Novosti
HDZ: OD BANDIĆA DO UNUTARSTRANAČKIH IZBORA

Bandićevi zastupnici nemaju ni jedan razlog za rušenje vladajuće koalicije
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Davor Gjenero: Pluralna slika HDZ-u bi mogla donijeti pozitivnu sinergiju za parlamentarne izbore

Vezani članci

MRAK TARITAŠ:

"Žetončići" pripadaju HDZ-u

Odbacivanje zagrebačkog GUP-a gotovo sigurno neće imati nikakve veze s vremenom održavanja parlamentarnih izbora te se čini kako je zahtjev šefa SDP-ova kluba zastupnika u Saboru Arsena Bauka upućen predsjedniku parlamenta Gordanu Jandrokoviću da raspusti Sabor još jedan pucanj u prazno iz te stranke. Redoviti parlamentarni izbori i previše su blizu da bi se bilo kome isplatilo provocirati raniji termin, a jasno je da na hrvatskoj političkoj sceni nitko nije spreman za ubrzanu kampanju i izbore.



Kontrola

Politički analitičar Davor Gjenero ima i drugo objašnjenje zbog kojega smatra kako se u Saboru neće događati ništa što bi eventualno moglo dovesti do ranijih izbora. Naime, Gjenero smatra da je pogrešna procjena kako Milan Bandić kontrolira deset zastupnika u Saboru.


- Troje u njegovu klubu ima alternativni ugovor s Vladom, to su tri zastupnika nacionalnih manjina, koja su u savezu s Vladom preko Kluba nacionalnih manjina. Ivica Mišić je u Klubu HDZ-a jer je htio surađivati s parlamentarnom većinom, Zdravko Ronko jasno je rekao da mu ne pada na pamet otvarati put Davoru Bernardiću da sastavlja liste SDP-a za Sabor. Za pet od deset Bandićevih zastupnika pozicija je jasna, a za preostalih pet može se vrednovati jesu li bliži Bernardiću ili Plenkoviću. Može se reći, također, da su svi oni svjesni kako su od Milana Bandića dobili sve što su mogli dobiti i da on više nije u poziciji da bilo kome čini bilo kakve ozbiljne privatne ili političke ustupke i usluge. Dakle, nemaju razloga vezati svoju sudbinu uz njega i nemaju razloga razvrgavati koaliciju s vladajućom većinom – mišljenja je Gjenero.


Teško je stoga očekivati i da će netko opozivati Bandića s mjesta gradonačelnika Zagreba prije kraja njegova mandata. Uzaludni bi bili i pokušaji raspisivanja referenduma o njegovu opozivu, kao i pokušaji njegova rušenja na proračunu. To bi se tehnički ionako moglo provesti tek u prvom kvartalu sljedeće godine, a novi su lokalni izbori već u svibnju 2021. Dakle, za očekivati je kako će sva ova bura oko GUP-a biti vrlo brzo zaboravljena i bez posljedica za bilo koju stranu.


Puno je sada zanimljivije u HDZ-u, gdje je pretkampanja za unutarstranačke izbore puno oštrija nego što se i očekivalo.


Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u prebukiranom rasporedu između vođenja Vlade i predsjedanja Vijećem EU-a pokušava svako moguće slobodno vrijeme iskoristiti za obraćanje stranačkom članstvu. Šalje umirujuće poruke da u HDZ-u ima mjesta za sve koji imaju ambicije i žele pridonijeti stranci. "Pozivam sve, pa i protukandidate, da to učinimo tako da od ovih izbora HDZ ima koristi – da se nadmećemo idejama koje su dobre i za HDZ i za Hrvatsku. Nadam se da će svi iskazati političku kulturu i zrelost kako bi HDZ dobio plus u javnosti. Ispunimo svoj cilj da iz unutarstranačkih izbora iziđemo još snažniji, spremni za pobjedu na parlamentarnim izborima i za novi mandat", stoji u Plenkovićevoj poruci objavljenoj na službenoj stranačkoj internetskoj stranici. Gjenero vjeruje da u HDZ-u Plenković, moglo bi se reći, plaća cijenu načina na koji je preuzeo stranku.


- On nije inzistirao da tada provede nove unutarstranačke izbore i u vrh stranke dovede svoje ljude. On se u tri i pol godine mandata bavio državnim pitanjima, a ne unutarstranačkim odnosima i svojim je konkurentima ostavio priliku i prostor da vode stranačku politiku, propustivši zagovarati svoje politike pred stranačkim članovima, i propustio je da za dobre politike koje je vodio dobije potporu u stranci. On to neće platiti gubitkom pozicije predsjednika stranke, ali će platiti time što će njemu suprotstavljena struja dobiti relevantan broj mjesta u budućem predsjedništvu i na pozicijama zamjenika i potpredsjednika stranke - smatra Gjenero, dodajući kako bi mu to moglo bitno ograničiti manevarski prostor i za sastavljanje lista i sklapanje postizbornih koalicija te mu znatno otežati život.


Činjenica jest da je HDZ za parlamentarne izbore uspostavio načelo "pobijedi ili nestani". To znači da Plenković iz tih izbora mora izići kao relativni pobjednik i kao taj koji će sastavljati vladu želi li se održati na mjestu predsjednika stranke, na koje će sada najvjerojatnije biti ponovo izabran.
Dobre politike

Gjenero je uvjeren da će neki od Plenkovićevih suparnika na unutarstranačkim izborima utjecati na politički život HDZ-a u sljedećem razdoblju.


- Ne vjerujem da Miro Kovač ima ikakve šanse, a čini mi se, zbog načina na koji se vodi kampanja, da i ljudi koji ga formalno podržavaju ne računaju na njegovu pobjedu. Ali računaju na to da će ta struja, za koju je pitanje koliko je homogena, moći utjecati na budući politički život HDZ-a. Vi ne možete ni na koji način politički poistovjećivati Davora Stiera i Milijana Brkića, razlike između njih su veće nego što su razlike između Plenkovića i Stiera. Izgleda da će nakon izbora u stranci HDZ imati dosta pluralnu sliku. To može biti loše ako ne znaju upravljati, no ako znaju upravljati, to može biti jako dobro, jer to znači da su sva ključna programska krila u stranci uključena u stranačko vodstvo i zainteresirana za uspjeh, što može stvoriti određenu sinergiju ako se sukobi koji sada isplivavaju brzo zakopaju i rane jako brzo zacijele - mišljenja je politički analitičar.


Ono što Gjenero ističe jest činjenica da model izbora vodstva koji ima HDZ, da ga biraju na četiri godine bez obzira na mandate, nije dobar, jer ih dovodi u situacije da uoči parlamentarnih izbora provode i unutarstranačke izbore. Puno bolje je održati stranačku konvenciju šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora, zaključuje.
Plenković je u srijedu zatražio od svojih oponenata na unustarstranačkim izborima da se jasno izjasne glede suradnje s nacionalnim manjinama. "Ako imaju problem, onda oni nemaju nikakve veze s politikom predsjednika Franje Tuđmana, niti imaju veze s onim što je HDZ radio u prošlom desetljeću", poručio je Plenković te najavio kako će o uspjesima Vlade govoriti pogotovo sada kada se "javljaju oni koji su šutjeli tri i pol godine o svemu, a najedanput imaju nešto protiv".


Tomislav Prusina
Ne strahuju od Bandićeve odmazde
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković tvrdi da se vladajuća koalicija na razini Zagreba ne mijenja te da ne strahuje kako će mu Milan Bandić i njegova stranka na nacionalnoj razini uskratiti potporu. "Ne, tu je situacija vrlo jasna, što se mene tiče, to otklanjamo", izjavio je Plenković, objasnivši da zastupnici HDZ-a nisu podržali GUP jer je stranka duže vrijeme najavljivala kako će uložiti amandmane od općeg interesa razvoja grada, a što se nije dogodilo. Demantirao je tvrdnje da se prije glasanja u Gradskoj skupštini sastao s Bandićem i od njega tražio da odgodi glasanje o GUP-u. Govoreći pak o koalicijama koje je HDZ sklopio kako bi održao većinu u Saboru, Plenković je ustvrdio da u Hrvatskoj malo tko može dobiti apsolutnu većinu, zbog čega je koaliranje nužno. "U kontekstu političke stabilnosti i gospodarskog rasta, surađuje se sa svima koji se na nacionalnoj razini pridružuju ciljevima HDZ-ova programa s izbora 2016., a suradnja s HNS-om funkcionira dobro", zaključio je premijer.
Andrej Plenković

predsjednik Vlade i HDZ-a

Bez većine nema vlasti. Onaj tko se hoće baviti teorijama igrica nije nikad preuzeo odgovornost i ne razumije što znači imati ruke u Saboru, oduprijeti se brojnim inicijativama.
Koalicija stabilna
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da je vladajuća koalicija stabilna i da ima čvrstu većinu, koju čini 81 zastupnik. "S predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti Kažimirom Vardom gotovo sam u svakodnevnom kontaktu. Uvijek sam govorio da je izvorna većina, koja je nastala nakon raskida koalicije s Mostom, imala 77 zastupnika, bez novopridošlih zastupnika u Klub Milana Bandića ili iz SDP-a ili iz HSS-a. Nikakvih problema u funkcioniranju većine u Saboru nema", naglasio je. Na pitanje je li Bandić jamčio da do kraja mandata u Saboru neće praviti probleme, Bačić je odgovorio da za takvu njegovu izjavu ne zna. "Normalno funkcioniramo, ni jedan koalicijski partner ne opstruira većinu", izvijestio je Branko Bačić.
Beljak o "žetončićima"
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je u srijedu kako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić više ne vlada svojim "žetončićima" u Saboru, jer su oni, smatra, više za premijera i čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića nego za Bandića. Na opasku novinara da bi premijer Plenković možda želio HSS za partnera nakon izbora odgovorio je kako, sve dok je predsjednik, njegova stranka s HDZ-om neće imati nikakva posla, iako mu je drago da se HSS spominje u bilo kojem kontekstu, što smatra očitim znakom da je stranka ipak bitna. Iako je prvo izjavio da mu je apsolutno svejedno tko će pobijediti na izborima u HDZ-u, rekao je kako bi ipak volio da Plenković ostane na čelu stranke, ne zato što ne voli njegova protukandidata Miru Kovača, nego "zato što je Plenković ipak na neki način znak razuma".