima puno pravo biti zadovoljan učinjenim u protekle četiri godine. Malo smo ga zatekli podatkom kako je već prošlo toliko vremena od njegova angažmana u NK Osijek.


- Točan datum kada smo preuzeli klub? Stvarno se ne mogu sjetiti. Sad mi je malo neugodno - kroz smijeh je odgovorio pa dodao:


- Bile su to četiri godine u kojima je stvarno bilo svega, a ponajviše borbe s duhovima prošlosti. Sretan sam što smo moji suradnici i ja uspjeli u svemu pronaći balans u svim važnim područjima djelovanja kluba. Nije lako uspješno paralelno graditi novi stadion, razvijati Školu nogometa i imati pristojne rezultate. Mislim kako je to nama uspjelo. Osobno nikada nisam potpuno zadovoljan. Uvijek mislim kako je moglo biti bolje. Siguran sam kako ćemo u budućnosti moći biti još bolji.


U Gradski vrt su njegov prijatelj i poslovni suradnik Lőrinc Mészáros i on došli u trenutku kada je NK Osijek bio na izdisaju. Mnogi su mu već predviđali najcrnji egzistencijalni scenarij.


- Situacija je bila toliko komplicirana da se usuđujem reći kako kluba bez ulaska privatnog kapitala danas više ne bi bilo. Najzaslužniji za naš ulazak u klub su gradonačelnik Ivan Vrkić, Branimir Glavaš i Zdravko Josić. Koordinirano su me uvjeravali, bili su jako uporni, pa nisam mogao ne prihvatiti. Kasnije je bilo dosta tehničkih problema, ali i jakog otpora određenih interesnih skupina kojima prodaja kluba nije bila u interesu. Uspjeli smo sve to amortizirati.


Ključna točka cijele priče jest kako su sva obećanja koja su puštena u eter prilikom inauguracije u hotelu Osijek ispunjena.


- Možda se danas zaboravilo na moje riječi iz tih dana. Naglasio sam kako nam je prvi cilj stabilizacija kluba koji je bio u vrlo teškom stanju čije posljedice se vuku i danas. Drugo, ostvarila mi se tada izrečena želja da u budućnosti želim vidjeti osječku djecu u dresovima NK Osijek, a ne u onima s obilježjima Barcelone, Reala ili nekog trećeg europskog velikana. To mi se ostvarilo. Danas u Osijeku možete vidjeti puno mališana koji nose naše dresove i to je za mene najbolje pogonsko gorivo za razdoblje koje dolazi. Zbog toga sam iznimno sretan čovjek. Najavili smo i ulaganja u infrastrukturu. Isprva se govorilo o temeljitoj rekonstrukciji stadiona u Gradskom vrtu, ali otišli smo i korak dalje pa danas na Pampasu raste novi dom NK-a Osijek, na što sam iznimno ponosan.
Projekt Pampas

Projekt novog stadiona pravo je Meštrovićevo čedo što se uvijek osjeti u emocijama koje iskazuje u svakoj situaciji kada govori o izgradnji novog stadiona.


- Mislim kako ljudi ne razumiju koliko je u Hrvatskoj teško pokrenuti i ostvariti projekt izgradnje novog stadiona. Mislim da je najbolji pokazatelj situacija oko izgradnje nacionalnog stadiona. Takav stadion trebao bi biti od najvišeg državnog interesa, ali nema sluha. Možete si onda zamisliti samo koliko je tek jednom klubu poput Osijeka teško ostvariti takav projekt. No, unatoč svim teškoćama koje su nas od početka pratile, stadion na Pampasu gradi se i raste iz dana u dan.


Uz stadion gradi se i kamp Škole nogometa što iz trenutačne situacije na gradilištu nije jasno vidljivo.


- Tereni predviđeni za Školu nogometa bit će završeni tek kada se do kraja izgradi stadion. Razlog je jednostavan, sva prateća infrastruktura Škole nogometa bit će unutar novog stadiona. Nisam želio napraviti terene pa oko njih stavljati nekakve montažne barake i slično. Površina za terene Škole nogometa pripremljena je i treba je samo finalizirati.


Zamišljeno je da novi stadion ima daleko širu uporabu od samih utakmica NK Osijek.


- Novi stadion posve će promijeniti vizuru tog dijela grada. Naša je želja da on živi svih sedam dana u tjednu, što će biti omogućeno trgovačko-ugostiteljskim sadržajima koji će biti u sklopu stadiona. Već smo pripremili brojne pogodnosti koje će imati navijači koji će dolaziti na Pampas. Želja nam je privući ljude što ranije u okruženje stadiona, a jedna od akcija koje pripremamo u tom smjeru bit će i 50-postotni popust na sve trgovačko-ugostiteljske usluge na stadiona za one koji na utakmicu dođu najmanje dva sata ranije. Pogodnosti pripremamo i za sve naše navijače koji će na utakmice dolaziti u dresovima ili s klupskim obilježjima. Uglavnom, novi stadion nama će kao klubu otvoriti nove horizonte, a navijačima donijeti posve novi, daleko kvalitetniji ugođaj praćenja utakmica.
Budućnost

Već sama najava tih pogodnosti jasno govori kako predsjednik još uvijek ima neke ciljeve koje je zacrtao, a u prve četiri godine nisu do kraja provedeni.


- Uvijek postoje takve stvari. Mi, zasad, još uvijek nismo uspjeli do kraja razviti sportsku kulturu boravka na sportskim natjecanjima. Pri tome ne mislim na navijače koji dolaze na naše utakmice, već na one koji to ne čine. Želja nam je postići tu razinu da vikend kada NK Osijek igra kod kuće bude središnji događaj za naše sugrađane. Želimo postići da se na utakmice dolazi zbog NKa Osijek, a ne zbog suparnika protiv kojeg igramo ili rezultata koje smo ostvarili. Na tom planu, zasad, sporo napredujemo, ali ja sam optimist i uvjeren sam kako će se s dovršetkom novog stadiona i to početi brže mijenjati.


Na kraju, nemoguće je ne dotaknuti se i rezultatskih ciljeva u sljedećem razdoblju. Upravo su rezultati na terenu u prve četiri godine znali izazivati najviše turbulencija. Javnost u Osijeku je prilično nestrpljiva u želji da u grad na Dravi stigne i poneki trofej.


- Mogu razumjeti tu veliku glad naših navijača kada su trofeji u pitanju. Svi mi u klubu želimo isto, jer su i trofeji mjerilo uspješnosti ovakvog projekta. Sve što smo dosad radili i što ćemo raditi u budućnost upravo je usmjereno prema tome da jednog dana u Osijek počnu stizati trofeji. Ne želim se upuštati u prognoze kada će se to dogoditi, ali čvrsto vjerujem da hoće. U suprotnom ne bih bio ovdje.


Najveći dio planova i želja NK Osijek u sljedećem "olimpijskom ciklusu" upravo je vezan uz dovršetak gradnje novog stadiona. Jasno je kako se to neće dogoditi ovog ljeta, kako je Meštrović želio, ali dogodit će se, i to je najvažnije. Zapravo, još više nade kada je budućnost u pitanju polaže se u kamp Škole nogometa.
- Želimo od NK Osijek učiniti klub u kojemu će djeca iz Hrvatske, a i šire, s radošću dolaziti nastaviti razvijati svoj nogometni talent. Ne samo zbog vrhunskih uvjeta koje ćemo im omogućiti u kampu već i zbog kvalitete rada u našoj Školi nogometa. Naravno, na rezultatskom planu seniorske momčadi želimo nastaviti napredovati i biti još jači i bolji nego što smo bili u ove četiri godine koje su iza nas - zaključio je Ivan Meštrović, suvlasnik i predsjednik NK Osijek.


Dalibor Keler
TRANSFERI U BROJKAMA
Najveći izlazni transfer - Boško Šutalo u Atalantu za pet milijuna eura

Najveći ulazni transfer - Antonio Mance iz Trenčina za 1,3 milijuna eura

Zarađeno od transfera: oko 18 milijuna eura

Potrošeno na dovođenje igrača: oko 4,5 milijuna eura
PET ZANIMLJIVOSTI VEZANIH UZ PREUZIMANJE NK-a OSIJEK
1. Operacija preuzimanja NK-a Osijek od strane hrvatsko-mađarskog partnerstva zapravo je počela već u studenome 2015. godine, a dovršena je 12. veljače 2016. kada je klub službeno prešao u privatno vlasništvo

2. Najvažniju ulogu u dolasku Ivana Meštrovića odigrali su gradonačelnik Ivan Vrkić, Branimir Glavaš i jedan od bivših predsjednika NK-a Osijek Zdravko Josić.

3. Sanacija NK-a Osijek iznosila je nešto više od 100 milijuna kuna plus 20 milijuna iz predstečajne nagodbe.

4. Dosad je u sanaciju stadiona u Gradskom vrtu uloženo više od 10 milijuna kuna.

5. U Gradski vrt je u protekle četiri godine došlo 40 novih igrača.
O ODLASKU IZ GRADSKOG VRTA
Kada bude gotov novi stadion na Pampasu, u povijest će, bar što se NK-a Osijek tiče, otići svima nam dragi betonski kolos u Gradskom vrtu.

- Naravno da smo svi emotivno vezani uz stadion u Gradskom vrtu. Kao dijete bio sam ponosan na njega, ali taj stadion nikada nije do kraja završen. Razmatrali smo na početku njegovu potpunu obnovu, ali se to pokazalo neisplativim. Danas Gradski vrt jedva udovoljava minimalnim kriterijima za odigravanje velikih utakmica. Dosad smo u razne prilagodbe stadiona u Gradskom vrtu, što su od nas dijelom tražili propisi, a dijelom su uvjetovane našom željom da se stadion dovede u koliko-toliko pristojno stanje kako se ne bismo sramotili pred gostima, uložili više od deset milijuna kuna. Koliko god nam Gradski vrt svima bio drag, on je za današnje standarde jednostavno nefunkcionalan. Svima će to postati jasnije kada prvi put budu došli na novi stadion koji gradimo na Pampasu - objasnio je Meštrović.
O REZULTATSKIM CILJEVIMA PO PREUZIMANJU KLUBA
- Racionalan sam čovjek i neću se razbacivati velikim obećanjima. Prvi nam je prioritet ostati u Prvoj HNL, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Svjestan sam kako osječka javnost gaji neskrivene ambicije o povratku NK-a Osijek na pozicije na kojima je bio u svoje najsvjetlije doba. Davno je to bilo, a situaciju i odgovor na pitanje o našim sportskim ambicijama opisat ću na slikovit način. NK Osijek je pacijent kojeg smo doveli u stanicu hitne pomoći u posljednji trenutak. Svakom razumnom je jasno kako pacijent sada mora proći fazu oporavka, a dok ona traje, pacijent neće biti odmah spreman za ono što se od njega očekuje. Mislim kako sam bio posve jasan. Zato ću ostati pri tome kako nam je prvi cilj osigurati opstanak - rekao je prije četiri godine Meštrović.
Možda ste propustili...

IZBORNIK HRVATSKE OBJAVIO POPIS IGRAČA ZA SUSRETE U STUDENOME

Pretpoziv je dobio Mile Škorić, ali i Ante Rebić

KREĆE NOVO IZDANJE NOGOMETNE LIGE PRVAKA

Nije ni počelo, a već postoji strah od prekida

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ARGENTINAC U OSIJEKU: RAMON MIEREZ

El Toro uvijek ide glavom kroza zid i nikad ne odustaje

2

IZBORNIK HRVATSKE OBJAVIO POPIS IGRAČA ZA SUSRETE U STUDENOME

Pretpoziv je dobio Mile Škorić, ali i Ante Rebić

3

DRUGA HNL

U lokalnom derbiju svakome po bod, a to je i najpravednije