Sport
OSIJEK ĆE ISPRATITI VATRENE NA EURO

Hrvatska i Turska 1. lipnja igrat će u Gradskom vrtu
Objavljeno 12. veljače, 2020.

Tradicija se nastavlja, pa će Osijek hrvatsku nogometnu reprezentaciju ispratiti i na Europsko prvenstvo 2020. Slavonija ponovno može dati pozitivan vjetar u leđa Daliću i njegovim trupama, baš kao što je dala i uoči puta u Rusiju 2018. gdje su Vatreni ispisali nogometnu bajku i priuštili nam nezaboravnu ljetnu čaroliju.

Već neko vrijeme se govorilo kako će Vatreni na Euro krenuti iz Osijeka, a Hrvatski nogometni savez jučer je i službeno potvrdio kako će naša reprezentacija svoju pretposljednju utakmicu uoči EP-a, posljednju domaću, igrati na osječkom stadionu Gradski vrt gdje će 1. lipnja ugostiti našeg starog znanca Tursku, koja također igra na ovogogodišnjoj eurosmotri.

Bit će to deseti susret nogometaša Hrvatske i Turske, povijest međusobnih ogleda je duga i bogata, “kockasti” su uglavnom bili bolji, ali Turci su nam prije više od deset godina priuštili bol koje se i dandanas dobro sjećamo. I zato na spomen turske nogometne reprezentacije svakom Hrvatu vjerojatno prvo pada na pamet onaj nesretni 20. lipnja 2008. kada je sve bilo predodređeno za veliku večer hrvatskog nogometa. Tada sjajna i razigrana Hrvatska pod vodstvom Slavena Bilića u kvalifikacijama je dvaput dobila Engleze, djelovala je nezaustavljivo i goropadno. U skupini Eura upisala je tri pobjede, pali su i Nijemci, u četvrtfnale s Turskom smo ušli kao favoriti, vjerovali smo da je ta 2008. naša godina i da možemo otići čak i do kraja na eurosmotri. U tom nesretnom četvrtfinalu Hrvatska je bila bolji suparnik, ali je promašivala i sve je otišlo u produžetke. I pred sam kraj nadoknade Ivan Klasnić je u 119. minuti zabio za 1:0. Po ulicama diljem Hrvatske već se počeo slaviti ulazak u polufinale, slavili su i naši nogometaši, a nisu trebali. U 120. minuti ukazao se Semih Sentürk i zabio za turskih 1:1. Hrvatski su nogometaši, kao i navijači, potonuli, u samo jednoj minuti prešli smo put od slavlja do očaja. Nešto kasnije Turska je nakon penala osigurala plasman u polufinale, a tu bečku noć teško je zaboraviti i još uvijek izaziva gorčinu.

- Bilo je u mojoj karijeri razočaranja i teških situacija, ali ništa se ne može mjeriti s onim porazom od Turske u Beču. To je bilo brutalno tužno i teško, taj osjećaj razočaranja nikad neću zaboraviti - kazao je jednom prilikom bivši hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić.

Nakon te kobne 2008. Hrvatska je pobjeđivala Tursku, jednom i na Euru (2016.). Međutim, kad god s njima igramo, u pozadini razmišljanja je ona večer kada su nam srušili snove. I. Liović
Četvrti put ispraćaj iz Osijeka
Gradski vrt će četvrti put ispratiti Hrvatsku na veliko natjecanje. Uoči Mundijala 2006. Hrvatska je u Osijeku igrala neriješeno s Iranom (2:2). Godine 2014. pobijeđeni su nogometaši Malija (2:1), a uoči odlaska u Rusiju 2018. Dalićeve trupe željele su pozitivan naboj i za posljednju domaću utakmicu izabrale su igranje u Gradskom vrtu. Vatreni su tada pobijedili Senegal sa 2:1 i prema Rusiji otišli prepuni dojmova i pozitivnog naboja. A tamo su ispisali povijest. Sve što je dobro, ne treba se prekidati, pa ni tradicija da hrvatska nogometna reprezentacija na velika natjecanja odlazi upravo iz Osijeka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike