Novosti
MINISTARSTVO FINANCIJA POKREĆE JAVNU RASPRAVU O TRIMA UREDBAMA

Cigarete skuplje dvije kune, kladionice najmanje 500 metara udaljene od škola
Objavljeno 12. veljače, 2020.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da bi na temelju novih uredbi o trošarinama cigarete mogle poskupjeti za dvije kune po kutiji, alkoholna pića za dvije-tri kune po litri, a od bezalkoholnih pića poskupjela bi samo ona s većim udjelom šećera.


Ministarstvo financija šalje u javnu raspravu prijedloge triju uredbi - o trošarinama na duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića te bezalkoholna pića, kao i pravilnik kojim bi se regulirala minimalna udaljenost kasina, automat-klubova i kladionica od odgojno-obrazovnih i vjerskih objekata, najavio je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u Vladi na kojem se raspravljalo o Nacionalnom programu reformi.


Marić je napomenuo kako je u vezi s prijedlogom uredbi kojima bi se regulirale trošarine na duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića te bezalkoholna pića održano nekoliko razgovora s predstavnicima tih industrija, proizvođačima i distributerima. "Uzimamo u obzir sve elemente, kako gospodarske tako i fiskalne efekte, javnozdravstvene efekte, kao i činjenicu da Hrvatska ima najdulju fizičku granicu s državama koje nisu članice EU-a", rekao je. Poručio je da se novi propisi ne tiču vina i piva. "Vino uopće nije bilo, ni u jednom elementu, pitanje rasprave. Vino i pivo - ne govorimo o njima, govorimo o jakim alkoholnim pićima", izričit je ministar financija. Podsjetio je da kod jakih alkoholnih pića postoje tri kategorije proizvođača - veliki, oni koji proizvode do 2500 litara i kojima se priznaje smanjenje trošarinske obveze za 50 posto te male destilerije odnosno mali proizvođači.


Kod malih se proizvođača ništa ne mijenja, istaknuo je Marić, objasnivši kako će oni i nadalje, prema obujmu kotla, plaćati paušalnu trošarinu od 100 ili 200 kuna.


Ni promjene u trošarinama na duhan i duhanske prerađevine ne bi trebale voditi većim poremećajima na tržištu, poručuje ministar financija. "Naša su očekivanja da ne bi trebalo doći do povećanja više od dvije kune (po kutiji)", rekao je Marić, dodavši kako će u konačnici nove cijene ipak ovisiti o proizvođačima i distributerima.
U javnu će raspravu i prijedlog pravilnika kojim bi se regulirala minimalna udaljenost kasina, automat-klubova i kladionica od odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, najavio je Marić, podsjetivši da je odredba koja je postojala u pravilniku 2012. godine gotovo ukinuta. "Sada bi se ponovo uvela obveza minimalne udaljenosti od 500 metara od odgojno-obrazovnih odnosno vjerskih objekta", rekao je ministar financija. Napomenuo je i kako se na to išlo i na temelju apela iz sustava obrazovanja, iz vjerskih zajednica, pravobraniteljice za djecu, kao i brojnih lokalnih čelnika, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti. H
ALKOHOLNA PIĆA SKUPLJA DO 3 KUNE
"Kod jakih alkoholnih pića naš je prijedlog da povećanje trošarine ide za 15 posto", rekao je ministar financija. Kako će to utjecati na cijenu, ovisi o proizvođačima i distributerima. "Ali kada gledamo prosječnu litru nekog jakog alkoholnog pića u maloprodaji, govorimo o efektu od dvije-tri kune", procjenjuje Marić. Trošarina na bezalkoholna pića podijelila bi se na dva dijela - fiksni dio bio bi snižen s 40 na 20 kuna po hektolitru za sva bezalkoholna pića, i to neovisno o udjelu šećera. "Uredbom će biti propisana četiri razreda - ona bezalkoholna pića koja imaju manje od 2 grama šećera neće uopće imati varijabilni dio; za ona s 2 do 5 grama šećera plaćat će se 10-ak kuna na hektolitar; od 5 do 8 grama 30 kuna, a za ona u zadnjem razredu 60 kuna", rekao je.
Zdravko Marić

ministar financija

Korekcije u trošarinskom sustavu ne bi trebale dovesti do nekih većih poremećaja na tržištu, bilo na strani ponude bilo na strani potražnje.
Možda ste propustili...